Joi, 29 septembrie 2016, a avut loc, `n cadrul „Conferinţei Zilele Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central «Dr. Carol Davila»”, ediţia a VI-a, la Cercul Militar Naţional, `n Sala Gotică, lansarea cărţii „Vademecum în cariera medicală”. Acest volum, coordonat de medicul Carmen-Adella Sîrbu şi scris de un grup ales de profesionişti, se doreşte a fi un prea modest omagiu pentru împlinirea a 185 de ani de excelenţă în medicina militară.
Sub coordonarea semnată de Carmen-Adella Sîrbu, împreună cu distinşi colaboratori, a apărut recent o carte originală, interesantă şi utilă – Vademecum în cariera medicală.
Carmen-Adella Sîrbu este un medic eminent, dispunând de capacitatea de a surprinde esenţa şi elementele inedite din orice situaţie cotidiană. Această aleasă însuşire transpare din întregul conţinut al cărţii, scrisă împreună cu un colectiv bine ales.
Volumul se adresează liceenilor, studenţilor unor facultăţi cu profil medical, viitori medici sau asistenţi medicali licenţiaţi, sau celor care, având deja o carieră, se gândesc la o conversie profesională. Aşadar, va fi util tuturor celor care vor să se dedice salvării acestui dar al Universului, în jurul căruia gravitează direct sau indirect toate preocupările umane – viaţa.
Autorii aleg un stil de expunere atractiv, alternând descrierea doctă cu povestiri reale, culese din viaţă, menite să aducă savoarea trăirii autentice, care au, după cum ştim, o mare putere de convingere.
Alegerea colaboratorilor, în orice demers, este foarte importantă pentru că îşi lasă amprenta asupra unei opere, conferind nota de înălţime valorică tuturor părţilor sale componente. Este, din acest punct de vedere, o altă calitate pe deplin demonstrată de această carte.
Surprinzător de inspirat şi talentat se dovedeşte a fi şi tânărul Cosmin Joian prin desenele sale, care dau o notă de umor inteligent şi fac lectura cărţii şi mai agreabilă.
O trecere selectivă în revistă a aspectelor abordate este elocventă: Definirea carierei medicale; Etapele acesteia şi întrebările puse la început de drum; Oportunităţile statutului de student; Arta de a te împrieteni cu timpul; Tehnologia modernă fără de care nu se mai poate face astăzi învăţământ şi medicină; Standardele ocupaţionale şi profesiogramele; Modul de comunicare a unei lucrări ştiinţifice, comunicarea interumană, intercolegială, student-profesor, medic/ asistent-pacient; Codul de etică academică şi ştiinţifică; Răspundere profesională în domeniul medical; Lidership în sănătate; Imaginea publică, vizibilitatea şi notorietatea în domeniul medical; Satisfacţia şi motivaţia profesiilor medicale.
Dacă ar fi doar această succintă expunere a sumarului cărţii, şi tot am realiza larga sa adresabilitate, tuturor celor care vor să se documenteze despre frumuseţea, limitele şi sacrificiul cerut de profesia medicală; tuturor celor care au înţelepciunea de a se informa înainte de a judeca şi de a desfiinţa ceea ce nu poate fi mai mult decât este înscris în geneza şi biologia acestei fiinţe numită OM.
Recomand cu convingere această carte responsabilă, scrisă cu talent, inteligenţă, umor, despre unul dintre cele mai comentate domenii, atât în alb şi în gri, dar nu de puţine ori, în negru. Lectura atentă şi cu onestitate a acestui ghid aduce profesiei medicale un plus de culoare, credem noi, bine meritată.
Dna dr. Carmen-Adella Sîrbu este medic primar neurolog, doctor în medicină, cu un Master în sănătate publică şi management sanitar. Este lector în cadrul Facultăţii de Medicină a Universităţii Titu Maiorescu, din Bucureşti, şi este implicată în câteva proiecte naţionale şi europene. A dus numele Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Carol Davila”, în care cu onoare lucrează şi se formează, pe cinci din cele şase continente, în peste 15 ţări, prin lucrările prezentate la congresele de specialitate. A scris 13 monografii în calitate de autor sau coautor, peste 100 de comunicări ştiinţifice în reviste peer review, dintre care unele ISI, a fost subinvestigator în şapte studii clinice naţionale şi internaţionale, a obţinut câteva premii şi recunoaşteri în ţară sau străinătate. Face parte din Comisia Superioară de Disciplină a Colegiului Medicilor din România din 2005 şi membru al grupului de lucru al European Academy of Neurology pentru Neuro-oftalmologie şi Neuro-oncologie din 2015.
Prof. dr. Dumitru CONSTANTIN-DULCAN