Numărul copiilor strămutați a ajuns la 43,3 de milioane în lumea întreagăUNICEF estimează că la sfârșitul anului 2022 a fost atins un număr record de 43,3 milioane de copii aflați în situații de strămutare forțată, „mulți dintre ei, pe durata întregii lor copilării”. UNICEF consideră că „numărul copiilor forțați să-și părăsească locuințele s-a dublat în ultimul deceniu, depășind eforturile de incluziune și protecție a copiilor refugiați și strămutați intern. Războiul din Ucraina a forțat peste două milioane de copii ucraineni să părăsească țara și a strămutat peste un milion de copii în interiorul Ucrainei”.

Catherine Russell, directorul executiv al UNICEF: „De mai bine de un deceniu, numărul copiilor forțați să își părăsească locuințele a crescut într-un ritm alarmant, iar capacitatea noastră globală de a răspunde la această situație este în continuare supusă la mari presiuni. Această creștere este în pas cu asaltul constant al conflictelor, crizelor și dezastrelor climatice din întreaga lume. Dar evidențiază, de asemenea, răspunsul insuficient al multor guverne de a se asigura că fiecare copil refugiat și strămutat intern poate continua să învețe, să își păstreze sănătatea și să se dezvolte la potențialul maxim.

Este nevoie de o voință politică mai mare pentru a aborda cauzele strămutărilor și pentru a oferi soluții pe termen lung pentru copiii migranți. Un număr record de copii refugiați, migranți și strămutați (o populație globală care e comparabilă cu cea a Algeriei, Argentinei sau chiar a Spaniei) necesită un răspuns pe măsură. Am văzut schimbări susținute atunci când guvernele investesc în mod corespunzător în incluziunea copiilor și familiilor strămutate. Lucrând împreună, îi putem menține în siguranță, sănătoși, beneficiind de educație și protejați.”

Pentru mulți copii, strămutarea este din ce în ce mai prelungită

Datele furnizate de UNICEF arată că, „dintre cei 43,3 milioane de copii care au fost strămutați forțat până la sfârșitul anului 2022, aproape 60% (25,8 milioane) au fost strămutați în interiorul țării din cauza conflictelor și a violențelor. Numărul copiilor refugiați și solicitanți de azil a atins, de asemenea, un nou record de 17,5 milioane, număr care nu îi include nici măcar pe cei nou strămutați în 2023, inclusiv din cauza conflictului din Sudan. UNICEF estimează că mai mult de 940.000 de copii au fost strămutați din cauza conflictului până în prezent. În plus, evenimentele meteorologice extreme, precum inundațiile din Pakistan și seceta din Cornul Africii, au dus la alte 12,0 milioane de copii strămutați în cursul anului 2022.

Copiii strămutați în interiorul țării și copiii refugiați sunt adesea printre cei mai vulnerabili. Multora li se refuză accesul la educație și la asistență medicală, nu beneficiază de imunizarea de rutină și nu au acces la protecție socială.

Pentru mulți copii, strămutarea este din ce în ce mai prelungită. Majoritatea copiilor strămutați astăzi își vor petrece întreaga copilărie în această situație. Se preconizează că strămutarea cauzată de schimbările climatice va crește rapid dacă nu se iau măsuri urgente de atenuare a încălzirii globale și de pregătire a comunităților care trăiesc în prima linie a crizei climatice”.

Includerea fără discriminare a copiilor strămutați în sistemele naționale de educație

UNICEF face apel la guverne să nu lase niciun copil în urmă prin:

  • A recunoaște copiii refugiați, migranți și strămutați ca fiind în primul rând copii – cu drepturi la protecție, incluziune și participare
  • Oferirea unor căi sigure și legale pentru copii de a se deplasa, de a solicita azil și de a se reuni cu familia
  • A se asigura că niciun copil nu este reținut din cauza statutului său de migrant sau repatriat fără măsuri de protecție, cu excepția cazului în care s-a stabilit că repatrierea este în interesul superior al copilului
  • Consolidarea sistemelor naționale de educație, sănătate, protecție a copilului și protecție socială pentru a include fără discriminare copiii strămutați
  • Investirea în sistemele naționale de protecție a copilului pentru a proteja mai bine copiii migranți care sunt expuși riscului de exploatare și violență, în special copiii neînsoțiți
  • Ascultarea și implicarea semnificativă a copiilor strămutați în găsirea unor soluții durabile și incluzive, care să îi ajute să își atingă întregul potențial.

Distribuie acest articol!