Interviu cu prof. Violeta Amariei, preşedintele Alianţei Sindicale „Gh. Asachi“ Iaşi


Stimată doamnă preşedintă, traversăm o perioadă extrem de complicată, cu restanţe uriaşe şi bâlbâieli din partea guvernanţilor, cu multă nesiguranţă şi îngrijorare în rândul societăţii în ansamblu. Care este atmosfera în sindicatul pe care îl conduceţi?
În această perioadă, s-au adâncit nemulţumirile membrilor de sindicat ai Alianţei Sindicale „Gh. Asachi“ Iaşi, cauzate de multiplele schimbări făcute de clasa politică. Aceste schimbări influenţează negativ activitatea din unităţile şcolare. Membrii de sindicat sunt nemulţumiţi de poziţia Guvernului României faţă modul de abordare a sistemului educaţional, ceea ce a contribuit la obţinerea unui procent mare de participare a acestora la grevă (85%), în luna iunie.
La învestire, faptul că noul ministru al educaţiei provine din rândurile luptei sindicale părea să fie un atu pentru şcoala românească, pentru dvs., angajaţii din sistem. Cum vedeţi lucrurile în momentul de faţă? Ce aşteptări aveţi în momentul de faţă de la el?
Membrii de sindicat ai Alianţei Sindicale „Gh. Asachi“ Iaşi consideră că este benefic ca ministrul educaţiei să fie din rândul nostru, atât profesional, cât şi sindical. Domnul ministru Liviu Marian Pop cunoaşte foarte bine învăţământul preuniversitar, unde sunt cele mai multe probleme de rezolvat, de aceea suntem convinşi că va găsi soluţii optime şi rapide de rezolvare a acestora pentru ridicarea nivelului educaţiei. Propunerile de modificări aduse învăţământului preuniversitar trebuie să fie bine fundamentate, cu responsabilitate şi prezentate printr-o comunicare eficientă pe înţelesul tuturor.
La începutul verii, profesorii, înşelaţi încă o dată în aşteptările lor cu privire la creşterile salariale, la Legea educaţiei, la reforma curriculară, au ameninţat cu greva generală. În momentul de faţă, departe de a se fi renunţat, proteste de amploare sunt pe punctul de a izbucni. Care sunt cele mai mari nemulţumiri ale angajaţilor din învăţământ şi până unde se poate merge?
Biroul Executiv al Alianţei Sindicale „Gh. Asachi“ Iaşi a analizat cu responsabilitate situaţia creată de atitudinea iresponsabilă a partidelor de la putere şi a hotărât, în numele membrilor de sindicat, amânarea formei de protest – grevă – până începutul noului an şcolar. Am considerat că nu avem cui să ne adresăm în acea perioadă pentru a prezenta şi rezolva nemulţumirile noastre. Acum, la  început de an şcolar, s-a transmis Guvernului României o adresă cu revendicarile stabilite în Colegiul Naţional al Liderilor Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăşământ – FSLI. În acest context, FSLI cere acestui guvern începerea negocierilor şi încheierea unui acord scris până la data de 25 septembrie 2017, prin care să fie soluţionate aceste solicitări, respectând următorul calendar:

  • începând cu cel târziu data de 1 octombrie 2017, sporurile salariale să se calculeze prin raportarea la actualele salarii de bază;
  •  la rectificarea bugetară care se va face până la sfârşitul anului 2017, să fie cuprinsă suma necesară pentru plata sentinţelor judecătoreşti;
  • până la sfârşitul acestei luni, să se găsească o soluţie astfel încât salariile nete din învăţământ, în anul 2018, să crească într-un procent mai mare decât cel anunţat de Executiv.

În situaţia în care solicitarea FSLI va fi ignorată, vor începe acţiunile de protest, după următorul calendar:

  • în data de 2 octombrie 2017, între orele 12.00-14.00, vor fi pichetate toate prefecturile din reşedinţele de judeţ;
  • în zilele de 4 şi 5 octombrie 2017 va fi pichetat sediul Guvernului.

În judeţul Iaşi, care sunt cele mai mari nemulţumiri?
Nemulţumirile membrilor de sindicat ai Alianţei Sindicale „Gh. Asachi“ Iaşi  sunt, cu prioritate la acest moment, următoarele:

  1. sunt nemulţumiţi de cuantumul mic al creşterii salariilor nete în anul 2018 comparativ cu creşterile salariilor brute, consecinţă a majorării contribuţiilor angajaţilor către stat. În urma calculelor făcute de FSLI şi recunoscute ulterior de ministrul finanţelor publice, precum şi de ministrul muncii, dacă nivelul brut al salariilor creşte cu 50 la sută, în realitate, ceea ce va primi, anul viitor, fiecare angajat din învăţământ este de maximum 25%.
  2. sunt nemulţumiţi că sporurile salariale se calculează prin raportare la salariile de bază de anul trecut, ceea ce conduce la obţinerea unor venituri salariale mai mici decât ar trebui de fapt. Concret, angajaţii din învăţământ pierd, în medie, peste 3 la sută din venitul brut, iar procentul poate fi mai mare, dacă au mai multe sporuri.
  3. modificări legislative repetate, ceea ce nu contribuie la o reformă coerentă în învăţământ. Considerăm că legislaţia pentru Educaţie trebuie să fie clară, coroborată cu alte domenii şi aplicată pe termen mediu şi lung în vederea obţinerii unor rezultate mai bune;
  4. neaplicarea hotărârilor judecătoreşti pentru membrii de sindicat ai Alianţei Sindicale „Gh. Asachi“ Iaşi  invocându-se lipsa banilor alocaţi la buget. Considerăm că într-un stat de drept, unde legea trebuie să primeze, aceste hotărâri trebuie puse în plată cu prioritate.

A început un nou an şcolar. La ce trebuie să ne aşteptăm stimată doamnă preşedintă Violeta Amariei?
Alianţa Sindicală „Gh. Asachi“ Iaşi, prin membrii ei de sindicat, doreşte ca începutul noului an şcolar să fie un moment festiv şi o bucurie pentru toţi cei interesaţi de sistemul educaţional. Noul an şcolar sperăm să aducă un nou suflu educaţiei prin implementarea unei reforme reale bine fundamentate ştiinţific în funcţie de nevoile celor ce contribuie la dezvoltarea învăţământului românesc.
La început noului an şcolar vă dorim multă sănătate, împliniri, spor în toate şi să fim împreună în activităţile sindicale! Numai uniţi obţinem ceea ce ni se cuvine!
Interviu realizat de Marcela GHEORGHIU
 
 
 

Distribuie acest articol!