Nucleu românesc de inovare în Silicon Valley

Nucleu românesc de inovare în Silicon Valley
Foto: Guvernul României

Cercetarea românească vizează obiective mari de tot și pentru aceasta, Exceutivul a adoptat două memorandumuri propuse de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Printr-un memorandum, se înființăm Comitetul Român pentru Inteligența Artificială. Îl caracterizează ministrul cercetării, inovării și digitalizării, Sebastian Burduja: „Este un cadru umbrelă care va concentra toate forțele din societate care doresc să gândească viitorul și acest cadru al inteligenței artificiale din România. Va include un consiliu științific și de etică în inteligență artificială, un consiliu de educație în inteligență artificială, în colaborare cu Ministerul Educației și grupuri de lucru tematice. Totodată, demersul vizează și întărirea hub-ului român de inteligență artificială. Este un proiect predefinit, bugetat în viitorul Program Operațional Competitivitate – POCIDIF și, nu în ultimul rând, vizăm să conectăm marii specialiști pe care România îi are în inteligență artificială, în machine learning la marile universități, laboratoare de cercetare, companii din întreaga lume cu mediul academic de cercetare în inteligență artificială de acasă. Demersul va fi 100% deschis contribuțiilor societății civile, mediului academic, mediului privat, aliniind România la cele mai bune practici în domeniu.”

Un alt memorandum vizează înființarea unei rețele de oficii române pentru știință și tehnologie și operaționalizarea unui astfel de oficiu în Silicon Valley. Ministrul Sebastian Burduja explică: „România are un parteneriat strategic cu Statele Unite pe mai multe dimensiuni, una dintre ele fiind tocmai potențarea acestor schimburi academice și zona de antreprenoriat, inovare, cercetare. Avem un precedent la Bruxelles. Încă din 2006 există, sub Ministerul Cercetări, Inovării și Digitalizării, un oficiu român de știință și tehnologie la Bruxelles, care ne conectează la mediul european. Am simțit nevoia, uitându-ne și la ceea ce au făcut alte state europene, Danemarca, Franța, Germania, dar și state mai mici, gen Slovenia, să avem un asemenea oficiu de reprezentare și în Silicon Valley, în primă fază, ulterior, evaluând posibilitatea unui demers similar în Israel, Japonia, Coreea de Sud. E vorba de un oficiu suplu. Nu va include cheltuieli dincolo de limitele aprobate de Ministerul Finanțelor.”