Consecințele pandemiei Covid-19 pentru formarea cadrelor didactice au fost evidente și în ceea ce privește Casa Corpului Didactic Grigore Tăbăcaru Bacău. Consecventă misiunii asumate, aceasta a transformat obstacolele provocate de criza pandemică în provocări și a adaptat asigurarea cadrului pentru dezvoltarea personală și profesională a personalului din învățământul preuniversitar din județul Bacău la particularitățile și exigențele școlii virtuale, promovând formarea continuă în mediul online. Pentru a veni în sprijinul cadrelor didactice, pentru familiarizarea lor cu utilizarea instrumentelor digitale în activitatea didactică și managerială, s-au derulat cursuri de formare online, s-a lucrat la avizarea și acreditarea unor noi programe de formare. Premisa a constituit-o faptul că efectele educative ale utilizării NTIC sunt considerate notabile, dacă sunt integrate într-o strategie de instruire și autoinstruire bine fundamentată, iar utilizarea tehnologiei și a softurilor educaționale în procesul instructiv-educativ promovează un model de interacțiune didactică ce reușește să transforme comunicarea electronică într-una educațională.

Inițiere în predare-învățare-evaluare

În cadrul programului de formare Evaluarea cadrelor didactice din perspectiva contextelor profesionale didactice și a inspecției școlare (120 ore, 30 ctp), au fost organizate 21 de grupe de formare, cu implicarea a 13 profesori formatori. Cursul a fost finalizat de 376 de cadre didactice; alți 175 de profesori susțin evaluarea finală în cursul lunii septembrie. Pe lângă competențele specifice vizate, acest curs a cuprins activități de instruire în utilizarea platformei Google Classroom, inițierea și partajarea materialelor în Google Meet, strategii și instrumente de evaluare online.

La programul de formare acreditat Metode interactive de predare-învățare-evaluare centrate pe elev (103 ore, 25 ctp), desfășurat cu 6 grupe de cursanți, au participat 156 de cadre didactice. ­Cursul a cuprins activități de inițiere în utilizarea Google Classroom și Meet și de familiarizare cu strategiile online de predare-învățare-evaluare.

Programul de formare acreditat Proiectarea, desfășurarea și evaluarea activităților de învățare utilizând plartforme virtuale – Wand.education (89 ore, 22 ctp) a fost absolvit de 25 de cadre didactice.

În programul de formare acreditat Formal, nonformal, informal în didactica modernă (60 ore, 15 ctp), 28 de cadre di­dactice și-au format competențe de utilizare a instrumentelor online în activități de tip formal, nonformal și informal.

Pe parcursul programului acreditat Valorificarea softului educațional de concepție proprie în studiul disciplinei predate (60 ore, 15 cpt.), cadrele didactice își dezvoltă competențele de elaborare de softuri educaționale proprii și de integrare a acestora în activitatea cu elevii. ­Cursul s-a desfășurat cu 4 grupe.

În cadrul programului de formare acreditat Unelte pentru dascălul digital (60 ore, 15 ctp), cursanții utilizează o serie de instrumente și aplicații online pe care le vor folosi pentru realizarea de resurse educaționale digitale, adaptate conținuturilor disciplinei predate și specificului claselor/elevilor cu care lucrează. Au ur­­mat cursul 75 de cadre didactice.

Scopul programului de formare avizat Inițiere în e-Twinning (40 ore) a fost de a-i familiariza pe cursanți cu platforma e-Twinning și de a-i sprijini în identificarea unor proiecte de colaborare ­online cu școli din alte țări europene, 18 cadre didactice reușind să se afilieze unui proiect în colaborare cu parteneri externi pe platforma e-Twinning.

Prin Digitizarea activităților de învățare la științe (curs avizat, 40 ore), cadrele didactice care predau discipline tehnice sau din domeniul științe își dezvoltă competențe de utilizare și de creare a resurselor digitale și a instrumentelor online specifice, precum laboratoarele virtuale.

Cadrele didactice înscrise la examenul de definitivat au avut oportunitatea de a participa la sesiunile de formare online Abordări teoretice și practic aplicative ale conceptelor de didactică generală și didactica specialității din programa examenului național de definitivare în învățământ (8 ore, 112 participanți în mai multe grupe de formare).

O serie de cursanți din învățământul primar (3 grupe) și gimnazial (5 grupe – istorie, religie, limba și literatura română, 2 matematică) au urmat și finalizat ­cursurile proiectului POCU Curriculum relevant, educație deschisă pentru toți – CRED: 75 de absolvenți din învățământul primar și 100 de absolvenți din învățământul gimnazial.

Nu alfabetizare, ci continuitate

Chestionarele aplicate cursanților (online sincron, pe platformele Google Classroom și Google Meet) în timpul desfășurării programelor au scos în evidență câteva concluzii referitoare la competențele dezvoltate în formarea online:

Utilizarea tehnologiei nu este doar o opțiune, ci are caracter de obligativitate în formarea continuă și dezvoltarea profesională a cadrelor didactice. La nivel cognitiv, aceasta presupune abilități pentru multitasking, fluență în utilizarea multiplelor tipuri de media, valorificarea tipurilor de comunicare, atenție distributivă, include oportunități frecvente de reflexie, gândire nonliniară, divergentă, interconectată, productivă (Oblinger și Oblinger, 2005, p. 48).

În contextul formării organizate ­online, corecta înțelegere a oportunităților potențiale ale internetului și ale co­municării prin mediul electronic (e-mail, rețea) este realizată de cadrele didactice prin colaborarea în rețea și prin schimbul de experiențe între participanții în clasa virtuală.

Competența digitală a sprijinit creativitatea, inovația și conștientizarea validității și autenticității informațiilor disponibile în foarte mare măsură, efectele care au motivat aceste alegeri fiind selecția informațiilor din mediul online, documentarea, alcătuirea materialelor, identificarea de instrumente digitale atractive, crearea contextelor digitale relevante, înțelegerea relevanței contextelor digitale, valorificarea superioară a conceptelor programelor de formare.

Ca atitudini formate, desfășurarea programelor online sincron audio-video (webinar), pe platformele Google Classroom și Google Meet au oferit responsabilizarea în folosirea mijloacelor interactive, interes pentru implicarea în comunități și rețele profesionale și de practică (în foarte mare măsură), atitudine critică și reflexivă față de informațiile primite (în mare măsură). Parcurgerea informa­ției comprimate, sintetizate, consultarea graficelor, care permite structurarea cantitativă a informației în defavoarea lecturării textului detaliat, conectarea permanentă în mediul online (Livingstone și Helsper, 2010), obișnuința de a căuta informație în mai multe surse, de a o compara, (Ólafsson et al., 2013), pot fi beneficii ale formării online a cadrelor didactice.

Articol de Gabriel LEAHU – profesor; Emil LAZĂR – profesor

Articolul integral poate fi citit în numărul 8-9, serie nouă, al revistei Tribuna învățământului.

Distribuie acest articol!