
Foto: ISF
Educația financiară a constituit o direcție importantă de abordare la Conferința Europeană a Serviciilor Financiare ECFS2022 Sustenabilitate şi Rezilienţă – Noile coordonate ale pieţelor financiare, ediţia a VI-a, organizată de Institutul de Studii Financiare (fondat de Autoritatea de Supraveghere Financiară), în perioada 24-25 martie, la Brașov. A fost reliefată creșterea gradului de educație financiară în România, dovadă în condițiile de criză pandemică fiind precauția și reziliența populației în gestionarea cheltuielilor în raport cu veniturile. Sistemele financiare autohtone au devenit mai solide, pregătite să facă față unei crize.
Au participat online și fizic cercetători și profesori din Albania, China, Elveția, Italia, Polonia, Spania și România. 121 de cadre didactice și doctoranzi au susținut 50 de teme de cercetare pe teme din domeniul piețelor financiare.
Nu poate exista dezvoltare fără educație
Prof. univ. dr. Nicu Marcu, președintele Autorității pentru Supraveghere Financiară: „În urmă cu doi ani, stabileam împreună cu cei din conducerea ISF obiective îndrăznețe și mă bucur să spun că acestea au fost cu mult depășite. Avem în lucru și un proiect de internship pentru studenți, pe care îl vom demara în curând și care ne va da posibilitatea să recrutăm personal din rândul viitorilor absolvenți. ISF a performat chiar și în pandemie, când toată activitatea s-a desfășurat cu precădere în mediul online. Spre exemplu, în 2021, în ceea ce privește educația financiară, au fost realizate 66 de sesiuni de programe educaționale prin care au fost instruite 800 de persoane. În unele universități au fost solicitate sesiuni suplimentare pentru că interesul a fost ridicat, iar locurile s-au epuizat rapid. Astfel, au mai fost alte 23 de sesiuni în care au fost cursanți 900 de profesori preuniversitari, precum și încă 51 de sesiuni în care au fost cursanți 4.061 de studenți. Îi felicit pe toți angajații ISF! Ne dorim să creștem gradul de cuprindere a educației financiare și, din această perspectivă, doresc să salut inițiativa Parlamentului de a institui o zi națională e educației financiare.”
Adrian Câciu, ministrul finanțelor: „Situațiile complicate ne demonstrează că nu suntem suficient pregătiți, că avem nevoie de educație continuă. Nu poate exista dezvoltare fără educație. Carențele educației, mai ales financiară, produc costuri individuale și statale. Am făcut pași importanți în ultimii ani. Atunci când există oportunități pentru cetățeni de a se împrumuta în condiții avantajoase, lipsește acea prudență în a te uita pe viitor dacă poți plăti peste ani. Aici intervine educația financiară – te ajută să te raportezi la ce ai nevoie, nu la ce îți dorești, iar când vine vorba de ce îți dorești, te ajută să planifici rezonabil această realizare, în timp. Educația financiară trebuie să fie mult mai prezentă în societate și mult mai bine promovată și diseminată pe toate palierele societății. Cercetarea în acest domeniu trebuie dezvoltată, și nu numai cercetarea ci și formarea de noi specialiști. De exemplu, e nevoie de analiști de macro-economie și macro-financiari. Pentru creșterea gradului de educație financiară e nevoie un efort comun la nivel guvernamental, la care să se alăture și mediul economic și specialiștii. Îmi doresc o strategie națională pentru educație financiară, și un program național pentru educație financiară”
Educația financiară trebuie să pornească de la grădiniță, din familie
Valentin Ionescu, președintele ISF: „Pentru a fi rezilient financiar, trebuie să ai noțiuni de bază de educație financiară. Cum gestionăm veniturile, comparativ cu cheltuielile rămâne factorul critic pe timp de criză când vine vorba de reziliență. Familiile cu un grad înalt de educație financiară au luat măsuri preventive și sunt pregătite pentru un șoc neașteptat. De asemenea, alfabetizarea financiară este esențială.”
Acad. Lucian Albu, președintele Consiliului Științific al ISF: „Educația financiară nu se face punctual din cursuri, evenimente sau campanii. Dacă ne uităm la țările din Vest, acolo pornește de la grădiniță, din familie, toată societatea e construită pe această bază. Economiile lor au succes pe termen lung pentru că populația și companiile, guvernul, piața financiară au asteptări raționale, au un comportament prudent și echilibrat.”
Alexandra Smedoiu, președinte al CFA: „Tot mai mulți tineri cu vârste între 25 și 35 de ani vor să se certifice la noi, titlul CFA fiind unul dintre cele mai prestigioase din lume în rândul profesionistilor din domeniul financiar. Administrat de către CFA Institute, programul CFA este un program post-universitar, care pregătește și testează candidații în domeniul eticii și standardelor profesionale, analizei situațiilor financiare, economiei, managementului de portofoliu, analizei și evaluării diverselor instrumente financiare și de investiții. De asemenea, e esențială pregătirea continuă, motiv pentru care ne străduim să aducem speakeri și cursuri noi pe piața din România. În pararel, contribuim la creșterea educației financiare, prin voluntariat. Ne uităm și la subiecte noi, respectiv anul trecut am lansat o nouă certificare, care necesită un singur examen și 120 de studiu dual. Am observat un interes foarte crescut. De asemenea, am primit întrebări din partea unor angajatori care își doresc să pregătească analiști, pentru a crea strategii pe mediul social și guvernanță. E nevoie ca de aer de specialiști pe această zonă în tot spațiul european, de această profesie nouă, ESG manager.”