Noutăți în autorizarea și acreditarea academică

Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) anunță hotărârile adoptate în ședința Consiliului din luna mai, 2024:

  1. Asigurare externă a calității – proceduri, evaluări, avize acordate

Consiliul a analizat și a validat rezultatele evaluărilor externe a calității pentru:

  • 43 de programe de studii universitare de licență;
  • două programe de studii universitare de masterat;
  • patru programe de formare psihopedagogică în vederea certificării competenţelor pentru profesia didactică;
  • două programe pregătitoare de limba română pentru cetățenii străini;
  • 30 de domenii de studii universitare de masterat;
  • două domenii de studii universitare de doctorat;
  • o contestație.

Lista completă a rezultatelor evaluărilor este disponibilă la adresa: https://www.aracis.ro/hotarari-09-05-2024/

În cadrul ședinței a fost aprobată componența comisiilor de experți evaluatori pentru evaluările ce vor fi efectuate în perioada următoare și au fost desemnați directorii de misiune și validate protocoalele de evaluare pentru procedurile de evaluare externă instituțională pentru Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași și Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava.

Totodată, a fost nominalizată comisia de analiză a conformității procesului şi a rapoartelor de evaluare externă cu legislaţia naţională, cu metodologia şi cu termenii de referinţă, realizate de către agenția Accreditation Agency in Health and Social Sciences, Germania (AHPGS) pentru evaluarea instituțională a Universității „Andrei Șaguna“ din Constanța, precum și pentru programele de studii universitare de licență, forma de învățământ cu frecvență: Administrație publică, Contabilitate și informatică de gestiune, Management, Drept, Psihologie și pentru programul de studii universitare de masterat Psihologie clinică din cadrul universității evaluate.

În luna aprilie ARACIS a organizat două consultări cu privire la proiectul de Metodologie de evaluare externă a calității educației și la Standardele și indicatorii aferenți celor 3 domenii: A – Capacitatea instituțională, B – Eficacitatea educațională și C – Managementul calității.

Prima sesiune de consultări a fost desfășurată în format online la data de 22 aprilie, cu participarea unui număr de peste 100 de reprezentanți ai instituțiilor de învățământ superior, cu atribuții în domeniul asigurării calității. La cea de-a doua sesiune de consultări, care a avut loc în format fizic în data de 26 aprilie, au participat membri ai Consiliului ARACIS, președinți ai Comisiilor de Experți Permanenți de Specialitate ARACIS, membri ai Comisiei de Evaluare Instituţională pentru Activităţi Manageriale şi Financiare, membri ai Comisiei Consultative și reprezentanți ai Aparatului Tehnic al agenției.

În urma celor două sesiuni de consultări, Consiliul a aprobat în cadrul ședinței Proiectul de Metodologie de evaluare externă a calității educației, în vederea transmiterii acestuia către Ministerul Educației.

În ședința din data de 9 mai, Consiliul a aprobat standardele de calitate specifice pentru forma de organizare duală a programelor de studii universitare.

De asemenea, Consiliul a aprobat revizuirea Metodologiei de evaluare externă a programelor de studii din domeniul științelor inginerești în vederea evaluării periodice și acordării certificării EUR-ACE, pentru programele de studii universitare de licență la forma de organizare ID-IFR.

  1. Cooperare națională și internațională

În perioada 4 aprilie-9 mai 2024, reprezentanții ARACIS au participat la următoarele evenimente:

Consiliul ARACIS a aprobat înscrierea în Registrul Național al Evaluatorilor (RNE) a noilor experți cadre didactice care au parcurs etapele de admitere până la data de 7 mai 2024.

Distribuie acest articol!