Elevii de liceu și de gimnaziu, cu excepția celor din clasele a V-a și a IX-a, care încheie anul școlar 2024-2025 cu media 9,50 sau mai mare primesc bursă de merit. Potrivit metodologiei-cadru de acordare a burselor școlare, publicată în Monitorul Oficial de Ministerul Educației și care se aplică în structura anului școlar 2024-2025, elevii vor beneficia de mai multe tipuri de burse.
În anul școlar 2024-2025, elevii de la gimnaziu și liceu, inclusiv învățământ profesional și dual, cu excepția elevilor din clasa a V-a și a IX-a, vor primi bursă de merit. Primul criteriu de acordare este ca elevii din clasele specificate să aibă media notelor mai mare sau egală cu 9,50 și să aibă media 10 la purtare sau calificativul „foarte bine” la purtare la terminarea anului școlar anterior.
Bursele de merit nu se acordă (se suspendă) pentru luna în care un elev are mai mult de 10 absențe nemotivate, precizează ministerul Educației. Elevii din clasele primare de stat vor lua în anul școlar 2024-2025, la fel ca până acum, doar burse sociale. Potrivit metodologiei-cadru publicate în Monitorul Oficial, restul elevilor, respectiv cei din școala gimnazială și liceu, vor beneficia, după caz, de următoarele tipuri de burse: bursă de excelență olimpică I; bursă de excelență olimpică II; bursă de merit; bursă de reziliență; bursă socială; bursă tehnologică.
Pentru elevii din clasa a V-a se va calcula media primelor două module de cursuri/de învățare din anul școlar în curs. Pentru acordarea burselor în anul școlar 2024-2025, media trebuie să fie egală sau mai mare cu 9.50. Elevii din clasa a IX-a vor primi bursă de merit pe baza mediei de admitere în învățământul liceal sau professional/ dual, mediile trebuind să fie egale sau mai mari de nota 9,50. Dacă în clasă vor exista: unul sau mai mulți elevi cu media generală/anuală/media notelor din primele 2 module de curs, pentru elevii din clasa a V-a; media de admitere pentru elevii din clasa a IX-a, egală cu a celui de pe prima poziție din lista beneficiarilor de burse – atunci lista cu elevii care primesc burse va fi extinsă pentru a-i cuprinde pe toți cei cu medii egale.
Nouatatea în anul școlar 2025-2025 este bursa de reziliență, care se acordă elevilor cu media notelor de la 7 în sus, până la pragul de acordare pentru bursa de merit, 9,50. Vor primi bursă de merit și bursă de reziliență 30% dintre elevii unei clase. Dacă vor fi situații în care numărul elevilor cu medii cel puțin egale cu nota 9.50 este mai mare de 30% din colectivul clasei, atunci „lista va fi extinsă pentru a-i cuprinde și pe aceștia”. Prin excepție, dacă vor fi clase în care elevii care îndeplinesc criteriile de acordare a burselor de merit și reziliență nu reprezintă cumulat un procent de 30% din efectivul clasei, aceste burse se pot acorda și unui procent mai mic de 30%.
O altă noutate în anul școlar 2024-2025 este aceea că au dreptul la bursă de merit și bursă de reziliență și elevii din învățământul profesional și dual, care au obținut: premiile I, II și III la etapele județene ale olimpiadelor școlare recunoscute de Ministerul Educației; premiul I la etapele naționale ale concursurilor/competițiilor școlare și extrașcolare, recunoscute de Ministerul Educației.
Potrivit aceleiași metodologii, un elev poate beneficia de o singură bursă de excelență olimpică pe an, de o singură bursă de merit pe an, indiferent de rezultatele obținute în anul școlar anterior, ca medie generală, ori rezultate la competiții.
Bursa de excelență olimpică I sau II nu se cumulează cu bursa de merit. Bursa socială se poate cumula cu bursa de excelență olimpică I sau II, și cu bursa de merit/ bursa de reziliență și bursa tehnologică, prevede metodologia nouă.
Pentru anul școlar 2024-2025, cuantumul minim al burselor școlare pentru elevi este: Bursa de merit – 450 lei/lună; Bursa de reziliență – 300 lei/lună; Bursa socială – 300 lei/lună; Bursa tehnologică – 300 lei/lună. La aceasta se adaugă și bursa pentru mame minore, în valoare de 700 lei/lună.
Bursele acordate elevilor se calculează după formula care are în vedere suma stabilită prin lege, zilele de vacanță și zilele libere.
Potrivit metodologiei aprobate de Ministerul Educației, „Bursele de merit, reziliență și tehnologice se acordă în fiecare an școlar, pe perioada cursurilor școlare, inclusiv pe perioada pregătirii practice și pe timpul pregătirii și susținerii evaluării naționale de către absolvenții clasei a VIII-a, în perioada primei sesiuni a examenului național de bacalaureat sau a examenului de certificare a calificării profesionale, până la comunicarea rezultatelor finale, cu condiția ca elevii bursieri să se prezinte la examene”, specifică reprezentanții ministerului.
Prima plată a burselor școlare din anul de curs va fi pe data de 20 noiembrie 2024. Mai exact, elevii vor primii banii de burse aferente lunilor septembrie și octombrie, primele două luni de cursuri ale anului școlar 2024-2025. Începând cu acest an, data de virare a banilor pentru bursele școlare este de 20 ale lunii, față de 15 ale lunii, cum a fost până acum.
Bursele de merit oferite pe baza rezultatelor obținute la competiții/concursuri școlare și extrașcolare, atestate prin documente școlare, respectiv prin copii de pe diplomele obținute la competiții, certificate pentru conformitate cu originalul la nivelul unității de învățământ, se acordă elevilor pe baza unei cereri depuse de părinte, de reprezentantul legal sau de elevul major.
Conform metodologiei publicate în Monitorul Oficial, cererea se va face în primele 25 de zile calendaristice de la începerea cursurilor anului școlar sau în termen de 15 zile de la data obținerii premiului pentru elevii din anii terminali.