Noua strategie globală privind imunizarea

Noua strategie globală privind imunizarea

UNICEF, OMS, Alianța pentru Vaccinuri – Gavi și alți parteneri au lansat Immunization Agenda 2030 – IA2030/Agenda de imunizare 2030, cu obiectivul de susținere a eforturilor de redresare în urma pandemiei de Covid-19. Strategia vizează „maximizarea impactului vital al vaccinurilor prin sisteme de imunizare mai solide”. Inițiatorii au în vedere „vaccinurile administrate pe tot parcursul vieții, din copilărie până la adolescență și perioada maturității târzii”. În cazul în care strategia va fi implementată integral, „va permite evitarea unui număr estimat de 50 de milioane de decese, potrivit OMS, 75% dintre acestea, în țări cu venituri mici și medii inferioare”.

Ținte de atins până în 2030

  • asigurarea unui grad de acoperire de 90% în cazul vaccinurilor esențiale administrate în copilărie și în adolescență[i]
  • reducerea la jumătate a numărului de copii care nu beneficiază de niciun vaccin
  • finalizarea introducerii în 500 de teritorii naționale sau subnaționale a unor vaccinuri noi sau insuficient utilizate – cum sunt cele împotriva Covid-19, a rotavirusului sau a papilomavirusului uman (HPV)

Acțiuni urgente ale tuturor actorilor din sfera imunizării

În vederea atingerii obiectivelor ambițioase ale IA2030, OMS, UNICEF, Gavi și partenerii lor îndeamnă la acțiuni importante:

  • Liderii mondiali și comunitatea globală din domeniul sănătății și al dezvoltării ar trebui să își ia angajamente clare față de IA2030 și să investească în sisteme de imunizare mai solide, cu abordări personalizate în cazul țărilor fragile și afectate de conflicte. Imunizarea constituie un element vital al unui sistem de sănătate eficace, fiind fundamentală în eforturile de pregătire și de răspuns la pandemie și esențială pentru prevenirea presiunii exercitate de epidemiile multiple în momentul redeschiderii societății.
  • Toate țările ar trebui să formuleze și să implementeze planuri naționale de imunizare ambițioase, în concordanță cu cadrul IA2030, și să crească investițiile menite să asigure servicii de vaccinare accesibile tuturor.
  • Donatorii și guvernele ar trebui să crească investițiile în cercetarea, inovarea, dezvoltarea și livrarea vaccinurilor, cu accent pe nevoile populației deservite insuficient.
  • Industria farmaceutică și oamenii de știință, în colaborare cu guvernele și finanțatorii, ar trebui să continue accelerarea demersurilor de cercetare și dezvoltare în domeniul vaccinurilor, să asigure aprovizionarea continuă cu vaccinuri accesibile financiar în vederea acoperirii nevoilor globale și să aplice și în cazul altor boli lecțiile învățate în timpul pandemiei de Covid-19.

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general al OMS: „Vaccinurile ne vor ajuta să învingem pandemia de Covid-19, însă doar dacă asigurăm un acces echitabil tuturor statelor și dacă implementăm sisteme solide pentru furnizarea lor. Pentru a evita numeroasele epidemii de boli ce pun în pericol viețile, precum rujeola, febra galbenă și difteria, trebuie să ne asigurăm că serviciile ce realizează vaccinări de rutină sunt protejate în fiecare țară din lume”.

Henrietta Fore, director executiv al UNICEF: „Chiar și înaintea pandemiei, existau semne îngrijorătoare care arătau că începem să pierdem teren în lupta împotriva bolilor copilăriei care pot fi prevenite, 20 de milioane de copii nebeneficiind de vaccinări esențiale. Pandemia a dus la înrăutățirea situației, care era oricum una gravă, împiedicând vaccinarea a milioane de alți copii. Acum când vaccinurile sunt în atenția tuturor, trebuie să folosim această energie pentru a ajuta fiecare copil să recupereze vaccinările împotriva rujeolei, poliomielitei și a altor boli. Nu avem timp de pierdut. Orice timp pierdut înseamnă vieți pierdute”.

Dr. Berkley, director executiv al Gavi, Alianța pentru vaccinuri: „Este posibil ca milioane de copii din lumea întreagă să nu aibă acces la vaccinuri de bază, în timp ce actuala pandemie amenință să anuleze două decenii de progrese înregistrate în domeniul vaccinărilor de rutină. Pentru a sprijini eforturile de redresare în urma pandemiei de Covid-19 și pentru a combate viitoarele pandemii, va trebui să prioritizăm imunizarea de rutină, concentrându-ne totodată asupra copiilor cărora nu li s-a administrat niciun vaccin de rutină, adică asupra copiilor cu zero doze administrate. Pentru aceasta, trebuie să lucrăm împreună – la nivelul agențiilor de dezvoltare, al guvernelor și al societății civile – pentru a ne asigura că nu este lăsat în urmă niciun copil”.

[i] Inclusiv trei doze de vaccin diftero-tetano-pertussis (DTP3), două doze de vaccin antirujeolic, vaccinul HPV și trei doze de vaccin pneumococic.