Nou campus dual pentru educația și formarea elevilor şi studenţilor

Nou campus dual pentru educația și formarea elevilor şi studenţilor
Foto: Consiliul Județean Bihor

Apare un nou consorțiu pentru educația și formarea elevilor şi studenţilor în sistem dual: Campus Oradea. Înfiinţarea a fost aprobată de Consiliul Judeţean Bihor și Consiliul Municipal Oradea. Parteneriatul cuprinde Consiliul Judeţean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Universitatea din Oradea, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Colegiul Tehnic Traian Vuia Oradea, Colegiul Tehnic Mihai Viteazu Oradea, Liceul Tehnologic Constantin Brâncuşi Oradea, Colegiul Tehnic Alexandru Roman Aleşd, Liceul Tehnologic Unirea Ştei, companii economice din mediul privat.

Pentru concretizare, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), destinația campusului şcolar aflat în construcţie la Oradea, pe strada Ceyrat, va fi redirecționată, de la specificități și destinație pentru învăţământ special la folosință pentru învăţământ dual, cu amenajările și dotările de rigoare. Avantaje determinante în acest sens le constituie situarea campusului aproape de Universitatea din Oradea şi de viitorul parc știinţific şi tehnologic, realizat din fonduri europene de Consiliul Judeţean Bihor.

Burse acordate de agenții economici parteneri

Ilie Bolojan, preşedintele Consiliului Județean Bihor: „Unul dintre avantaje este că va fi necesar acordul companiilor pentru toţi cei care vor preda, pentru că acestea vor da burse elevilor. Asta înseanmă că profesorii vor fi nevoiţi să îşi adapteze materiile. De asemenea, companiile vor putea trimite inginerii să ţină cursuri, dacă vor considera că este necesar. Sperăm ca în anii următori campusul să fie unul dintre exemplele care să promoveze învăţământul dual, să conecteze mai bine zona de educaţie la cererile pieţei, iar noi, ca autorităţi locale, să fructificăm această oportunitate de accesare de fonduri europene pentru promovarea unor astfel de proiecte.”