
Foto: Guvernul României
Actualizarea, prin hotărâre de guvern, a nomenclatorului domeniilor și al specializărilor de studii universitare promovează „specializări de mare actualitate și, cu siguranță, de mare viitor pe piața muncii, precum securitatea cibernetică sau inteligența artificială”, a anunțat purtătorul de cuvânt al guvernului, Mihai Constantin.
Una dintre hotărârile de guvern adoptate vizează „modificarea anexelor 1-6 la Hotărârea Guvernului nr. 367/2023 privind aprobarea Nomenclatorului domeniilor şi al specializărilor/programelor de studii universitare şi a structurii instituțiilor de învățământ superior pentru anul universitar 2023-2024
Hotărârea actualizează Nomenclatorul domeniilor, al specializărilor/programelor de studii universitare și structura instituțiilor de învățământ superior, în baza validării consiliilor ARACIS și a solicitărilor instituțiilor de învățământ superior, din perioada martie 2023-iulie 2023. De exemplu, se înființează mai multe specializări/programe de studii universitare de licență, cum ar fi Securitate cibernetică – în cadrul domeniului de licență Inginerie electronică, telecomunicații și tehnologii informaționale, Inteligență artificială – în cadrul domeniului de licență Informatică etc.
De asemenea, sunt prevăzute 52 instituții de învățământ superior de stat care cuprind 2228 specializări/ programe de studii universitare de licență, din care 84 specializări/programe de studii universitare de licență au suferit modificări (modificare de capacitate, modificare de denumire etc), 22 specializări/programe au obținut acreditarea, iar 32 sunt specializări noi.
Numărul universităților a scăzut de la 53 la 52, ca urmare a apariției Legii nr. 186/2023 privind înființarea Universității Naționale de Știință şi Tehnologie Politehnica București (UNSTPB), publicată în: Monitorul Oficial nr. 592/2023, lege prin care UNSTPB se înființează pe baza fuziunii prin comasare a Universității Politehnica din București cu Universitatea din Pitești”.
Cealaltă hotărâre de guvern este „pentru modificarea anexelor nr. 1 şi 2 la Hotărârea Guvernului nr. 356/2023 privind domeniile şi programele de studii universitare de master acreditate şi numărul maxim de studenți ce pot fi şcolarizaţi în anul universitar 2023-2024.
Hotărârea cuprinde modificări ale domeniilor și programelor de studii universitare de master din cadrul instituțiilor de învățământ superior, la solicitarea acestora, în baza hotărârilor Senatelor universitare, rectificări ale capacității de școlarizare, încadrări în domenii ale unor programe de studii universitare din cadrul instituțiilor de învățământ superior conform rapoartelor agențiilor de asigurare a calității din țară sau din străinătate, înregistrate în Registrul European pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior (EQAR).
Modificările survin ca urmare a hotărârilor adoptate de ARACIS în perioada martie 2023-iulie 2023.
Astfel, sunt evaluate 31 domenii de studii universitare de master (26 din cadrul a 15 universități de stat și 5 din cadrul a 5 universități particulare acreditate) cu 82 programe (76 din cadrul a 15 universități de stat și 6 din cadrul a 5 universități particulare acreditate), sunt încadrate 39 programe de studii universitare de master în domenii acreditate (35 în 28 domenii existente acreditate din structura a 17 universități de stat și 4 în 4 domenii acreditate din cadrul a 4 universități particulare acreditate), sunt acreditate 10 domenii noi (8 din cadrul a 6 universități de stat și 2 în cadrul a două universități particulare acreditate), sunt încadrate în categoria master de cercetare 32 programe de master din cadrul a 18 domenii de studii universitare de master din structura a 10 universități de stat, sunt încadrate în categoria master profesional un număr de 99 programe de master (87 din cadrul a 48 domenii de studii din structura a 26 universități de stat și 12 din cadrul a 11 domenii de studii din structura a 11 universități particulare acreditate)”.