Ministerul Educației a publicat recent în Monitorul Oficial 21 de programe pentru noi discipline de studiu din care școlile pot alege pentru programa de anul școlar 2023-2024. Acestea vor fi incluse în curriculumul la decizia școlii.
Opționalele se adresează elevilor de clasele V-VIII. Dintre noile opționale ofertate de Ministerul Educației și pentru care s-au elaborat programe menționăm: “Educație pentru peisaj”, „Armonie corporală și socială”, „Desenul în viața cotidiană”, „EduGaming”, „Istoralia”, „Siguranță în situații de risc”, „Cultura copilăriei”, „Robotica și viața”, „Educație pentru patrimoniu”, „Text, deschide-te!”, „Etică aplicată”, „În jurul mesei. Stiluri de viață și cultura alimentației”, „Migranți în lumea contemporană”, „Educație pentru dezvoltare durabilă”, „Cultură digitală”, „Științele și patrimoniul”, „Lumea cotidiană într-un an”, „Sănătate și integrare în familie și comunitate”, „Click SUCCES!”, „Știința și tehnologia mă ajută. Studiez, aplic, creez!”, „Cum mă înțeleg cu celălalt”.
Programa de opțional integrat Desenul în viața cotidiană, reprezintă o ofertă de curriculum la decizia școlii, care se adresează elevilor din clasa a V-a/a VI-a, din învățământul gimnazial și este proiectată pentru un buget de timp de o oră/săptămână, pe durata unui an școlar.
Exemple de activități de învățare și resurse utile: Cum aș vrea să arate străzile din localitatea mea? Este o activitate de tip proiect, care propune ca elevii să identifice cum ar putea fi integrate în viața comunității anumite spații din mediul lor de viață.
„Cultura Copilăriei” reprezintă o ofertă de opțional integrat care se adresează elevilor de clasa a VI-a/a VII-a din învățământul gimnazial și are alocată o oră/săptămână. Programa are în vedere crearea unor situații de învățare pentru elevi, prin intermediul cărora să se cunoască pe sine, să conștientizeze modul în care își structurează propria identitate și pe cea de grup, participând la realizarea unor valori culturale specifice.
Programa școlară pentru opționalul integrat „Text, deschide-te!” reprezintă o ofertă de curriculum la decizia școlii adresată elevilor de clasa a VII-a din învățământul gimnazial, având un buget de timp de o oră/săptămână. Printre temele ce vor fi dezbătute la clasă: Selectarea de surse de informare credibile și de resurse de învățare pertinente pentru rezolvarea unor probleme la școală/ în comunitate; Prezentarea unei surse de informare de încredere, pe baza criteriilor agreate
Proiecte de documentare pe subiecte actuale/ controversate/ de interes pentru elevi – sugerate de profesor sau alese la nivelul grupului de elevi, în funcție de interesele acestora, prin derularea de discuții în grup, brainstorming, votare.