Interviu cu prof. Gianina Pîrvu, director al Colegiului Național Radu Greceanu, din Slatina
Stimată doamnă director Gianina Pîrvu, conduceți un liceu cu frumoase și constante performanțe de-a lungul timpului. Mai concret, cum și-a câștigat acest loc în ierarhia învățământului preuniversitar românesc?
Colegiul Național Radu Greceanu a fost încă de la înființare, din 1884, unitatea de învățământ etalon a județului și rezultatele obținute au clasat această instituție în rândul școlilor reprezentative la nivelul țării. Avem o istorie de care suntem mândri și care, totodată, ne obligă permanent la performanță în educație. Cred că cea mai bună explicație care se poate da rezultatelor constant bune obținute de Colegiul Greceanu a fost dăruirea dascălilor față de profesia lor. A fost aici permanent o echipă didactică ce a colaborat foarte bine pentru un învățământ de calitate, dascăli care au dovedit foarte multă dragoste și responsabilitate față de formarea tinerelor generații care au ales să fie elevi la „Greceanu”. Dăruirea profesorilor s-a îmbinat foarte bine cu tinerețea și deschiderea spre nou a celor mai minunați elevi pe care puteam să-i avem și de care am fost și suntem mândri. Nimic nu ne poate împlini mai bine în plan profesional decât rezultatele elevilor noștri, și acesta este un domeniu în care la „Greceanu” întotdeauna s-a scris istorie.
Care este istoria acestei minunate instituții de învățământ românesc?
Istoria acestui templu al învățării începe la 1884 când, prin Ordinul Ministrului Instrucțiunii Publice de atunci, Gh. Chițu, originar din Oboga, județul Olt, lua ființă Gimnaziul Real din Slatina.
Odată cu anul școlar 1914-1915, Gimnaziul va deveni Liceul Radu Greceanu. Se va numi așa până la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. În perioada comunistă se va numi: Liceul de Băieți, Școala Medie Nr. 1, Școala Medie Tudor Vladimirescu, Liceul Tudor Vladimirescu. În perioada 1969-1976, cu sprijinul unui fost absolvent al liceului ajuns în Comitetul Central, se va reveni la numele de „Radu Greceanu”, pentru ca între 1976-1985 să se numească Liceul de Științe ale Naturii Radu Greceanu. Odată cu căderea regimului comunist, se va numi Liceul Teoretic Radu Greceanu, apoi Liceul de Informatică Radu Greceanu.
Ca o recunoaștere a valorii acestei instituții de învățământ, din 1998, prin Ordinul Ministerului Educației Naționale, va deveni Colegiul Național Radu Greceanu.
Se vorbește mult astăzi despre calitate în educație, despre performanță. Cât de importanți credeți că sunt acești doi itemi pentru dvs. și colegiul pe care îl conduceți? Ce faceți pentru susținerea calității și performanței?
Sunt esențiali! Nu poți fi în fruntea opțiunilor elevilor dacă nu ai la bază calitatea învățământului pe care îl desfășori. Nu poți avea performanță decât desfășurând un învățământ de calitate. Echipa Colegiului Radu Greceanu a încurajat permanent performanța, a căutat să descopere domeniile în care elevii noștri se pot manifesta cu cele mai bune rezultate și le-a șlefuit talentul, le-a îndrumat munca de cercetare și le-a asigurat în felul acesta calea succesului în carieră. Dincolo de performanță și de premiile obținute la concursurile naționale în toate domeniile, dorim ca elevii de la „Greceanu” să fie formați pentru viață, să facă față cât mai bine exigențelor examenelor naționale pe care le au de susținut. Așa se face că în anul școlar 2014-2015 colegiul nostru a avut cel mai ridicat nivel de promovabilitate la nivelul județului Olt și chiar al țării. Aceasta este cea mai bună dovadă a muncii care se depune în acest liceu și colaborării care există între Dascăli – Elevi și Părinți. Ce facem pentru susținerea calității și a performanți: am făcut din ele obiective ale muncii noastre în acest colegiu. Spiritul care domnește în Colegiul Greceanu se susține pe două temelii: Calitate și Performanță.
Trebuie să vorbim și despre consecvență, o categorie fără de care nu se poate vorbi despre tradiție. Cât de consecventă este, așadar, calitatea la colegiul pe care îl conduceți?
De când a fost înființată, această instituție s-a remarcat prin rezultatele obținute. Există în arhive o serie de documente: anuare, reviste, situații statistice, care arată clar locul pe care elevii noștri îl obțineau la examenele de sfârșit de an și de ciclu și de fiecare dată ele ne situau foarte bine la nivelul regiunii Oltenia și al țării. Faptul că din rândul absolvenților de la „Greceanu” se regăsesc foarte mulți medici de renume, profesori universitari, membri ai Academiei Române, cercetători la cele mai prestigioase instituții de profil din lume este relevant pentru ce a însemnat și înseamnă CALITATEA LA „RADU GRECEANU”.
Factorul timp este un criteriu suficient în evaluarea și afirmarea valorii unui liceu? Vechimea de peste un secol vă legitimează ca un colegiu de elită? Sau mai este și altceva?
Doar vechimea nu este suficientă pentru a deveni instituție de elită. Sigur că factorul timp dă un plus de valoare, dar poarta spre elita învățământului a fost deschisă de rezultatele noastre. Noi nu am trecut doar prin istorie, dar am și scris istoria învățământului oltean. Munca sutelor de dascăli și a miilor de elevi care au format de-a lungul celor peste o sută de ani „Familia Greceanu” ne legitimează ca fiind o instituție valoroasă.
Un învățământ de calitate pornește de la temelie, adică de la baza materială. Ce ne puteți spune despre dotările școlii pe care o conduceți?
Reprezentăm o instituție de prestigiu în cadrul comunității locale și o astfel de școală are nevoie de dotările care să o ajute să se dezvolte, să atragă un număr cât mai mare de elevi și să fie un spațiu prietenos, propice învățării, să încerce și să reușească să ofere calitate în actul învățării și predării și din punct de vedere ambiental. În ultimii ani, școala noastră a beneficiat de investiții majore în partea de infrastructură, dar și de mobilier nou, care să completeze îmbunătățirile aduse. Au fost reabilitate o parte din corpurile de clădiri din incinta școlii și am putut astfel să începem să învățăm într-un singur schimb, lucru benefic pentru toți elevii și profesorii deopotrivă. A urmat apoi reabilitarea amfiteatrului, un proiect ambițios și deosebit, care a fost finalizat în 2012 și care permite desfășurarea activităților extracurriculare la un nivel corespunzător și foarte atractiv pentru elevi.
Dispunem de spații de școlarizare dotate la nivel corespunzător: săli de clasă, laboratoare, cabinet, săli de sport, bibliotecă cu peste 30.000 de volume, săli multimedia, internat și cantină. Un plus pentru Colegiul Greceanu îl constituie cele cinci laboratoare de informatică dotate cu aparatură de ultimă generație, care constituie baza de formare a elevilor de la profilul matematică-informatică, dar sunt folosite de toți elevii noștri.
Vorbiți-ne despre deschiderea europeană a Colegiului Greceanu.
Elevii și profesorii CN Radu Greceanu au fost printre primii care s-au implicat în proiecte la nivel european datorită pregătirii foarte bune în domeniul limbilor străine și a deschiderii manifestate de elevii noștri față de sistemele de învățământ din Uniunea Europeană. Așa se face că am avut și avem și astăzi foarte mulți absolvenți de la „Greceanu” care și-au continuat studiile la universități prestigioase din lume. S-au desfășurat și desfășoară nenumărate activități în cadrul proiectelor europene cofinanțate prin fonduri europene. S-au organizat excursii, au avut loc workshopuri, traininguri, mese rotunde. Obiectivele proiectelor au fost familiarizarea tinerilor din diferite țări europene cu metode și tehnici de lucru inovatoare, socializarea, integrarea, incluziunea, stabilindu-se relații de prietenie între participanți și noi colaborări pe viitor în participarea la Proiecte Europene Erasmus+ comune. Iată câteva dintre ele: Educational Youth Exchange, între CNRG Slatina și SYAL Balikesir, Turcia; schimb intercultural având ca temă Generation X-Y-Z, Oudenaarde, Belgia; International Youth Exchange, THE POWER OF IT, având ca titlu „Usage of ICT tools in everyday life and school”, desfășurat la Parnu, în Estonia.
Cine sunteți, de fapt, doamnă director? Ce caracterizare v-ați face în doar câteva cuvinte?
În primul rând, și o spun cu foarte mare mândrie, SUNT ABSOLVENTĂ DE „GRECEANU” și cea mai mare bucurie profesională pe care am avut-o a fost să devin profesoară la acest liceu. Trecând din bancă la catedră și apoi la conducerea acestui colegiu, pot spune că îi cunosc foarte bine toate problemele. Sunt un dascăl foarte apropiat de elevii lui și care iubește foarte mult munca cu tinerii și-i sprijină nu doar în cercetarea la microscop (specialitatea mea fiind biologia), ci și în activitățile extrașcolare. Mă caracterizează loialitatea, perseverența și deschiderea față de comunicare, pe care o consider esențială pentru mine ca profesor, cât și ca director.
O întrebare pe care am descoperit-o pe site-ul oficial al colegiului și care vi se adresa: Cum vedeți elevul de azi în comparație cu cel de acum eu aș spune 20 de ani? Reprezintă elevul de azi o provocare mai mare pentru profesor decât cel de acum două decenii sau chiar zece ani?
Elevul de astăzi nu trebuie să fie o provocare pentru profesor, el este partenerul profesorului. Sigur că s-a schimbat elevul de astăzi față de cel de acum 20 de ani, dar ne-am schimbat și noi, s-a schimbat întreaga societate. Suntem într-o permanentă evoluție și consider că pentru învățământ este riscant din punct de vedere al colaborării profesor – elev să judecăm timpul actual prin prisma celui trecut.
Care a fost cea mai mare provocare din cariera dvs.? Care sunt dezideratele pe care vi le-ați fixat în calitate de manager?
Cea mai mare provocare a carierei mele este să fiu directorul colegiului pe care l-am absolvit, pentru că doresc pentru școala mea tot ceea ce este mai bun. Nu am limite în a munci pentru această școală în așa fel încât, dacă era cea mai bună atunci când eram eu elevă, să se mențină și acum la fel.
Vă mulțumesc.
Interviu realizat de Marcela GHEORGHIU