Noi norme și măsuri menite să sprijine încrederea în inteligența artificialăProgramul „O Europă pregătită pentru era digitală” ia amploare și noi reglementări privind echipamentele tehnice și normele de siguranță vor fi puse în vigoare, urmărind să sporească încrederea utilizatorilor în noua generație versatilă de produse.

Comisia propune astăzi, 21 aprilie, noi norme și măsuri, conturând statutul Europei de pilon mondial principal al unei inteligențe artificiale (IA) de încredere. Siguranța și drepturile fundamentale ale cetățenilor și ale întreprinderilor vor fi garantate de îmbinarea primului cadru juridic privind IA cu un nou plan coordonat cu statele membre, consolidând totodată adoptarea IA, precum și investițiile și inovarea în domeniul IA în întreaga UE.

Noul regulament privind IA a fost înființat din dorința de a-i face pe europeni să aibă încredere în beneficiile pe care le oferă inteligența artificială. Conform declarațiilor oficialilor, normele proporționale și flexibile vor aborda riscurile specifice pe care le prezintă sistemele de IA și vor stabili cele mai înalte standarde pe plan mondial. Astfel, pentru a consolida poziția de lider a Europei în dezvoltarea unei IA centrate pe factorul uman, a fost stabilit un plan care cuprinde schimbările de politică și investițiile necesare la nivelul statelor membre.

„În ceea ce privește inteligența artificială, încrederea constituie o necesitate absolută, nu un element opțional. Odată cu adoptarea acestor norme de referință, UE va impulsiona elaborarea unor noi reguli la nivel mondial care să asigure că inteligența artificială este de încredere. Prin definirea standardelor, putem să deschidem calea către o tehnologie etică în întreaga lume și să ne asigurăm că UE își menține competitivitatea pe termen lung. Adaptate exigențelor viitorului și favorabile inovării, normele noastre vor interveni în cazurile în care este strict necesar: atunci când sunt în joc siguranța și drepturile fundamentale ale cetățenilor UE.” – a precizat Margrethe Vestager, vicepreședinta executivă pentru o „Europă pregătită pentru era digitală”.

Comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, a declarat: „Inteligența artificială reprezintă un mijloc, nu un scop în sine. Este prezentă în viața noastră de zeci de ani, însă în momentul de față a atins noi capacități, alimentate de puterea de procesare, oferind un potențial imens în domenii foarte diverse, cum ar sănătatea, transporturile, energia, agricultura, turismul sau securitatea cibernetică. Totodată, inteligența artificială implică o serie de riscuri. Propunerile prezentate astăzi au ca obiect să consolideze poziția Europei în calitate de pol mondial al excelenței în domeniul inteligenței artificiale, de la laborator la piață, să asigure faptul că, în Europa, inteligența artificială respectă valorile și normele noastre și să valorifice potențialul inteligenței artificiale pentru utilizare industrială.”

Distribuie acest articol!