Noi forme de sprijin pentru continuarea școliiPrin ordonanță de urgență, Guvernul României a adus unele modificări Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, astfel încât să beneficieze de diverse forme de susținere elevii aflați în situații medicale, familiale etc. care i-ar putea determina să nu mai meargă la școală.

Executivul anunță că „se asigură dreptul elevelor gravide sau a (sic!) elevilor părinți de a beneficia de prioritate la transfer în cadrul unei unități de învățământ care are în structură nivelul antepreșcolar pentru înscrierea copilului, iar în cazul în care întâmpină dificultăți financiare vor putea participa la cursuri și vor fi sprijiniți și de către Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.
De asemenea, se reglementează dreptul elevilor din unitățile de învățământ special care nu se pot deplasa cu mijloacele de transport în comun de a beneficia de suma forfetară.
O prevedere importantă – se introduce bursa de reziliență, în cuantum de 300 de lei pe lună, ca formă de stimulare a elevilor în vederea obținerii progresului în învățare.
Bursele de reziliență se acordă și pentru elevii cu afecțiuni oncologice și/sau cronice școlarizați, pentru o perioadă mai mare de 4 săptămâni, în cadrul Școlii din Spital sau la domiciliu, în anul școlar următor revenirii în unitatea de învățământ la care au fost înmatriculați anterior.
Totodată, se lărgește cadrul beneficiarilor de bursă socială, în cuantum de 300 de lei lunar, prin includerea elevilor cu vârsta de până în 30 de ani, neangajați pe piața muncii și înscriși în formele de învățământ cu frecvență redusă sau în programele educaționale de tip A doua șansă. Bursa de merit este de 450 de lei pe lună”.

Distribuie acest articol!