Educația antidiscriminare beneficiază de o nouă contribuție prin proiectul „Servicii integrate pentru incluziunea romilor”, implementat de Fundația Health Action Overseas România (HAO), în calitate de promotor de proiect, în parteneriat cu Asociația Curcubeul Cunoașterii (Medgidia), Asociația Sprijinirea Integrării Sociale (ASIS) și Primăria Gălbinași, precum și Primăria Municipiului Medgidia și Școala Gimnazială Nr. 1 din Gălbinași.
În cadrul proiectului, o campanie de conștientizare parcurge comunități, angrenând lumea școlii, copii, adulți, administrație publică locală etc.
După o primă acțiune, la Medgidia, campania a continuat la Gălbinași, județul Călărași, cu o vânătoare de comori. Organizarea a fost sprijinită de cadre didactice de la Școala Gimnazială Nr. 1 din Gălbinași. 44 de elevi din ciclul primar și din ciclul gimnazial, pe echipe, s-au întrecut în a răspunde corect ghicitorilor plasate strategic pe un traseu din centrul comunei.
Nicolae Dobrescu, director executiv HAO și managerul proiectului: „Prin derularea acestei campanii urmărim să oferim etnicilor romi oportunitatea de a se implica în viața comunității și de a descoperi modalități accesibile de a petrece timp de calitate, în compania familiei, colegilor, vecinilor. Concret, în perioada următoare, echipele noastre de la Medgidia și Gălbinași pregătesc, pe lângă evenimente de acest tip, o serie de acțiuni de voluntariat realizate împreună cu membri ai populației majoritare. Cele mai relevante imagini de la aceste activități, dar și scene din viața etnicilor romi (obiceiuri, meșteșuguri) vor fi incluse în patru expoziții de fotografie, câte două în fiecare localitate în care intervenim. Ne dorim astfel să contribuim la diminuarea prejudecăților și stereotipurilor legate de etnicii romi și la îmbunătățirea relațiilor acestora cu populația majoritară.”
Luciana Lăzărescu, director executiv ASIS: „Participarea a fost deschisă oricărui doritor.Toate echipele au câștigat, indiferent de răspunsurile date. Premiile au constat în pachețele cu dulciuri și în dovleci și dovlecei, pe care copiii au fost invitați să-i sculpteze și să-i decoreze, după gustul și imaginația fiecăruia. La rândul lor, mămicile și bunicile micilor participanți au gătit prăjituri pentru copiii victorioși. Principalul instrument folosit pentru a încuraja acceptarea reciprocă în rândul copiilor a fost lucrul în echipă. Nimeni nu a stat deoparte, iar zâmbetul a fost la el acasă.”
Proiectul este implementat în perioada februarie 2022-ianuarie 2024, printr-un grant în valoare de 822.018 euro oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE în cadrul Programului Dezvoltare locală și vizează creșterea gradului de incluziune al populației de etnie romă din Barăci – Medgidia și comuna Gălbinași prin măsuri integrate, activități de abilitare și prin acțiuni de combatere a discriminării.
Beneficiare sunt, în principal, 800 de persoane și familii aflate în situații de vulnerabilitate, risc și care se confruntă cu diverse forme de excluziune socială, 220 de persoane (adulți, tineri, copii), în special femei și tinere cu niveluri scăzute de conștientizare a drepturilor pe care le au, precum și 80 de experți și lideri de etnie romă.