
Foto ULBS
Universitatea Lucian Blaga din Sibiu este prima universitate de la noi beneficiară a unui grant oferit de European Research Council (ERC), unitatea de elită a programului Horizon 2020 (H2020), grant în valoare de 1.450.000 de euro.
Caracterul excepțional al unui asemenea grant constă în acordarea lui pentru o cercetare efectuată de o singură echipă academică, cu un singur coordonator, nu unui consorțiu de universități (cum sunt acordate de felul lor granturile H2020) și mai constă caracterul excepțional al unei asemenea recunoașteri în acordarea după un singur criteriu, cel al excelenței științifice. Pentru aceste motive, granturile ERC sunt recunoscute informal ca „Nobelul granturilor europene”.
În funcție de vechimea directorului de proiect, granturile ERC sunt acordate la trei categorii: Starting, Consolidator și Advanced. Universitatea Lucian Blaga din Sibiu a primit recunoașterea internațională pentru implementarea unui proiect de cercetare european de tip ERC-Consolidator. Este pentru prima oară când o universitate românească primește un grant de acest nivel. În competiție s-au aflat universități precum Cambridge, Oxford, Londra (UCL), Amsterdam (UA, VU), Viena, Paris (Sorbonne), Berlin (HUB), München (LMU), Roma, Madrid (UAM), Bologna, Barcelona.
O istorie a literaturii mondiale din perspectivă românească
Tema de cercetare este A Transnational History of Romanian Literature – TRANSHIROL, conducător fiind prof. univ. dr. habil. Andrei Terian. Potrivit caracterizării oferite de universitatea sibiană, „obiectivul principal al proiectului TRANSHIROL este de a arăta că literatura română a avut întotdeauna un caracter internațional, fiind conectată de-a lungul evoluției sale la diverse rețele și comunități care depășesc frontierele etnice, geografice și lingvistice consacrate. Din acest punct de vedere, proiectul își propune să scrie nu doar o istorie transnațională a literaturii române, ci și o istorie a literaturii mondiale privite din perspectivă românească”.
Prof. univ. dr. habil. Sorin Radu, rectorul Universității Lucian Blaga din Sibiu, subliniază: „Aproape toată lumea se pricepe să vorbească despre performanță în România, dar puțini reușesc să o și realizeze. Prin succesele sale recente din domeniul cercetării, universitatea noastră a demonstrat că face parte din a doua categorie. Proiectul câștigat de Andrei Terian este o realizare majoră, dar nu trebuie să uităm că asemenea nuclee de excelență există în toate facultățile universității noastre. Ne vom strădui ca și pe viitor să le identificăm, să le susținem și să le punem în valoare, pentru ca universitatea noastră să-și ocupe locul pe care îl merită”.