Despre locul școlii în comunitatea locală discutăm cu primarul Municipiului Deva, Nicolae Florin Oancea, care afirmă ferm că „educația stă la baza dezvoltării sănătoase a oricărei comunități“. Interlocutorul nostru lucrează în administrația publică locală din anul 2000, când a fost ales consilier local pe listele Partidului Național Liberal, apoi viceprimar, iar la sfârșitul anului 2017 a câștigat primul mandat de primar. Convingerea sa este că „un primar trebuie să aibă trei piloni pe care să se sprijine: misiune, viziune, pasiune“.
În această perioadă pandemică am sprijinit cum am putut mai bine domeniile care au avut nevoie de suport
Domnule primar, cu ce dificultăți și provocări v-ați confruntat la nivelul municipalității în primele luni din acest an? Unde s-a regăsit școala în preocupările actualității?
Valul pandemic din iarna care a trecut, ca de altfel întreaga perioadă de pandemie, a afectat, desigur, și Municipiul Deva. Administrația publică locală s-a implicat în gestionarea noii situații. Am asigurat sprijin acolo unde a fost necesar, prin materiale sanitare și de igienă în școli, am sprijinit Spitalul Județean de Urgență Deva, aflat în administrarea Consilliului Județean Hunedoara. Secția ATI a Spitalului Județean de Urgență Deva a solicitat Primăriei sprijinul pentru cumpărarea aparaturii medicale necesare salvării de vieți omenești: aparate de ventilație mecanică, monitor de funcții vitale, alte aparate medicale. Banii destinați iluminatului festiv anul trecut acum au fost redirecționați pentru sănătatea concetățenilor noștri. De asemenea, am considerat că achiziționarea unui trenuleț turistic pentru promovarea orașului nu mai este o investiție de actualitate și am anulat achiziția, iar banii au fost redirecționați spre Spitalul Județean de Urgență Deva, în vederea dotării cu aparatură și echipament de protecție pentru medici, asistente și personal medical. Am venit în sprijinul cetățenilor și al producătorilor agricoli locali prin organizarea de piețe volante în cartierele Devei, deoarece activitatea din incinta Pieței Centrale a fost afectată de restricțiile impuse de pandemie. Această stiuație, nu doar pentru noi, ci și pentru toate celelalte administrații locale, a fost o provocare și sper să trecem cu bine și în continuare de perioada dificilă pentru noi toți.
Am alocat de la bugetul local suma de aproximativ 400.000 de lei pentru a ajuta la dezvoltarea procesului de digitalizare în unitățile de învățământ
Școala fiind nevoită să se desfășoare mai mult în scenariu online, cum a sprijinit Primăria Municipiului Deva procesul de digitalizare?
Începând cu luna martie 2020, criza Covid-19 a determinat unitățile de educație și formare să își închidă ușile și să treacă rapid la predarea la distanță/online. În câteva săptămâni, peisajul educațional din România și din întreaga lume s-a schimbat fundamental. Profesorii, elevii și familiile lor s-au adaptat rapid și au continuat să învețe, dând dovadă de hotărâre și perseverență. Pandemia Covid-19 a determinat conștientizarea lacunelor și deficiențelor semnificative în ceea ce privește abilitățile digitale, conectivitatea și utilizarea tehnologiilor în educație. În acest context, Primăria Municipiului Deva a alocat de la bugetul local suma de aproximativ 400.000,00 de lei pentru a ajuta la dezvoltarea procesului de digitalizare în unitățile de învățământ de pe raza municipiului nostru.
Primăria Municipiului Deva a investit în formarea profesională a tinerilor din învățământul profesional și dual
În condițiile economice actuale și de perspectivă, ce alternative de ocupare pe piața muncii au la dispoziție absolvenții de liceu din Deva? Având în vedere specificul de tradiție al zonei, cum se face tranziția către era post-cărbune la nivelul municipiului?
Nevoia de performanță profesională și de integrare a absolvenților pe piața muncii, în contextul socio-economic actual, dezvoltarea parteneriatelor cu operatorii economici, atragerea de noi operatori economici care să investească în formarea profesională a tinerilor prin învățământul profesional și dual sunt priorități asumate de administrația publică locală. În acest sens, Primăria Municipiului Deva face parte din Comitetul Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social (CLDPS), din momentul înființării acestuia, conform Ordinului Ministerului Educației și Cercetării Științifice nr. 4456/2015. Comunitatea locală are nevoie de astfel de absolvenți, școlile profesionale fiind o opțiune pe care din ce în ce mai mulți elevii de clasa a VIII-a o iau în calcul. Tinerii învață o meserie care le oferă un viitor sigur, majoritatea angajându-se imediat după terminarea școlii. Primăria Municipiului Deva a sprijinit activitatea agențiilor pentru ocuparea forței de muncă și a investit în formarea profesională a tinerilor din învățământul profesional și dual din cadrul Liceului Tehnologic Energetic Dragomir Hurmuzescu Deva, Liceului Tehnologic Transilvania Deva și Liceului Tehnologic Grigore Moisil Deva.
Cum se concretizează interesul Primăriei pentru susținerea performanței în școlile din Deva?
Primăria Municipiului Deva apreciază și recompensează elita intelectuală a învățământului preuniversitar din oraș, elevi străluciți alături de profesorii lor, călăuzitori pe drumul cunoașterii. Avem profesori merituoși, o tânără generație de mare viitor și de aceea, pentru a stimula performanțele elevilor și munca tenace a dascălilor care i-au pregătit, administrația publică locală îi premiază an de an, în cadru festiv.
Interviul integral poate fi citit în Tribuna Învățământului, nr. 27 – martie 2022