Interviu cu prof. Ion Duţă, preşedintele Sindicatului Şcoala Prahovei
Stimate domnule preşedinte, chiar dacă, formal, lucrurile par a se fi aşezat, ne aflăm într-o perioadă complicată, cu restanţe în implementarea programului de guvernare şi cu un scandal politic de proporţii. Cum se simte Educaţia prahoveană în momentul de faţă?
Educaţia prahoveană se simte exact ca şi Educaţia din toată ţara. Se simte marginalizată, umilită de către guvernanţi şi plasată în zona inferioară în Legea salarizării unitare.
Educaţia se simte nesusţinută, lipsită de importanţă în formarea noii generaţii, tratată ca un sector care consumă resurse şi nu produce nimic.
Educaţia este bulversată de deciziile contradictorii care se iau de pe o zi pe alta, decizii care afectează grav dezvoltarea elevilor, dezvoltarea României pe termen mediu şi lung, precum şi viaţa dascălilor.
Faptul că noul ministru al educaţiei provine din rândurile luptei sindicale este un atu pentru şcoala românească, pentru dvs., angajaţii din sistem? Ce aşteptări aveţi de la el?
Da, faptul că ministrul Liviu Marian Pop provine din rândul profesorilor şi mai apoi al sindicaliştilor este un atu şi ne dă speranţe în viitor.
Este omul care cunoaşte problemele sectorului de educaţie, ministrul care în mandatul trecut a realizat o parte din lucrurile care trebuiau îndreptate şi ministrul dialogului social, care a facilitat relaţia dintre clasa politică şi oamenii din Educaţie.
Din păcate, chiar şi atribuţiile unui ministru competent şi bine intenţionat sunt îngrădite, de multe ori de apartenenţa la un guvern politic şi de deciziile politice.
Înainte ca scena politică să fie zguduită de conflictul din PSD, profesorii, nemulţumiţi de nerespectarea termenelor prevăzute în programul de guvernare cu privire la creşterile salariale, Legea educaţiei, reforma curriculară, au ameninţat cu greva generală. S-a renunţat la proteste sau doar au fost amânate?
Da, profesorii au avut alternativa grevei, metoda cea mai dură de a-şi rezolva revendicările. În Prahova, procentul în favoarea grevei a fost de 79,7%. Din păcate, nerealizarea procentului la nivel naţional a făcut imposibilă această formă de protest. Nu uităm nici ameninţările fostului ministru Năstase la adresa profesorilor şi o lege care îngrădeşte masiv dreptul la grevă.
În niciun caz nu am abandonat lupta sindicală, iar în toamnă, mai mult ca sigur că guvernanţii noştri vor avea parte de o surpriză neplăcută, dacă până atunci nu vor găsi o modalitate de rezolvare a revendicărilor noastre, revendicări care nu fac altceva decât să ceară respectarea programului de guvernare, program cu care coaliţia PSD-ALDE a câştigat alegerile.
Ca şi o autocritică, ne reproşăm faptul că am fost (a câta oară?) creduli, am crezut în seriozitatea clasei politice, în promisiunile fără acoperire şi în maturitatea politicienilor.
Am declanşat târziu, de-abia atunci când am realizat că am fost înşelaţi, procedurile şi referendumul pentru grevă, cauză care a dus la nerealizarea procentului la nivel naţional.
De fapt, în judeţul Prahova, care sunt cele mai mari nemulţumiri în ceea ce priveşte Educaţia?
Ca în tot sectorul de educaţie, nemulţumirile sunt aceleaşi: încadrarea umilitoare în grila de salarizare pe treapta 2,4 din 12 trepte de salarizare; neplata hotărârilor judecătoreşti şi a dobânzii legale câştigate în instanţă; fondurile total insuficiente acordate educaţiei; birocratizarea exagerată; lipsa manualelor şi a mijloacelor moderne de învăţământ; programele încărcate şi cu un conţinut neadaptat nevoilor societăţii de azi; lipsa unei legi coerente şi predictibile în învăţământ şi multe altele.
La ce trebuie să ne aşteptăm în următoarea perioadă de timp, domnule preşedinte Ion Duţă?
În următoarea perioadă, factorii de decizie din FSLI se vor întâlni şi vor pune la punct o strategie coerentă de luptă sindicală. Vom avea întâlniri cu ministrul de resort şi cu alţi miniştri de care depinde soarta învăţământului românesc. Vom încerca să ne convingem colegii că trebuie să acţionăm unitar şi uniţi, conform devizei Sindicatului „Şcoala Prahovei”, şi anume că „numai uniţi putem învinge”.
Vom face propuneri concrete guvernanţilor şi vom veni cu soluţii de rezolvare a problemelor noastre, soluţii concrete şi pertinente. Totul este ca ai noştri guvernanţi să ne asculte şi să dea dovadă de deschidere şi de înţelegere a problemelor grave cu care se confruntă educaţia, acum, până nu este prea târziu.
Veţi avea timp de o binemeritată vacanţă?
În ultimii cinci ani, nu am avut timp niciodată de o vacanţă mai mare de patru-cinci zile, dar nu regret. Vom avea timp după ce vom rezolva problemele oamenilor.
Şi anul acesta, voi încerca să „fug” unu sau două weekenduri ca să îmi încarc bateriile şi pentru a putea continua. Vreau să transmit vacanţă plăcută colegilor noştri şi să îi asigur că lupta noastră nu va înceta sau diminua atât timp cât problemele persistă.
Interviu realizat de Oana PANAIT