Interviu cu prof. Doiniţa Sîrbu, directorul Şcolii Gimnaziale AL. I. Cuza, din Bacău


Stimata doamnă director, cum este să conduceţi o şcoală pe al cărei act de înfiinţare se află semnăturile domnitorului Principatelor Unite şi a ministrului Mihail Kogălniceanu? Cum este să conduceţi o şcoală care s-a născut în anul Unirii Principatelor?
A conduce o şcoală pe al cărei act de înfiinţare  se află semnăturile a două personalităţi care au marcat covârşitor evoluţia societăţii româneşti, Alexandru Ioan Cuza, domnitorul Principatelor Unite, şi ministrul Mihail Kogălniceanu, reprezintă o responsabilitate uneori copleşitoare, dar şi o provocare pe care ţi-o doreşti ştiind că îţi legi destinul personal cu destinul unei şcoli de excepţie, destin care s-a scris cu muncă tenace, neobosite căutări şi implicare. Avem toate motivele să fim mândri de şcoala noastră care s-a zămislit în anul în care s-a înfăptuit Mica Unire. E datoria noastră să promovăm, în contextul unei accentuate globalizări asumate, valorile unioniştilor şi să le găsim un loc potrivit, dar relevant în educarea elevilor noştri.   Vechimea certificată a şcolii noastre e şi o probă a maturităţii, care are deja 159 de ani. Este, după părerea mea, o dovadă grăitoare a unei maturităţi a societăţii româneşti moderne care a reuşit să configureze şi să consolideze un stat naţional în condiţiile unei istorii zbuciumate, uneori catastrofice.
De-a lungul timpului, Şcoala Al. I. Cuza a scos de pe băncile ei nume uriaşe ale acestei ţări din multe domenii de activitate. Vorbiţi-ne despre aceşti foşti elevi de aur ai şcolii.  De ce a fost din totdeauna atât de bună această şcoală centenară?
Întrebarea aceasta reprezintă unul dintre acele momente ale vieţii care obligă la întoarceri în timp. Ai iluzia alunecării în spaţiul ascuns, inaccesibil, din spatele unei oglinzi. Imaginile reflectate se succed ca într-un  dans al ielelor. Un dans prin care şcoala îşi scrie povestea, de peste un secol şi jumătate.
Despre ce să vorbeşti mai întâi? Despre impresionanta galerie a personalităţilor culturii şi ştiinţei româneşti al căror drum către  cunoaştere a început  în băncile acestei instituţii… Solomon Marcus, matematician şi scriitor care ne-a onorat cu prezenţa la fiecare moment aniversar, despre Radu Beligan, Emanuel Elenescu, Constantin Arseni, Eugen Uricariu, Ovidiu Genaru, George Bălăiţă. Copii, părinţi, dascăli, deopotrivă, au turnat  temelia rigorii şi seriozităţii, menţin vie făclia ce a transformat şcoala în lăcaş de lumină.
Uriaşă pecete, nobil destin, perpetuă datorie! se spune pe site-ul şcolii Al. I. Cuza. Ce faceţi dvs., conducerea de astăzi, pentru a duce mai departe faima acestei instituţii de învăţământ? Pe ce coordonate acţionaţi pentru a-i păstra ştacheta ridicată la acest înalt nivel? Ce faceţi pentru îmbunătăţirea calităţii, pentru creşterea performanţei?
De ce PECETE? Pentru că şcoala noastră este „ctitoria” domni­torului Alexandru Ioan Cuza, fiind prima din Bacău, prin sigiliul lui. O PECETE-LUMINĂ peste lăcaş, nu „ferecat cu şapte peceţi”.
Nobil DESTIN? E de la sine înţeles că este sub „fatalitatea” norocului, a viitorului, a luminii-veşmânt de peste 150 de ani.
De aici decurge îndatorirea, obligaţia morală şi legală a noastră de a menţine, poate de a amplifica, prestigiul ŞCOLII  GIMNAZIALE ALEXANDRU IOAN CUZA, pornind de la cele trei componente: MISIUNE, VIZIUNE, ŢINTE STRATEGICE.
Unul dintre punctele propuse în VIZIUNEA şcolii este crearea unei puternice motivaţii, angajări şi atitudini profesionale, atât a cadrelor didactice, cât şi a elevilor.
În acest sens, ne preocupăm de implicarea cadrelor didactice în realizarea minuţioasă a activităţilor zilnice specifice, a concursurilor şcolare pe diferite discipline, a participării elevilor în acţiuni culturale, de protejare a mediului, de realizare a faptelor umanitare, de colaborare cu diverse şcoli din Europa.
Urmărim calitatea în diversitatea activităţilor întreprinse de cadrele didactice împreună cu elevii noştri, dezvoltarea unor aptitudini, motivându-i cu premii, diplome, evidenţieri, insistând pe talentul fiecăruia, provocând şi cultivând o calitate, mai rară în ultimul timp, PASIUNEA. Printre ŢINTELE STRATEGICE se află dezvoltarea unei culturi şi a unei mentalităţi a calităţii la nivelul întregului personal al şcolii.
Avem în vedere permanenta ridicare a nivelului profesional, a culturii cadrelor didactice.
Ne axăm pe realizarea de activităţi pe cele trei segmente: grădiniţă, ciclul primar şi ciclul gimnazial, insistând pe dezvoltarea exprimării orale şi, mai apoi, a exprimării scrise, spre o comunicare corectă şi expresivă.
Încercăm să reevaluăm relaţia dintre tabletă, calculator, pe de o parte, şi cărţi, pe de altă parte, arătându-le dezavantajele utilizării în exces a acestor mijloace: crearea de dependenţe şi fuga de informaţia directă prin carte, nu doar prin cea virtuală.
Prin diferite tipuri de acţiuni, motivăm părinţii despre necesitatea cititului clasic, pe cartea tipărită şi apoi pe cea electronică, să-i convingem mai întâi pe ei despre terapia prin lectură ca alternativă la utilizarea în exces a gadgeturilor şi a maladiilor provocate de acestea.
Ne străduim să-i determinăm să înţeleagă că folosirea excesivă a informaţiei obţinute prin mijloacele audiovideo este o capcană teribilă, producând o dezvoltare unidimensională, or, cartea, biblioteca personală şi cea şcolară pot contribui decisiv la formarea unei personalităţi armonioase a copilului, a elevilor, dezvoltându-le abilităţi preţioase: creativitatea şi spiritul cunoaşterii, mai târziu, ca efect al pragmatismului.
Personalitatea marcantă a lui SOLOMON MARCUS, specialist în matematică-informatică şi lingvistică, discipline complementare şi nu în disjuncte, în întâlnirile dese avute cu elevii şi cadrele didactice, evidenţia, cu rigurozitate şi iubire, rolul fundamental al cititului zilnic, exerciţiu obligatoriu în formarea  fiecăruia, al împlinirii ca om, ca intelectual: „Să nu treacă o zi fără câteva pagini citite, dar, mai ales, chinuiţi-i pe dascălii voştri cu întrebarea «De ce?». Logică în orice tip de cunoaştere. Nu fiţi comozi!”
Vorbiţi-ne şi despre corpul profesoral, oamenii care se află în spatele rezultatelor de excepţie ale acestei şcoli.
În cultura organizaţională a şcolii noastre, corpul profesoral reprezintă un grup nodal de învăţare, bazat pe competenţele profesionale şi experienţele individuale ce  converg către îndeplinirea misiunii şcolii. Cultura acestui grup este favorabilă descentralizării, prin echipe specializate (catedre, comisii metodice, comisii de lucru) care încurajează cooperarea în vederea inovării procesului educaţional direct şi indirect. Astfel, profesorii colaborează proactiv în realizarea planificării procesului instructiv-educativ, comunică între ei impactul predării lor, bazându-se pe analize comparative ale progresului elevilor, descoperă împreună soluţii ameliorative în reglarea actului educaţional, participă împreună la forme diver­sificate de perfecţionare profesională, contribuie direct la creşterea prestigiului şcolii în comunitatea locală. Coeziunea corpului profesoral asigură un climat organizaţional pozitiv, bazat pe încredere, responsabilitate, colaborare, valorizare, conducând astfel la calitatea implementării ofertei educaţionale a şcolii.
Dotările sunt o condiţie importantă a calităţii…
Dotările sunt o condiţie importantă a calităţii în educaţie pentru că asigură un climat educaţional fizic şi psihosocial oferit de: organizarea, funcţionalitatea şi estetica spaţiilor şcolare  ce promovează apartenenţa, incluziunea şcolară, diversitatea şcolară, învăţarea continuă. Mobilierul şcolar asigură particularităţile de vârstă şi individuale ale elevilor şi favorizează învăţarea individuală şi în grup. Utilizarea eficientă a materialului didactic  favorizează învăţarea experimentală, asigurând succesul şcolar al elevilor. Dotările existente în şcoală asigură un mediu pozitiv de interacţiune şi învăţare.
Deschiderea către Europa, către lumea globalizată de astăzi este esenţială şi nici nu mai putem concepe existenţa fără acest segment. Vorbiţi-ne, doamnă director, despre legăturile Şcolii Gimnaziale Al. I. Cuza cu lumea, cu Europa.
Pentru şcoala noastră, legătura cu Europa  este esenţială. De-a lungul timpului, Şcoala Gimnazială Al.I. Cuza, din Bacău, a fost angrenată în numeroase proiecte europene şi internaţionale (Franţa, Anglia, Germania, Austria, Italia, Turcia, SUA etc.), care au avut ca scop perfecţionarea cadrelor didactice, schimburile de experienţă, educaţia pe diverse teme: ecologie şi protecţia mediului, viaţă sănătoasă  (,,Learning About Forests”, ,,Eco Şcoala”, ,,Mănâncă responsabil”),  educaţie antreprenorială (Junior Achivement), relaţia familie-şcoală (,,Corresponsabilita Educativa: aleanza educativa scuola – famiglia”) şi nu numai.
În contextul actual, al globalizării, şcoala are nevoie stringentă să facă parte din comunitatea educaţională europeană. Şcoala urmăreşte să păstreze şi să dezvolte legăturile cu Europa. De asemenea, îşi propune să stabilească altele, noi, cu şcoli şi organizaţii din arealul european.
Aceste aspecte sunt benefice pentru cadrele didactice, dar mai ales pentru elevi, viitorul României şi al Europei. Profesorii pot colabora, realiza schimburi de bune practici, pot beneficia de programe de perfecţionare on-line gratuite, de sprijinul colegilor europeni, îşi pot dezvolta competenţele dincolo de limitele sălii de clasă. Pentru elevi, învăţarea poate deveni mai atractivă, interesantă, distractivă, pot lega prietenii cu elevi din alte ţări, pot dezvolta abilităţi de înţelegere  a relaţiilor dintre oameni, a culturilor diferite. Colaborând la proiecte, elevii nu învaţă doar o disciplină sau alta. Ei vor dezvolta competenţe-cheie, precum: învăţarea unei limbi străine, capacitatea de a învăţa conştiinţa expresiei culturale, cetăţenia digitală.
Şcoala Gimnazială Alexandru Ioan Cuza Bacău a fost, este şi va fi parte a comunităţii educaţionale europene. Şcoala îşi propune ca, în viitor, să se regăsească printre şcolile din Europa care elaborează proiecte de colaborare şi face schimb de idei  prin intermediul platformei e-Twinning, care urmăreşte dezvoltrea parteneriatelor cu şcoli şi organizaţii pentru a îmbunătăţi standardele şi calitatea predării-învăţării prin programul Erasmus+.
Ce loc ocupă activităţile extracurriculare în şcoala pe care o conduceţi?
Educaţia extracurriculară îşi are rolul şi locul bine stabilite în formarea personalităţii copiilor noştri. Educaţia prin activităţile extracurriculare urmăreşte identificarea şi cultivarea corespondenţei optime dintre aptitudini, talente, cultivarea unui stil de viaţă civilizat, precum şi stimularea comportamentului creativ în diferite domenii. Scopul activităţilor extraşcolare este dezvoltarea unor aptitudini speciale, antrenarea elevilor în activităţi cât mai variate şi  bogate în conţinut, cultivarea interesului pentru activităţi socio-culturale, facilitarea integrării în mediul şcolar, oferirea de suport pentru reuşita şcolară în ansamblul ei, fructificarea talentelor personale şi corelarea aptitudinilor cu atitudinile caracteriale.  Activităţile extraşcolare se desfăşoară într-un cadru formal sau  nonformal, ce permite elevilor cu dificultăţi de afirmare în mediul şcolar să reducă nivelul anxietăţii şi să-şi maximizeze potenţialul intelectual.
Oricât ar fi de importantă educaţia curriculară realizată prin procesul de învăţământ, ea nu epuizează sfera influenţelor formative exercitate asupra copilului. Rămâne cadrul larg al timpului liber al copilului, în care viaţa capătă alte aspecte decât cele din procesul de  învăţare şcolară. În acest cadru, numeroşi alţi factori acţionează pozitiv.
Activitatea educativă şcolară şi extraşcolară dezvoltă gândirea critică şi stimulează implicarea tinerei generaţii în actul decizional, în contextul respectării drepturilor omului şi al asumării responsabilităţilor sociale.
Există însemne ce individualizează această şcoală în peisajul învăţământului băcăuan?
Timpul nu este suficient pentru ca o şcoală să fie socotită o valoare în educaţie. Anii nu plasează o şcoală, singular, în mit. Este nevoie de un traseu bine ales, parcurs cu paşi siguri, este nevoie de robusteţe în timp. Şcoala Gimnazială Alexandru Ioan Cuza a dovedit şi dovedeşte acest lucru.
O şcoală de elită este certificată de comunitatea care trebuie să vegheze asupra ei. Calitatea, valoarea, plasarea în inima performanţei, toate acestea devin perene atunci când cei din jur îţi dau certificatul de garanţie. Pe cei de la Cuza îi găseşti acolo unde se petrec evenimente importante: culturale, ştiinţifice, jurnalistice. Şcoala  Alexandru Ioan Cuza s-a impus şi se impune prin sobrietate, prin gloria atâtor ani de studiu pentru suflet şi pentru ctitorirea omului. De aceea, permanent, Şcoala Alexandru Ioan Cuza îşi deschide porţile spre elevii săi, cei care clădesc prin mintea lor viitorul şi întăresc prin valoare istoria prestigioasă a şcolii pe care au ales-o pentru a o sluji alături de profesorii lor.
De-a lungul anilor, s-a demonstrat că la Şcoala Gimnazială Alexandru Ioan Cuza se face şi se învaţă carte, dovadă fiind nivelul bun de pregătire pe care îl au elevii noştri: 93% din ei urmează cursurile liceelor de prestigiu din oraş, prezenţa şi rezultatele la concursurile şi olimpiadele judeţene şi naţionale, situarea Şcolii Gimnaziale Al. Ioan Cuza printre primele locuri în rândul şcolilor gimnaziale din oraş, ca urmare a rezultatelor la evaluarea naţională din anul şcolar trecut. Unul dintre factorii de succes specific şcolii noastre este promovarea unei bogate palete de activităţi extracurriculare.
De fiecare dată, putem spune că Şcoala Gimnazială Alexandru Ioan Cuza se menţine acolo sus, în zenitul performanţei, adică acolo unde noi credem că ne este locul.
Interviu realizat de Marcela GHEORGHIU
 

Distribuie acest articol!