Laura Marin

Prof. Laura Marin

Interviu cu prof. Laura Marin, inspector general al ISJ Galați
Stimată doamnă inspector general, școala a început. E totul pregătit în județul Galați pentru ca instituțiile de învățământ să-și primească elevii așa cum se cuvine?
Reprezentanții Inspectoratului Scolar Județean Galați, unitățile școlare și autoritățile locale au făcut toate eforturile pentru ca anul școlar 2013-2014 să înceapă în condiții bune. Majoritatea școlilor au din vară, manualele și rechizitele școlare gratuite sunt achiziționate și distribuite, mobilierul școlar pentru clasa pregătitoare a fost suplimentat în conformitate cu cifra de școlarizare la acest nivel pentru anul școlar care începe. În acest context, putem afirma că unitățile școlare sunt pregătite să-și primească elevii așa cum se cuvine.
Aveți probleme în zona rurală a județului cu școlile și grădinițele?
Din păcate, nu în toate localitățile din mediul rural a putut fi asigurat spațiul și mediul educațional adecvat. Încă înregistrăm unități școlare care nu au apă curentă, localități în care apa nu este potabilă, grupe de învățământ preșcolar care funcționează în spații puse la dispoziție de autoritățile locale etc. Sunt însă și localități în care unitățile școlare pot constitui un model de curățenie, de adaptare a spațiului la nevoile unui învățământ modern, de dotare cu material didactic.
Care este situația la nivelul clasei pregătitoare, atât în zona rurală, cât și urbană? Acest nivel de studiu încă generează probleme în multe zone din țară, atât în ceea ce privește mobilierul și spațiul adecvat, cât și în ceea ce privește personalul calificat.
Dacă la începutul anului școlar 2012-2013 introducerea clasei pregătitoare în învățământul primar a presupus eforturi deosebite din partea unităților școlare atât în ceea ce privește găsirea spațiilor necesare, cât și din perspectiva acoperirii cu resursa umană calificată, începutul anului școlar 2013-2014 a adus o oarecare normalitate în această privință. Nu putem afirma că toate spațiile școlare în care studiază elevii claselor pregătitoare sunt pe deplin adecvate acestui nivel de vârstă și nici că am rezolvat în totalitate problemele legate de încadrarea cu personal didactic la învățământul preșcolar dar, în majoritatea cazurilor, s-au găsit soluții convenabile.
Cum stați la capitolul acoperire a posturilor didactice? Este o problemă foarte serioasă cu care ne confruntăm la nivel național.
Până în data de 13 septembrie 2013 se desfășoară ședințele de repartizare a cadrelor didactice pe posturile vacante. Din estimările noastre, în proporție de 95% catedrele vor fi acoperite cu personal didactic calificat. În localitățile izolate ale județului, localități unde naveta este greoaie, vor exista și posturi care se vor ocupa în urma concursurilor organizate la nivelul unităților școlare, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
Care au fost problemele pe care ați reușit să le rezolvați de când ați luat conducerea ISJ Galați? Care este cea mai mare problemă cu care veți avea a vă confrunta în noul an școlar?
Găsirea soluțiilor potrivite pentru funcționarea în condiții de normalitate a claselor pregătitoare în învățământul primar, rezolvarea problemelor legate de derularea proiectelor cu finanțare europeană, proiecte blocate în momentul în care am preluat conducerea ISJ, acordarea drepturilor obținute de cadrele didactice prin hotărâri judecătorești, în conformitate cu legislația în vigoare, identificarea problemelor privind încadrarea cu personal didactic și rezolvarea acestora în timp util, sprijinirea școlilor în demersurile făcute către autoritățile locale sunt câteva din problemele pe care am reușit să le rezolv. Împreună cu tot personalul ISJ Galați, am făcut eforturi deosebite în a sprijini și consilia managerii școlilor pentru a se descurca în aplicarea multitudinii de legi, metodologii, ordine, reglementări etc. existente în prezent în învățământul preuniversitar.
Pe ce direcții vă veți concentra activitatea în următoarea perioadă de timp? Ce este stringent pentru învățământul gălățean și ce faceți pentru asigurarea calității acestuia?
În primul rând, ne dorim ca începerea anului școlar să se facă în cele mai bune condiții în toate școlile din județ. Din păcate, multe localități au fost afectate grav de furtunile și de căderile abundente de apă din ultima perioadă și aici trebuie să ne concentrăm toate eforturile pentru a putea aduce un strop de normalitate în viața școlii.
Sunt multe aspecte care pot fi îmbunătățite în școlile gălățene, încercăm să le prioritizăm și să ne planificăm acțiunile prin care putem obține un progres în tot ceea ce înseamnă mediul educațional. Încercăm în acest an să punem mai mult accent pe consilierea și îndrumarea cadrelor didactice debutante, ne dorim implementarea unor măsuri care să vină în sprijinul elevilor în vederea susținerii examenelor naționale din vara anului 2014, urmărim o mai bună comunicare a școlilor cu părinții, cu autoritățile locale, cu partenerii sociali, cu agenții economici.
 
Interviu realizat de Marcela GHEORGHIU
 

Distribuie acest articol!