Municipiul București,  gazda celei de-a IX-a ediții  a Olimpiadei Naționale  de Lingvistică „Solomon Marcus“

În perioada 31 martie – 2 aprilie 2023 s-a desfășurat cea de-a IX-a ediție a etapei naționale a Olimpiadei de Lingvistică „Solomon Marcus“, activitate competițională dedicată elevilor claselor V-XII din toate județele țării. Deschiderea competiției s-a realizat într-un cadru festiv, dintr-o locație emblematică și simbol atât pentru București, cât și pentru țara noastră, Senatul României.

Zorii acestei olimpiade s-au conturat în urmă cu 11-12 ani, odată cu organizarea Concursului Național interdisciplinar de limba și literatura română și matematică „Plus-Minus Poezie“, generat de necesitatea unei competiții deschise elevilor din clasele V-VI, pasionați, în egală măsură, de ambele discipline. Deopotrivă, evaluarea lucrărilor implica o bună colaborare între profesorii de limba și literatura română și cei de matematică, deoarece corectarea se făcea în echipe mixte, astfel formate.

An de an, concursul era așteptat cu entuziasm și găzduit, de cele mai multe ori, pentru etapa națională, la Focșani. Tocmai de aceea, acestui concurs i s-a alăturat o nouă competiție, „Solomon Marcus“, care consta în traducerea unor texte din limbi de circulație internațională și, spre bucuria tuturor, președintele de onoare al acestei „confruntări intelectuale“ a fost, pentru ­câțiva ani la rând, însuși renumitul matematician, Solomon Marcus.

Astfel, pasiunea și interesul elevilor pentru aceste domenii și format competițional, precum și pregătirea lor temeinică au condus la organizarea, în mod ne­­oficial, în anul 2012, a unei forme hibride, premergătoare olimpiadei.

În acest context, în anul 2013, o echipă entuziastă și temerară, formată din câțiva membri ai Departamentului de Lingvistică (doamna asist. univ. dr. Roxana Preda (Dincă), doamna asist. univ. dr. Valentina Cojo­caru, sub coordonarea doamnei conferențiar univ. dr. Adina Dragomirescu), a așezat piatra de temelie a acestei activități competiționale, prin propunerea lansată Facultății de Litere pentru organizarea Olimpiadei Na­ționale de Lingvistică (ONL). Ideea a fost primită cu entuziasm de către conducere și, în această manieră, s-a oficializat organizarea concursului la nivel național.

Tocmai de aceea, Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti“, rămâne principalul colaborator și „garantul intelectual“ în fața Ministerului Educației al Olimpiadei de Lingvistică.

Părinți spirituali ai Olimpiadei de Lingvistică, în echipa doamnei conferențiar universitar doctor Adina Dragomirescu, de la debutul acestei competiții, doamna asistent universitar Roxana Magdalena Preda și doamna asistent universitar Valentina Cojocaru pregătesc cu dedicare și însoțesc lotul național la etapa internațională an de an. Inițial, au pregătit și au coordonat participarea elevilor de la Colegiul Sfântul Sava la Concursul Internațional, moment care a deschis calea și a reprezentat model și fundament pentru ca această activitate competițională să devină oficială și să se desfășoare prin Ministerul Educației și în România. Confirmarea muncii în echipă sunt premiile pe care elevii aflați sub coordonarea dumnealor le obțin, la nivel internațional, în fiecare an (aur, argint, bronz).

Pe cale de consecință, începând cu anul 2013 și până în prezent, neluând în considerare anii pandemici 2020 și 2021, perioadă în care olimpiada s-a desfășurat în mediul online, Ministerul Educației, în parteneriat cu Universitatea din București și cu Institutul de Lingvistică al Academiei Române „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti“, a organizat în fiecare an etapele județene și naționale ale Olimpiadei de Lingvistică, la care participă tot mai mulți elevi.

De asemenea, în toată această perioadă, abordarea inovatoare și subiectele provocatoare au generat entuziasm în rândul elevilor, Olimpiada Națională de Lingvistică devenind, în scurt timp, una dintre cele mai apreciate și îndrăgite competiții școlare, mult mai ample, la care participă elevii din clasele V-XII și dedicate unei discipline care nu se regăsește în curriculumul preuniversitar. Participanții la olimpiadă realizează un adevărat studiu științific al limbajului, se află în fața unor adevărate provocări propuse de tineri entuziaști de la Institutul de Lingvistică al Academiei Române „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti“ din București, unii dintre ei foști concurenți și câștigători ai acestei competiții, la nivel național și internațional. Problemele diverse ce conțin informații și aspecte specifice unor limbi necunoscute, prezentate sub forma unor sintagme, enunțuri, mențin interesul viu al elevilor. An de an, competiția a atras tot mai mulți elevi, dornici să descifreze codificări de tot felul, să-și „provoace“ imaginația, gândirea, spiritul analitic, ambiția, concursul devenind, astfel, o adevărată aventură intelectuală.

În conformitate cu prevederile Regulamentului specific privind organizarea și desfășurarea Olimpiadei Naționale de Lingvistică „Solomon Marcus“, clasele V-XII, nr. 24766/30.01.2023, această olimpiadă cuprinde două secțiuni, respectiv secțiunea de exercițiu, dedicată elevilor din învățământul secundar inferior, clasele V-VI – categoria A; clasele VII-VIII – categoria B și secțiunea performanță, care vizează elevii din învățământul se­­cundar superior, clasele IX-XII.

Prin norma de reprezentare, la prezenta ediție a etapei naționale a Olimpiadei de lingvistică „Solomon Marcus“, Municipiul București a fost gazdă pentru 233 de elevi și 44 de profesori însoțitori.

Alături de elevi și de colegii profesori, susținător al perfomanței în actul educațional, în calitatea domniei sale de dascăl, fost ministru al Educației și senator al României, actor marcant și un sprijin real al acestei îndrăgite competiții, doamna senator, profesor Monica-Cristina Anisie, a demonstrat, ca de fiecare dată și cu fiecare prilej, dedicarea și susținerea dumneaei în organizarea prezentei ediții.

Câteva impresii despre Olimpiada națională de lingvistică „Solomon Marcus“, exprimate de către participanți

Daniel Georgescu, președinte executiv al Comisiei centrale de organizare a olimpiadei: „După câțiva ani în care s-a desfășurat online etapa națională a olimpiadei, ediția aceasta a adus din nou în același plan, la București, față în față, elevi, profesori, cercetători în domeniu, facilitând interacțiunea directă dintre oa­meni pasionați de lingvistică, de abordarea transdisciplinară a comunicării lingvistice. A fost o ediție care a oferit semne și semnificații celor apți să le identifice și să le plaseze în contexte adecvate, dând sens nu doar comunicării, ci și ideii de competiție, pe de o parte, sau, pe de altă parte, respectului pentru performanță sau colaborării dintre Ministerul Educației, Ins­pectoratul Școlar al Municipiului București, Institutul de Lingvistică al Academiei Române. Elevii participanți au avut prilejul să rezolve probleme de lingvistică, dar și să decodeze mesaje, să identifice soluții, să valorifice din nou spiritul competitiv, trăind emoția confirmării succesului, a așteptării rezultatelor și, în cazul celor mai mari, a promisiunii de a face parte din lotul care va reprezenta România la olimpiada internațională de profil.“

Virginia Renta, profesor și director în cadrul Ministerului Educației: „Olimpiada națională de lingvistică «Solomon Marcus» este o competiție care valorifică în cel mai înalt grad inteligența, cunoștințele și creativitatea elevilor, un concurs cu adevărat relevant pentru lumea în care trăim. ONL pune altfel accentul pe simboluri, semnificații și specificități ale domeniului fascinant al lingvisticii. În altă ordine de idei, această olimpiadă arată că rigorile schematice sunt numai fundamentul unor exerciții care antrenează inteligența și, implicit, excelența elevilor care participă an de an și care sunt pasionați de aventura fascinantă a descoperirii eternului sens lingvistic, a ceea ce se cere înțeles de la sine și dus mai departe în forma unei amintiri deosebite. Sintetizând, ONL înseamnă a citi, a înțelege și a vedea altfel … nuanțe, detalii, posibilități, a fi capabil să iei decizii, să ai puncte de vedere personale și, mai ales, să le susții argumentat. Toate aceste competențe și abilități se nasc sau se dezvoltă rezolvând cerințe provocatoare. ONL este olimpiada tinerilor care pătrund cel mai bine cu mintea lumea din jur. Ediția 2023 a acestei olimpiade a materializat din plin aceste scopuri care au stat la baza oficializării unei astfel de competiții, la nivel înalt. De altfel, bucuria elevilor participanți a fost confirmarea opțiunii organizatorilor pentru elemente simbolice și emblematice (Senatul României, Opera Națională Română), menite să ofere tuturor participanților amintiri și trăiri ce vor fi asociate mereu cu evenimentul, care au venit să-l completeze și să-l susțină.“

Ruxandra Maria Sofronie, Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu“, elev participant la olimpiadă: „În clasa a VII-a am descoperit lingvistica și, din acel moment, a devenit pentru mine o pasiune. În clasa a VIII-a, m-am calificat la faza națională a olimpiadei, dar, din păcate, atunci nu a putut fi organizată din cauza COVID-19. Acest an mi-a oferit ocazia să trăiesc experiența pe care nu am putut-o avea în urmă cu trei ani din cauza pandemiei, o etapă națională plină de emoție și cu adevărat frumoasă. M-am bucurat de această șansă deosebită care mi-a facilitat și cunoașterea unor persoane noi, la fel de pasionate de domeniul lingvisticii cu care să leg prietenii.“

Festivitatea de premiere a elevilor pentru rezultatele excelente obținute în cadrul competiției, s-a realizat la Opera Națională Română, o locație, de asemenea, emblematică pentru București și pentru România.

Amalia STOENESCU – inspector școlar general adjunct, Inspectoratul Școlar al Municipiului București

Mihaela-Liliana MUȘAT – inspector școlar pentru limba și literatura română, Inspectoratul Școlar al Municipiului București

Articol publicat în revista Tribuna Învățământului nr. 40

Distribuie acest articol!