Mugur Isărescu: „La Banca Naţională facem educaţie financiară de 30 de ani”

Mugur Isărescu: „La Banca Naţională facem educaţie financiară de 30 de ani”

Prezent la o școală din Capitală, guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, le-a vorbit marți elevilor de clasa a opta despre istoria banilor şi a băncilor. În acest context, acesta a observant că este mai greu să vorbeşti tinerilor despre istoria banilor, decât să scrii o teză de doctorat pe această temă. 

„Ne aflăm din nou împreună pentru a dezbate un subiect important în această perioadă complicată, educaţia în general şi educaţia financiară în special. (…) În imaginile din spatele meu, pe televizoarele pe care le urmăriţi, vedeţi aspecte de astăzi din cele 18 agenţii şi sucursale din ţară ale Băncii Naţionale a României, în care au loc întâlniri cu elevi, o zi pe care am dedicat-o educaţiei financiare. (…) La rândul meu, în această dimineaţă am susţinut o scurtă lecţie despre istoria banilor şi băncilor în faţa a 80 de elevi din clasa a opta şcoală din Bucureşti. Şi vă spun că este mai greu să vorbeşti despre istoria banilor unor tineri decât să-ţi faci chiar teza de doctorat pe această temă. La Banca Naţională facem educaţie financiară, cum de altfel ne obligă legea, de mai bine de 30 de ani, adică de când a început reforma bancară în România”, a spus, potrivit Digi24, Mugur Isărescu, în cadrul conferinței cu tema „Educaţia financiară şi sistemul bancar”, organizată, potrivit Digi24, de Banca Naţională a României şi Bancherul.ro.

Cu acest prilej, Isărescu a enumerat câţiva paşi realizaţi în acest proces, precum realizarea Institutului Bancar Român, înfiinţarea în cadrul BNR a Direcţia muzeu şi educaţie financiară, organizarea de conferinţe de presă, colegii financiar-bancare, seminare şi conferinţe tematice.

De asemenea, potrivit guvernatorului BNR, instituția a încheiat mai multe protocoale de colaborare cu Academia Română, Ministerul Educaţiei, Academia de Studii Economice și, nu în ultimul rând, cu numeroase universităţi din ţară.

Într-un clasament european, țara noastră se află pe ultima poziție la educație financiară. Concret, nivelul de educație financiară al populației României este de doar 21%, în timp ce nivelul mediu la nivelul Uniunii Europene este de 52%, potrivit unui studiu al S&P Ratings.