Mozaicul pandemic al Europei

Pandemia nu a afectat doar sănătatea, economia și turismul. În primele luni de la apariția virusului, mass media a prezentat neîncetat cifre, procente, cazuri noi și decese, uitând una dintre cele mai importante componente ale societății. Victimă a distanțării, a reducerii contactului față către față în actuala situație este educația, mutată din lăcașul său în ferestre de pagini web și rețele online. Fiecare guvern și-a făcut un model, un plan și a stabilit care sunt regulile, schimbările și restricțiile care îi așteaptă atât pe elevii, cât și pe profesorii țărilor europene.

Franța

Purtarea măștii este una dintre măsurile obligatorii. Nu este vorba de orice tip de mască, așa cum este acceptat în spațiul nostru, ci de cele care respectă standardele categoriei 1. Măștile din materiale textile sunt interzise atât pentru elevi, cât și pentru profesori. Elevii care nu dispun de măști chirurgicale, le pot primi în mod gratuit din partea școlii. Testarea elevilor se face prin probe de salivă, mai degrabă decât prin exudat nazo-farin­gian, fiind o metodă mai puțin invazivă pentru copii. Numărul testelor efectuate este de câteva mii în decursul fiecărei săptămâni.

În momentul în care un elev este diag­nosticat pozitiv, activitatea întregii clase este suspendată și se revine la regimul de învățare online. Situația este aceeași și dacă vreun părinte, vreun frate, vreo soră sau orice persoană care intră în contact zilnic cu un elev se îmbolnăvește.

Germania

Majoritatea grădinițelor și școlilor din Germania au fost închise de la mijlocul lunii decembrie sau au funcționat cu un număr redus de elevi. În școlile primare, deocamdată, există frecvență obligatorie, ceea ce înseamnă că părinții pot decide singuri dacă își vor trimite copilul la școală. Dacă nu, vor fi responsabili de învățarea lui de acasă. Redeschiderea școlilor a fost un punct major de dispută între guvernul federal și guvernele landurilor. Mai mulți guvernatori au pledat pentru redeschiderea întâi a grădinițelor și a școlilor primare, pentru a scuti părinții de povara școlii la domiciliu și pentru a le asigura șansa la educație și copiilor defavorizați. Printre condițiile enunțate de autorități pentru deschiderea treptată a școlilor se numără purtarea măștii, distanțarea, dezinfectarea, vaccinarea ca­­drelor didactice din grădinițe și de la în­vățământul primar.

Grecia

Aflați în al treilea lockdown, grecii au încercat să găsească metode prin care să asigure echilibrul dintre siguranță și educație. Unul dintre exemple este difuzarea de episoade educaționale pentru un post de televiziune destinat copiilor din învățământul primar, cu scopul de a sprijini cunoștințele transmise prin școala ­online. O metodă ingenioasă pe care au adoptat-o școlile din Grecia este stabilirea unui orar clar pentru fiecare categorie de elevi. Liceenii învață dimineața, grădinițele și școlile, după-amiaza, evitând astfel aglomerările în situația revenirii în sălile de clasă. Până când numărul cazurilor noi nu se va diminua, învățământul primar și secundar (grădinițe, școli primare, școli de zi, licee și licee de învățământ general și profesional) se desfășoară prin teleconferință, precum și toate celelalte structuri educaționale.

Italia

Elevilor din Italia li s-a permis să se întoarcă la școală, după ce au învățat online timp de câteva luni. Clasa trebuie să fie divizată în grupuri, astfel încât să poată fi asigurată distanțarea dintre elevi. Ocuparea tuturor locurilor dintr-o sală este strict interzisă. În ceea ce privește procesul de vaccinare, principalul sindicat al profesorilor din Italia se gândește la planurile conform cărora educatorii sub 55 de ani să primească vaccinul AstraZeneca, având deja peste 250.000 de doze la dispoziție. Italienii au optat pentru acest vaccin deoarece îl consideră mai eficient în combaterea virusului, oferind o protecție mai bună față de celelalte variante care circulă în Europa.

Articolul integral poate fi citit în revista Tribuna Învățământului nr. 14-15.

Distribuie acest articol!