Documentarea este cea mai importantă etapă în redactarea unei lucrări științifice. Odată cu dezvoltarea resurselor web, orice subiect investigat este la câteva click-uri distanţă. În același timp, o cercetare ştiinţifică trebuie fundamentată pe informații autentice, din surse credibile.
Se pot astăzi obține informații cu privire la orice subiect științific prin intermediul motoarelor de căutare academică. Ele oferă o platformă centralizată și permit accesul la literatura de specialitate filtrată şi sortată după cele mai variate criterii.
Oferim în continuare o enumerare a unor astfel de platforme de căutare, importante pentru o documentare de calitate:
Google Scholar
Serviciul permite accesul la informaţie științifică relevantă: cărți, teze, rezumate și articole din diverse discipline.
Google Scholar clasifică documentele luând în considerare textul integral, locul în care documentul a fost publicat, autorul acestuia și cât de des și cât de recent a fost citată în literatura științifică.
Materialele de specialitate provin din surse credibile: edituri academice, societăți profesionale, universități, hotărâri ale instanțelor judecătoreşti și alte organizații credibile.
Microsoft Academic
Microsoft Academic (MA) oferă un acces rapid la conținut academic „extins și actualizat în permanență“ din mai mult de 120 de milioane de publicații.
MA este un motor de căutare semantic, nu unul bazat pe cuvinte-cheie, acesta folosește procesarea limbajului natural pentru a înțelege și a reține datele conținute în fiecare document.
MA 2.0 a debutat în iulie 2017 și oferă utilizatorilor capabilități de căutare personalizate și îmbunătățite.
Wolfram Alpha
Wolfram Alpha  (WolframAlpha sau Wolfram|Alpha) este un motor de căutare computațional, bazat pe modele matematice și algoritmi care oferă răspunsuri cantitative la întrebări factuale.
Răspunsurile oferite nu constau în link-uri căte alte pagini, ci în grafice, diagrame, tabele și cifre, ordonate pe o pagină împreună  cu informații suplimentare, din surse verificate.
Educational Resources Information Center (ERIC)
ERIC  este unul dintre cele mai bune motoare de căutare web concepute pentru cercetare academică şi este menținut de Departamentul pentru Educație al SUA.
ERIC este cea mai mare bază de date educațională din lume care conține peste 1,5 milioane de înregistrări: articole din jurnale academice, rapoarte de cercetare și ghiduri de predare și curriculum, lucrări prezentate la conferințe, disertații, teze și cărți.
iSeek Education
iSeek Education este un motor de căutare direcționat,  dedicat studenților, profesorilor sau părinților, cu întreg conținutul revizuit de editor.
Acesta oferă acces la sute de mii de resurse de încredere furnizate de universități, guverne și site-uri necomerciale reputate. Numeroasele filtre din bara laterală ușurează rapid direcționarea rezultatelor dvs. și rafinează căutarea după subiect,  tip de resurse, loc și personae etc.
Artcyclopedia
Artcyclopedia este o bază de date cuprinzătoare care include aproximativ 160.000 de legături către  2.900 site-uri de artă cu lucrări efectuate de peste 9.000 de artiști.
Majoritatea artiștilor listați sunt pictori și sculptori, dar pot fi găsiți și artiștii care folosesc și alte forme artistice de exprimare.
Platforma este o bază de date cuprinzătoare a unor artiști; o căutare va afișa imagini, articole, dar și lista de galerii din întreaga lume care găzduiesc lucrările specifice.
RefSeek
RefSeek este un motor de căutare web pentru studenți și cercetători care are scopul de a face informațiile academice ușor accesibile tuturor.
Cu un design minimalist, RefSeek caută în peste un miliard de documente, inclusiv pagini web, cărți, enciclopedii, reviste și ziare.
Abordarea unică a RefSeek este ca o acoperire completă a subiectului fără supraîncărcarea informațiilor dintr-un motor de căutare obișnuit, sporind vizibilitatea informațiilor relevante care sunt adesea pierdute printre link-uri sponsorizate și rezultate comerciale.
ResearchGate
ResearchGate  este un site unic de socializare pentru oamenii de știință și cercetători.
Peste 14 milioane de cercetători își prezintă colegilor activitatea, care totalizează mai mult de 100 de milioane de publicații, pe site pentru oricine are acces.
Se poate căuta după publicație, date și autor, sau se pot adresa direct întrebări cercetătorilor.
Deși nu este un motor de căutare care oferă rezultate din surse externe, colecția de publicații proprie a ResearchGate oferă o selecție consistentă pentru persoanele interesate de un anumit subiect.
Infotopia
Infotopia se descrie ca un „motor alternativ pentru Google care oferă o căutare sigură pentru studenți“.
Infotopia utilizează o căutare particularizată Google pentru a furniza acces la site-urile Web verificate anterior și selectate de bibliotecari, profesori și profesioniști din domeniul educației.
O caracteristică unică de căutare permite utilizatorilor să selecteze o categorie, care variază de la artă la sănătate, la știință și tehnologie, se generează și o listă de resurse interne și externe referitoare la subiect.
Visuwords
Visuwords generează o diagramă arborescentă pentru diferite cuvinte, oferind sinonime, exemple de utilizare și afișând legătura unui cuvânt cu alți termeni și concepte. Cu ajutorul unor puncte colorate, se indică dacă cuvântul este un substantiv, un verb, un adjectiv sau un adverb.
VisualThesaurus.com
VisualThesaurus.com  este un dicționar interactiv, care prin interfața inovatoare încurajează explorarea și învățarea.  Cele 145.000 de cuvinte în limba engleză sunt descoperite prin relația lor semantică cu alte cuvinte și sensuri. Sunt afișate și definițiile cuvintelor. Pentru îmbunătățirea gramaticii, se folosesc culori pentru a indica părți ale vorbirii.
Dacă se selectează un sinonim, se generează automat și pentru acesta reprezentarea vizuală.
Google Ngram Viewer
Google Ngram Viewer  sau Google Books Ngram Viewer este un motor de căutare on-line care permite utilizatorilor să observe frecvența folosirii unui cuvânt în textele tipărite între 1500 și 2008.
Pentru Ngram Viewer, Google a digitalizat aproximativ 5 milioane de cărți tipărite, care conțin aproximativ 500 de miliarde de cuvinte.
Serviciul poate calcula de câte ori a apărut un cuvânt în textele respective de-a lungul unui an şi este deocamdată disponibil în limbi de circulație internațională: limba engleză, franceză, germană, spaniolă, rusă, ebraică, chineză, italiană etc.
Interogarea corectă a conținutului on-line (text, imagini, sunet, video) ajută la gestionarea materialului supus documentării și duce la creșterea gradului de imersiune în materialul disponibil.
WEBOGRAFIE
http://www.freetech4teachers.com/2010/12/7-visually-appealing-ways-to-publish.html#.WL1GSIh97IU Accesat pe 12.05.2018
https://issuu.com/johoedu/docs/super_book_of_web_tools_for_educators__2010_ Accesat pe 12.05.2018
https://elearningindustry.com/321-free-tools-for-teachers-free-educational-technology Accesat pe 12.05.2018
https://teach4theheart.com/50-best-websites-for-teachers/ Accesat pe 12.05.2018
http://www.teachhub.com/ Accesat pe 12.05.2018
 
Prof. Gabriel SANDU,
Liceul Pedagogic Ioan Popescu, Bârlad

Distribuie acest articol!