Parlamentarii USR și Forța Dreptei au depus, luni, 11 decembrie, o moțiune simplă de cenzură împotriva ministrului Educației, Ligia Deca, pe care o acuză de faptul că nu a reușit să implementeze nicio reformă în învățământ, menținându-l într-o stare dezastruoasă, care a fost confirmată și de rezultatele extrem de slabe obținute de elevii români la testele PISA.
Moțiunea este intitulată „Moțiune de merit pentru mandatul de nota 2 al ministrei Deca” și o acuză pe aceasta că a cenzurat raportările privind procentul de analfabetism funcțional înregistrat în România, pentru a ascunde dezastrul educațional, mai arată comunicatul de presă al USR.
Potrivit semnatarilor moțiunii simple, ministrul Educației nu a făcut nimic pentru a stopa degradarea școlii românești, sporind, din contra, inechitățile, prin introducerea examenului de admitere la liceu, în ciuda tuturor avertismentelor primite, și a continuat să scadă nivelul subiectelor de la Evaluarea Națională, examen care a ajuns să nu mai însemne nimic. În concluzie, USR și Forța Dreptei solicită Guvernului României să accelereze reformele din Educație prevăzute în PNRR, să crească de îndată salariile profesorilor conform măsurilor adoptate prin OUG 57/2023 și să asigure derularea Programului Național Masă Sănătoasă pentru un milion de copii în anul școlar 2023-2024, așa cum este stabilit în legea învățământului preuniversitar, conform sursei menționate.
Rezultatele testării PISA 2022, se mai precizează în documentul amintit, arată că scorurile medii obținute de elevii din România au fost similare cu cele înregistrate în 2018 la matematică, lectură și științe. Totodată, elevii din România au rezultate mai scăzute decât media celor din țările OCDE și doar 1% dintre elevii din țara noastră au performanțe superioare la științe.
Reamintim că, după anunțul privind rezultatele obținute de elevii români la testările PISA 2022, ministrul Educației a declarat public că „sistemul educațional din România este rezilient, dar trebuie să creștem nivelul de alfabetizare funcțional. Avem o proporție importantă de elevi care nu au competențele minime necesare pentru a face față cu succes provocărilor societății actuale. Performanțele la testarea PISA 2022 ne situează încă sub media OECD”.