14 noiembrie 2022ARACIS

Monitorizare la zi asupra Procesului Bologna

Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) a participat la reuniunea Grupului de monitorizare a Procesului Bologna (Bologna Follow-Up Group/BFUG), care a avut loc în perioada 7-8 noiembrie 2022, la Brno, Republica Cehă. Pe marginea reuniunii, ARACIS comunică:

„În cadrul evenimentului a fost prezentat progresul realizat în implementarea Planului de lucru pentru perioada 2021-2024. Principalele aspecte discutate se referă la dezvoltarea unui sistem de indicatori cu privire la monitorizarea modului de implementare a angajamentelor și reformelor asumate în ceea ce privește angajamentele cheie, valorile fundamentale ale învățământului superior, dimensiunea socială, precum și învățarea și predarea.

De asemenea au fost abordate situația din Ucraina și posibilitățile de sprijin, precum și modul în care statele membre răspund provocărilor politice, economice și sociale actuale și impactul asupra învățământului superior.

Mai multe detalii referitoare la agenda de lucru sunt disponibile aici: http://www.ehea.info/page-BFUG-meeting-82

România a fost reprezentată la întâlnirea BFUG de directorul general ARACIS, prof. univ.dr. ing. Cristina Ghițulică. La întâlnire a participat și Horia Oniță, fost membru al Consiliului ARACIS, în calitate de vicepreședinte al Uniunii Studenților din Europa (European Students’ Union/ESU).”

ARACIS reamintește că „Grupul de monitorizare a Procesului Bologna (BFUG) este principalul for de discuții care se întrunește de două ori pe an, între conferințele ministeriale, în statul care deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

Lansat prin Declarația de la Bologna din 1999, Procesul Bologna este unul dintre principalele procese voluntare de cooperare interguvernamentală la nivel european, implementat în prezent în 49 de state care definesc Spațiul european al învățământului superior (EHEA). Aceste țări implementează reforme în învățământul superior pe baza unor valori cheie comune, cum ar fi libertatea de exprimare, autonomia instituțiilor, asociații independente ale studenților, libertatea academică, libera circulație a studenților și a personalului.

Prin acest proces, țările, instituțiile și părțile interesate din Spațiul european își adaptează continuu sistemele de învățământ superior, făcându-le mai compatibile și întărind mecanismele lor de asigurare a calității. Pentru toate aceste țări, obiectivul principal este creșterea mobilității studenților și facilitarea angajabilității.

Din Procesul Bologna fac parte 49 de țări, Comisia Europeană și membri consultativi (organizații din domeniul învățământului superior – ENQA, EUA, ESU, EURASHE, Consiliul Europei, Business Europe, Education International) și alți parteneri”.

 

 

Distribuie acest articol!