În sala de sport intră un copil… Din mediul bine protejat al familiei sale, unde s-a format până atunci, el pătrunde într-o lume pe care v-a trebui s-o cunoască și s-o învețe pe măsură ce se va integra în ea. Este lumea fascinantă și dură a competiției, a fair-play-ului, a jocului organizat, cu reguli aspre, dar drepte. Copilul v-a învăța ABC-ul bărbăției și al curajului, al mândriei demne și neclintite de a învinge un trup, o voință, metrul sau secunda. Parcurgând pas cu pas acest ABC al performanței sportive, copilul va învăța să dăruiască treptat energiile latente ale ființei sale pe drumul ferm al autodepășirii.
Pentru aceasta trebuie să-l cunoaștem. Când vom ști să apăsăm corect pe claviatura sensibilă și de amplă rezonanță a sufletului său, atunci vom obține armoniile atașamentului său fierbinte față de disciplina sportivă, față de sensul simbolic al performanței umane. Să cunoaștem, așadar, temeinic pe copilul care intră în sala de sport… Omul este considerat o ființă rațională datorită formei de oglindire a realității obiective, care este reflectarea conștientă, astfel: omul dispune de noțiuni – cu ajutorul lor construiește judecăți – pe baza cărora elaborează raționamente. Pornind de la aceste idei, precum și în urma studierii proceselor de creștere și dezvoltare fizică, la copii și tineri s-a constatat o creștere a indicilor morfologici și psihici ai organismului, superiori față de generațiile anterioare. Pe lângă aceste aspecte pozitive, s-au constatat și alte aspecte negative, generate de cerințele deosebite ale sistemului de învățământ, care impun elevilor încă din cele mai mici clase un efort static prelungit, în poziția șezând, lucru care conduce la apariția deficiențelor fizice bine cunoscute, cum sunt, de regulă, cifoza, scolioza și, implicit, la un număr tot mai mare de elevi scutiți medical la lecția de educație fizică.
Cunoașterea de către profesorul de educație fizică a elevilor cu deficiențe medii sau accentuate este obligatorie, chiar dacă aceștia nu au posibilitatea de a acționa concret asupra corectării lor. Elevii cu asemenea deficiențe trebuie tratați în mod corespunzător, evitând supunerea lor la efectuarea unor exerciții care le-ar putea agrava deficiențele. Astfel că o parte din probele de control cuprinse în sistemul de evaluare vor fi înlocuite cu altele mai accesibile lor, apreciind cum se cuvine dorința lor de a participa la lecții. Pentru cunoașterea stării de sănătate a elevilor, cu deosebire asupra dezvoltării fizice corecte, profesorul de educație fizică are datoria de a se informa anual la medicul școlar sau să studieze fișele medicale existente. Totodată trebuie să știe care sunt cauzele care pot conduce la instalarea unor deficiențe fizice și să acționeze prin mijloacele specifice educației fizice pentru prevenirea apariției acestora.
Sarcinile ce revin profesorului de educație fizică constau în realizarea unor activități cum ar fi: aplicarea exercițiilor compensatorii ori de câte ori elevii sunt angrenați în efectuarea unor mișcări ce pot favoriza instalarea unor deficiențe fizice; dezvoltarea grupelor musculare implicate în menținerea corectă a corpului în totalitatea sa și a anumitor segmente (în special a spatelui și centurii abdominale); cuprinderea în mod constant în cadrul primelor momente din lecție a unor exerciții cu localizare precisă, care să combată unele atitudini deficiente.
Cu toate acestea, există și cazuri în care elevii sunt scutiți medical din cauza unor boli mai deosebite. În aceste cazuri, profesorul, în strânsă legătură cu medicul, recomandă efectuarea unor exerciții care să amelioreze sau să îmbunătățească starea de sănătate a executantului – gimnastica medicală.
Prof. Gheorghe BI}|, Școala M.R. Paraschivescu, Zimnicea, Teleorman