În deschiderea Summitului Mondial al Educației, directorul general al UNESCO, Audrey Azoulay, a cerut joi guvernelor din lumea întreagă să redeschidă școlile, cele mai multe dintre ele fiind închise din cauza pandemiei de COVID 19.
Cei prezenți la Summitul, care, din considerente ușor de înțeles, se desfășoară online, au transmis un salut „tuturor profesorilor din lume care își asigură riscuri pentru a forma copiii și tinerii noștri”.
Directorul general al UNESCO a lansat, de asemenea, un semnal de alarmă cu privire la riscul de abandon școlar din partea celor mai vulnerabili elevi, din cauza măsurilor de carantină legate de Covid-19. „Peste 600 de milioane de elevi, respectiv o treime din populația școlară mondială, au în continuare școlile închise”, a mai precizat Audrey Azoulay.
Potrivit UNESCO, epidemia agravează inegalitățile persistente și „există 24 de milioane de copii care ar putea să nu mai revină niciodată la școală”. Prezent la Summmitul Mondial al Educației, fostul premier al Portugaliei, Antonio Guterres, a atras la rândul lui, atenția asupra pericolului „catastrofei unei generații”. „Trebuie să lucrăm, în regim de urgență, pentru redeschiderea școlilor, asigurându-ne că sunt luate toate măsurile de securitate”, a subliniat, la rândul ei, Azoulay.
Șefa UNESCO a făcut apel la o „mobilizare mondială la cel mai înalt nivel”, deoarece educația „trebuie să rămână în centrul priorităților” și a cerut guvernelor să învestească masiv în sistemele de educație.
Declarația comună semnată de participanții la summit recomandă țărilor să aloce „cel puțin 4 până la 6% din PIB PIB sau 15 – 20% din cheltuielile lor publice pentru educație”.