Interviu cu prof. Cristian Marin, directorul Școlii Gimnaziale Ștefan cel Mare, din Alexandria


Stimate domnule director, la începutul anului,  Școala Gimnazială Ștefan cel Mare, din Alexandria, a primit, din mâna președintelui Klaus Iohannis, Ordinul Meritul pentru Învăţământ în grad de Ofiţer.  Care au fost considerentele care au stat la baza acestei decizii? Doar vechimea de 150 de ani? Sau mai este și altceva?
Cu prilejul aniversării a 150 de ani de la înfiinţare, am avut onoarea să fim invitați de către Administrația Prezidențială, în data de 9 ianuarie 2018, pentru a primi din partea președintelui României, domnul Klaus Iohannis, alături de alte instituții de învățământ de prestigiu din țară, Ordinul Meritul pentru Învăţământ în grad de Ofiţer. Consider că nu doar vechimea școlii a stat la baza acestei decizii. Așa cum este precizat în decretul prezidențial, decorarea a fost făcută ,,în semn de apreciere pentru rezultatele de excepţie obţinute în procesul de formare intelectuală şi umană a tinerelor generaţii, pentru promovarea calităţii învăţământului românesc“.
Tot în semn de apreciere pentru promovarea unui învățământ de calitate, în anul 2010, cu ocazia împlinirii a 143 de ani de la înființare, școala noastră a primit o diplomă de excelență  din partea ministrului educației, domnul Petre Funeriu, iar în anul 2015 a primit vizita, urmată de aprecierile domnului ministru Sorin Câmpeanu.
În ce împrejurări a luat ființă? Care i-a fost parcurusul și cât de dificil a fost acesta?
Școala Gimnazială Ștefan cel Mare Alexandria a luat ființă în anul 1867 din „plusul de elevi“ ai Școlii nr. 1 de  băieți din localitate, motiv pentru care până în anul 1872 s-a numit  „Școala sucursală“. Asemenea majorității școlilor românești, începutul a fost greu, în special în asigurarea unui local corespunzător desfășurării procesului de învățământ.
De la înființare și până în anul 1872, școala a funcționat în diverse localuri particulare, închiriate de primărie.
Prin adresa nr. 1496, primită de școală la 21 septembrie 1872, se comunica dispoziția luată de Consiliul Primăriei orașului, de a se „permuta școala în localul școalei reale“, iar prin adresa nr. 896, primită de școală la 17 august 1874, primarul orașului „face cunoscută permutarea școlii în localul Școlii nr. 1, băieți“, unde a funcționat până în anul 1888. Începând cu 1 septembrie 1872, școala primește denumirea de „Școala primară de băieți nr. 2“, denumire purtată până în anul 1897, când titulatura ei devine Școala primară de băieți nr. 2 Ștefan cel Mare.
În anul 1897, şcoala s-a mutat într-un local nou, din strada Libertăţii, construit de primăria oraşului, pe un teren din Piaţa Ştefan cel Mare, de unde şi denumirea şcolii de Şcoala primară de băieţi nr. 2 Ștefan cel Mare. În acest local au mai funcţionat şi şcolile nr. 2 – fete şi nr. 3 – băieţi , precum şi Şcoala Normală.
Tot aici funcţiona şcoala şi în 1948, când se numea Şcoala elementară de băieţi nr. 2, şi în 1956, când s-a unit cu Şcoala primară de fete nr. 2 şi a format Şcoala elementară mixtă nr. 3, actuala Școală Ştefan cel Mare, funcţionând până în anul 1961, când, la 15 septembrie, se mută în actualul local. În anul 1968 i se mai adaugă șase săli de clasă şi o sală de sport, care, datorită amplasării ei în centrul oraşului, va deveni locul în care se vor desfășura cele mai importante competiţii sportive de sală ale oraşului.
Şcoala a început cu două clase și 45 de elevi și abia după cinci  ani ajunge la patru clase. După anul 1961, numărul elevilor a crescut continuu, ajungând în anul școlar 1993-1994 la un maximum de 1.828 de elevi, repartizați în 61 de clase. Apoi efectivele au început să scadă, ajungând la un minimum de 715 elevi, în anul școlar 2009-2010.
În prezent, în instituția noastră învață 1.056 de elevi, repartizați în 37 de clase, 23 la ciclul primar și 14 la ciclul gimnazial, fiind școala cu cel mai mare număr de elevi din județul Teleorman.
Care este viziunea dumneavoastră managerială, care este viziunea conducerii Școlii Ștefan cel Mare?
Şcoala Ștefan cel Mare abordează educaţia elevilor săi prin raportarea la tradiție, prin lansarea în modernitate şi postmodernitate. Profesorul şcolii noastre, învestit cu responsabilităţi de modelare a copiilor, autorul propriei deveniri şi coautor al devenirii celorlalţi, este privit prin exigenţele competenţelor general-umane, profesionale şi de metacomunicare-gândire pozitivă.
Misiunea noastră este dezvoltarea fiecărui elev la potenţialul său maxim; punem accentul pe dezvoltarea valorilor şi aptitudinilor-cheie care îi permit adaptarea la orice schimbare şi învăţarea pe tot parcursul vieţii.
Nu se poate face învățământ de calitate fără un corp profesoral de calitate. Cum sunt profesorii de la Școala Ștefan cel Mare, din Alexandria?
În școala noastră își desfășoară activitatea 57 de cadre didactice, dintre care 23 de profesori pentru învățământ primar. Colegii mei sunt cadre didactice serioase,  preocupate permanent de formarea profesională, vizând performanța școlară și dezvoltarea armonioasă a personalității elevului.
Ce reprezintă performanţa pentru Școala Gimnazială Ștefan cel Mare? Care sunt performanțele care îi certifică pe elevii dvs. ca fiind reprezenanți ai unei școli de calitate?
Performanța reprezintă atingerea tuturor  obiectivelor pe care ni le propunem la începutul fiecărui an școlar: promovabilitate maximă la examenul de Evaluare Națională, rezultate cât mai bune la olimpiadele și concursurile școlare.
Astfel, în fiecare an a crescut procentul de promovabilitate, ajungând în anul școlar 2016-2017 la 96,47%, iar media generală la 8,57. Datorită acestor rezultate, elevii școlii noastre au fost admiși la cele mai bune licee din Alexandria și București.
În ceea ce privește olimpiadele și concursurile școlare, suntem reprezentați cu cinste de elevii noștri, care obțin premii în fiecare an, la etapele județene și naționale.
În ultimii ani au participat și au obținut premii și mențiuni la etapele naționale ale olimpiadelor de limba și literatura română, limba franceză, fizică, lingvistică, biologie, chimie. Rezultate deosebite avem și la competițiile sportive, cu cele două echipe de baschet, băieți și fete, în ultumii doi ani școlari situându-ne între primele cinci echipe din țară.
Vorbiți-ne despre proiecte, parteneriate, schimburi de experiență, recunoaștere la nivel național și internațional.
Școala noastră a derulat și derulează proiecte și parteneriate județene, regionale, naționale și internaționale. Dintre cele mai importante proiecte naționale, menționez: ,,Școli pentru un viitor verde“, ,,Patrula de reciclare“, ,,Eco atitudine“, ,,Europa – casa nostră“. Cel mai important proiect internațional desfășurat de școala noastră a fost proiectul Comenius ,,Le Club beau jardin“. Am încheiat parteneriate și derulăm activități în baza acestor parteneriate cu instituții publice județene și instituții de învățământ de nivel preșcolar, gimnazial și liceal.
Domnule director, în câteva cuvinte: de ce vin, de ce trebuie să vină elevii la Școala Gimnazială Ștefan cel Mare, din Alexandria?
Numărul mare de elevi se explică prin existența mai multor factori favorizanți: cadre didactice foarte bine pregătite profesional, parteneriatul real școală-familie bazat pe respect reciproc (nu uităm nicio clipă că și noi suntem părinți), climatul propice desfășurării procesului instructiv-educativ, baza materială foarte bună a școlii.
Elevii ar trebui să vină la școala noastră și pentru faptul că pot desfășura o mare varietate de activități școlare și extrașcolare.
Și pentru că a început înscrierea la clasa pregătitoare, am organizat ,,Ziua porților   deschise“, constatând  că  numeroși părinți și copiii acestora ne-au vizitat școala.
Sperăm ca aceștia să aleagă școala noastră și-i așteptăm cu drag!
Interviu realizat de Marcela GHEORGHIU
 

Distribuie acest articol!