Dr. Mircea Miclea, profesor la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, ministru al educației și cercetării în 2004-2005, face o serie de aprecieri, solicitat de Euronews România, asupra legii învățământului preuniversitar și asupra legii învățământului superior, aflate în faza definitivării proiectelor, după dezbaterea publică și formularea a numeroase observații, propuneri etc.
Profesorul Mircea Miclea consideră că „legile educației așa cum au fost ele propuse sub formă de proiecte au dezamăgit majoritatea actorilor cât de cât competenți sau interesați de reforma educației. În al doilea rând, aceste proiecte au ieșit așa de prost pentru că în spatele lor este un proiect, România Educată, al președinției care, din păcate, este complet dezamăgitor, aș spune foarte clar: incompetent”.
Caracterizând pe rând intenții legislative, precum și măsuri în vigoare, prin alte reglementări, profesorul Mircea Miclea face pe scurt câteva aprecieri despre:
– admiterea făcută întâi la colegii (la licee numite colegii, observația ne aparține) și apoi susținerea evaluării naționalăe – „o soluție total greșită, extrem de discriminatorie”
– bacalaureatul – problemă „foarte prost rezolvată așa cum este formulată în momentul acesta în legi. Practic, înveți ceva și dai bacalaureatul din cu totul altceva”
– renunțarea la teze – „total greșită. Era o modalitate prin care, la finalul semestrului sau al trimestrului, elevii erau puși din nou în situația de a recapitula ce este mai important din ceea ce au învățat până atunci
– împărțirea anului școlar în module – „complet aleatorie. Nu contează atât de mult cum împărțim anul școlar: în module, în trimestre, în semestre, contează câte zile de învățare avem”
– învățământul superior – „destul de multe aspecte care sunt problematice: de pildă mandatul rectorilor. Ideea aceasta de a avea un număr nelimitat de mandate mi se pare greșită pentru însănătoșirea instituțiilor”
– salarizarea profesorilor – „trebuie să dăm salarii diferențiate. Principalul aspect care trebuie luat în seamă este că, în momentul de față, indiferent că ești un profesor slab sau un profesor bun, ai același salariu. Ori (sic!, în text) acest salariu uniformizant nu-i motivează pe cei buni să fie mai buni și pe cei slabi să fie un pic mai buni decât sunt”
– legislație – „aș reconsidera legea din 2011, legea actuală, aș discuta cu principalii actori implicați care sunt elementele care eminamente trebuie schimbate și aș face această schimbare pe această lege, care încă nu a fost complet aplicată”