Ministrul Sorin Cîmpeanu, reprezentanţii sindicatelor, elevilor şi părinţilor doresc revenirea în şcoli la 8 februarie, sub rezerva evoluţiei epidemiologice

Ministrul educaţiei, Sorin Mihai Cîmpeanu, a avut consultări cu reprezentanţii Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Federației Sindicatelor din Educație Spiru Haret, Federației Naționale Sindicale Alma Mater, Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi – Învăţământul Preuniversitar, Consiliului Naţional al Elevilor, Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România, Uniunii Naționale a Studenților din România, Uniunii Studenților din România.
O problemă abordată a fost cea a reluării activității în școli. A fost afirmată de către toate părțile interesate dorinţa de începere a a semestrului al doilea al anului școlar în clase la data de 8 februarie, „sub rezerva evoluţiei epidemiologice, înţelegându-se importanţa protecţiei stării de sănătate a elevilor şi profesorilor, a diminuării riscurilor şi a necesităţii organizării unor activităţi remediale pentru a recupera cât mai mult din pierderile suferite de elevi pe parcursul crizei sanitare. Nu vom exclude niciun scenariu care va rezulta în urma unei analize responsabile, profesioniste făcute de cei în drept în cea de-a doua parte a lunii ianuarie referitor la deschiderea celui de-al doilea semestru”. În context, a fost reafirmată „susţinerea unei informări corecte şi complete asupra actului de vaccinare, fără a exista obligativitatea vaccinării”.

Examenele naționale, în concordanța cu materia parcursă

Privitor la recuperarea materiei și pregătirea elevilor în continuare pentru abordarea examenlor naționale, ministrul Sorin Mihai Cîmpeanu a subliniat: „Se susţine elaborarea unei tematici care să fie conformă cu materia parcursă şi asimilată de elevi în cadrul examenelor naţionale, o tematică corelată cu cee ce s-a predat şi ceea ce s-a asimilat de către elevi”. De asemenea, a reliefat cerința exprimată de reprezentanții elevilor de „susţinere a examenelor naţionale cu prezenţă fizică, la datele planificate, pe baza unor tematici adaptate şi corelate cu materia predată, precum şi susţinerea unor evaluări premergătoare examenelor naţionale, astfel încât să existe suficient de mult timp pentru acţiuni remediale”.

Creşterea costului standard per-elev, solicitare a Federaţiei Naționale a Asociaţiilor de Părinţi

Ministrul educației s-a referit la conlucrarea cu reprezentanții părinților, esențială în etapa actuală și în perspectivă: „O susţinere prioritară a unei creşteri a costului standard per-elev, componenta destinată cheltuielilor materiale, este o solicitare a Federaţiei Naționale a Asociaţiilor de Părinţi. Se doreşte consolidarea cadrului legal care să faciliteze un dialog între şcoală şi societatea civilă”.

Tarife maximale pentru transportul elevilor

Reprezentanții elevilor au adus în discuție costurile transportului, în legătură cu care ministrul educației a subliniat: „Pentru operaţionalizarea prevederilor legale, este vorba îndeosebi de Legea 226, soluţia pe care am identificat-o este aceea a solicitării de reglementare a unor tarife maximale prin ANRSC – Autoritatea Naţională de Reglementare a Serviciilor Comunitare, astfel încât acea parte de transport nereglementată, deci în afara legii, motiv pentru care acel transport nu poate fi decontat, să poată fi rezolvată printr-o reglementare de către cei în drept să facă reglementări, ca transportul elevilor să poată fi decontat şi legea să poată fi aplicabilă”.

Finanțarea cercetării universitare

O solicitare a federației Alma Mater a vizat cercetarea academică, ministrul educației reafirmând „importanţa finanţării cercetării la nivel instituţional în universităţi şi asigurarea resurselor financiare pentru universităţi în vedere continuării investiţiilor şi a derulării activităţilor universitare în condiţii de siguranţă”.

Distribuie acest articol!