Ministrul sănătății: „Părinții care au copiii vaccinați nu ar trebui să fie îngrijorați în niciun fel”

Foto: Guvernul României

„Părinții care au copiii vaccinați nu ar trebui să fie îngrijorați în niciun fel”, subliniază ministrul sănătății, Ioana Mihăilă, accentuând în același timp că „părinții care nu au copiii vaccinați ar trebui să fie cei care se îngrijorează”.

Ministrul Ioana Mihăilă reiterează importanța vaccinării pentru toate persoanele, indiferent de vârstă: „Riscurile pentru persoanele care sunt vaccinate, indiferent de vârstă, în primul rând de a se infecta, sunt mai mici decât pentru persoanele nevaccinate și sunt mult mai mici decât la persoanele nevaccinate de a dezvolta forme severe de boală. Oricine este vaccinat trebuie să conștientizeze că beneficiile sunt, în primul rând, pentru propria persoană și că vaccinarea protejează de forme severe și de spitalizare”.

Referitor strict la copiii cuprinși în procesul educațional, ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, enunță în sinteză modul în care își vor desfășura activitatea în funcție de incidența infectării la nivel local: până la nivelul de șase la mie – prezență fizică a tuturor preșcolarilor și elevilor; peste şase la mie – participare la procesul educațional în creșe și grădinițe; online – clasele I-VI, pentru că sunt elevi cu vârsta sub 12 ani, deci nu pot fi vaccinați; în discuție dacă va fi permisă prezența fizică cu condiția vaccinării – clasele VII-XII (XIII).

Pentru cadre didactice, în cazul depășirii ratei de șase la mie, ministrul Sorin Cîmpeanu precizează: „Peste pragul de șase la mie, pentru acei colegi profesori care au avut posibilitatea să se vaccineze și nu s-au vaccinat, precum și pentru acei colegi profesori care nu au trecut prin boală și nici nu s-au vaccinat, va exista posibilitatea testării la fiecare 72 de ore (trei zile). Dacă nici nu s-au vaccinat, dacă nici nu doresc să fie testați, testarea fiind asigurată de către DSP, având posibilitatea, sigur, şi de testare în regim privat, doar că nu avem în vedere decontarea acestor cheltuieli, atâta vreme cât există posibilitatea de testare prin direcțiile de sănătate publică, sigur că în această situație, va trebui să nu mai oferim avantajul posibilității de predare fizică acelor colegi care au posibilitatea să se vaccineze și nu s-au vaccinat, nici nu au trecut prin boală și nici nu prezintă test regulat la fiecare 72 de ore. Până la coborârea ratei de infectare sub șase la mie, ei vor trebui să se odihnească puțin”.
Ministrul Ioana Mihăilă completează: „Va trebui să discutăm despre oportunitatea testării gratuite inclusiv a profesorilor care au avut oportunitatea de a se vaccina. Cred că rămâne la stadiul de propunere, urmând ca, împreună cu Ministerul Educației, să vedem cum se suportă costul acestor teste”.

Distribuie acest articol!