Ministrul Mihai Sorin Cîmpeanu a aprobat Metodologia de înscriere și înregistrare a calificărilor din învățământul superior în Registrul Național al Calificărilor din Învățământul Superior (RNCIS)

pag 5 jos ok Ministrul Educației și Cercetării Științifice, Mihai Sorin Cîmpeanu, a aprobat prin ordin noua metodologie de înscriere și înregistrare a calificărilor din învățământul superior în Registrul Național al Calificărilor din Învățământul Superior (RNCIS).
Modificările și actualizările incluse în noua metodologie răspund atât solicitărilor angajatorilor, cât și cerințelor europene în domeniu, dar au și rolul de a reduce decalajul dintre competențele absolvenților de învățământ superior și nevoile pieței muncii.
În acest sens, a fost introdusă o primă etapă de înscriere a unei noi califi­cări din învățământul superior, în care universitățile trebuie să demonstreze necesitatea și oportunitatea din punct de vedere al pieței muncii a acestei noi calificări, alături de competențele aferente și ocupațiile directe din Clasificarea Ocupațiilor din România (COR) pe care le poate obține un absolvent. Com­pe­tențele se corelează pentru prima dată cu cele stabilite de reprezen­tanții sectoarelor de activitate la nivel european și național. Acreditarea unui program de studiu de către Agenția Română pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior (ARACIS) este condiționată de înscrierea și validarea calificărilor. Introducerea unor noi calificări în RNCIS este condiționată de existența a minim unei ocupații în Clasificarea Ocupațiilor din România (COR) destinate acelei calificări.
A doua etapă presupune transmiterea de către fiecare universitate, la Autoritatea Națională pentru Calificări (ANC), a suplimentului la diplomă obținut de absolventul programului de studiu acreditat. Pe baza acestui supli­ment se face înscrierea calificării în noul registru RNCIS, conform standard­elor europene, și publicarea suplimentului pe site-ul ANC la rubrica Registre Naționale. Universitățile acreditate și autorizate să funcționeze provizoriu sunt obligate ca la autorizarea/acreditarea sau evaluarea periodică a oricărui program de studii să înscrie/actualizeze datele în RNCIS.
Registrul Național al Calificărilor din Învățământul Superior asigură informarea tinerilor în legătură cu universitățile care oferă aceleași calificări, calificările aferente unei ocupații pe care și-o doresc și unde se poate urma aceasta, respectiv oferta universităților la care intenționează să se înscrie. De asemenea, RNCIS asigură compatibilitatea și comparabilitatea internațională a calificărilor dobândite în cadrul sistemului național de învățământ superior, coerența calificărilor și titlurilor acordate de universități și introducerea unor noi calificări din piața muncii în concordanță cu Registrul Național al Califică­rilor și Cadrul European al Calificărilor. Registrul Național al Calificărilor din Învățământul Superior este parte integrantă a Registrului Național al Califi­cărilor (RNC) împreună cu Registrul Național al Calificărilor Profesionale (RNCP).
Instituția abilitată să valideze noile calificări este Autoritatea Națională pentru Calificări (www.anc.edu.ro). Universitățile care nu au înregistrate în RNCIS informațiile privind calificările de nivel universitar au obligația de a depune dosarele, în vederea înscrierii lor gratuite, până la data de 31 decem­brie 2015.
Elaborarea noii metodologii de înscriere și înregistrare a calificărilor din învățământul superior în Registrul Național al Calificărilor din Învățământul Superior (RNCIS) se fundamentează pe directivele europene în do­meniu. (Biroul de Presă al MEN)