În cadrul evenimentului, orga­nizat de către Banca Națională a României, prin intermediul proiec­tului internațional „Global Money Week – Săptămâna Mondială a Ba­nilor”, ministrul Valentin Popa a comunicat principalele preocupări și acțiuni întreprinse, în ultimii ani, de Ministerul Educației Naționale în domeniul educației financiare, cu precădere la nivelul învățământului preuniversitar.
Educația financiară în învă­ță­mântul pre­univer­sitar se reali­zează, în principiu, atât sub for­ma educaţiei formale-curriculare, cât și a edu­caţiei non-for­male-extracurriculare.
Ministerul Educației Naționale a avut în vedere, în raport cu noul calendar al dezvoltării curriculare, începând cu anul 2016, menținerea și amplificarea elementelor deja existente, referitoare la educația finan­ciară. În acest sens, în cadrul ariei curriculare Om și societate, a fost inclusă disciplina Educație socială – Educație economico-financiară, care se va studia începând cu anul școlar 2020-2021, când noul plan cadru se va aplica la clasele a VIII-a.
De asemenea, sistemul educa­țional pre­universitar beneficiază de o ofertă completă de cursuri de Educație financiară, ca disciplină opțională inclusă în cadrul național de programe școlare, pentru toate nivelurile de învățământ preuniversitar.
Buna cooperare instituțională între Minis­terul Educației Naționale și Banca Națională a României a trecut la un alt nivel în anul 2010, prin semnarea unui protocol de colaborare, reînnoit în anul 2013. Totodată, înce­pând cu anul 2015, există un pro­tocol de colaborare în domeniul educației financiare nebancare, încheiat între MEN și Autoritatea de Supraveghere Financiară.
În vederea consolidării și dezvoltării edu­cației financiare, ministrul Educației Naționale și-a propus să contribuie, în mod nemijlocit și substanțial, la elaborarea Strategiei naționale în domeniul educației financiare, alături de toți ceilalți parteneri interesați.
Biroul de Comunicare al MEN

Distribuie acest articol!