Pentru examenul din 2023, programa de Bacalaureat va fi simplificată, iar din 2027 există șanse mari ca examenul de Bacalaureat să se schimbe radical, a declarat, după afișarea rezultatelor la sesiunea din această vară a examenului de Bacalaureat, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.
Acesta a mai spus că subiectele la sesiunea de Bacalaureat din această vară au fost concepute au fost corelate cu competenţele corespondente. „Nivelul de dificultate a fost conceput pentru note până în 5 şi 6, pentru note de 7 şi 8 şi subiecte mai dificile pentru note de peste 9″, a spus ministrul Educaţiei.
Ministrul a mai spus că rezultatele la Bacalaureat se datorează şi simplificării materiei de examen, din care s-au eliminat acele conţinuturi care au fost predate pe parcursul perioadelor în care şcolile au fost închise.
„Începând de anul viitor, a anunțat el, o să avem o tranziţie spre normalitate. Sigur că programa va fi simplificată şi anul viitor cu ceea ce s-a predat în clasa a X-a şi eventual în clasa IX-a, dar vom avea deja conţinuturi complete pentru clasele a XI-a şi a XII-a.”
În ceea ce privește Bacalaureatul de anul viitor, Sorin Cîmpeanu și-a exprimat speranța că va putea extinde la nivel național evaluarea digitală, aplicată anul acesta doar în județul Călărași, ca parte a unui program pilot (unde, de altfel, evaluarea digitală s-a derulat foarte bine).
Potrivit lui Cîmpeanu, rezultatele chestionarului de satisfacţie sunt „covârşitoare” în favoarea evaluării digitale, inclusiv din partea profesorilor corectori. „Anul viitor ne dorim să putem extinde la nivel naţional evaluarea digitală”, a arătat Sorin Cîmpeanu.
Potrivit ministrului, abia în 2027 vom putea avea un examen de Bacalaureat radical schimbat, deoarece, disciplinele nu pot fi schimbate din mers.
„Cei care vor da Bacalaureatul anul viitor, vor da Bacalaureatul aşa cum l-au cunoscut în momentul în care au intrat în clasa a 9-a. Este un principiu știut”, a subliniat Cîmpeanu.
„Nu poţi să schimbi disciplinele din mers. Atunci când vom avea adoptat proiectul de lege care implementează concluziile România Educată, vom anunţa acest lucru şi în 2027, cel mai devreme, putem să avem un examen de Bacalaureat radical schimbat, după ce cei care intră în liceu ulterior apariţiei legii, vor cunoaşte foarte bine la ce discipline trebuie să se concentreze”, spus ministrul, care a precizat că intenționează să se concentreze pe toate disciplinele din trunchiul comun, absolut toate şi să îşi poată dovedi competenţe minime, de bază, la fiecare din disciplineze din trunchiul, comun. „Dar asta începând din 2027, dacă vom reuşi să adoptăm noua lege a învăţământului preuniversitar”, a adăugat el.
Despre stadiul legii educației, ministrul a afirmat că planurile cadru de liceu, indiferent de adoptarea noii legi, vor trebui să fie disponibile începând cu septembrie 2023.
„Se lucrează, pentru a avea o reformă reală, o schimbare reală de fond a planurilor cadru şi a curricum-ulilor din spatele planurilor cadru, am spus că am putea avea un mare ajutor dacă vom avea legea România Educată adoptată. Dar chiar şi aşa, se lucrează în acest moment la reforma planurilor cacdru de liceu şi la revizuirea planurilor cadru pentru gimnaziu şi primar”, a mai adăugat Sorin Cîmpeanu, cu prilegul conferinței de presă susținute după publicarea rezultatelor la sesiunea din această vară a examenului de Bacalaureat 2022.