Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că 100 de milioane de lei sunt păstrați din bugetul Ministerului Educației pentru decontarea navetei elevilor. Proiectul de ordonanță care urmează să fie discutat în cadrul ședinței de Guvern, cuprinde încă trei puncte specifice nou adăugate, printre care decontarea navetei chiar dacă distanţa între şcoală şi domiciliul elevului depăşeşte 50 de km. De asemenea, elevilor li se va asigura decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă.
Mecanismul de decontare va fi reglementat prin Metodologia ce va fi aprobată prin ordin al ministrului educației, în maximum 30 de zile de la emiterea ordonanței de urgență.
„În bugetul Ministerului Educaţiei se regăsesc 100 de milioane de lei destinaţi decontării navetei elevilor. (…) Avem acest proiect de ordonanţă pe agenda şedinţei de Guvern de astăzi. (…) Pentru a fi decontabile trebuie să fie reglementate, trebuie să fie în cadrul legal. Naveta elevilor presupune trei elemente de noutate. În primul rând, faţă de prevederile anterioare, primii trei kilometri nu se mai decontează cu suma de 10 lei, se decontează cu suma de 30 de lei”, a susţinut ministrul Educației.
Operatorii de transport rutier vor avea obligația de a emite documente lunare de transport care să se încadreze în tarifele lunare stabilite. Elevii vor putea cere acordarea sumei în avans. Pentru distanța de 3 km vor fi acordați maxim 30 de lei pe lună. Pentru distanțele care vor depăși 3 km, până la limita de 50 de km, suma de 30 de lei pe lună se va suplimenta cu 3 lei pentru fiecare kilometru parcurs în plus pe lună, dar nu mai mult decât valoarea documentelor de transport lunare. Pentru situația în care elevii se vor deplasa pe distanțe mai mari de 50 de km și nu locuiesc la internat sau gazdă, li se va deconta suma aferentă distanței de 50 km, la care se va adăuga 1 leu/km/lună
„A doua noutate este aceea a extinderii peste limita de 50 km care exista până acum. Este decontabilă naveta chiar dacă distanţa între şcoală şi domiciliu depăşeşte 50 de km. Al treilea principiu este acela al avansării de către Ministerul Educaţiei, prin inspectoratele şcolare judeţene şi şcoli, a sumelor către elevi”, a adăugat Sorin Cîmpeanu.