Ministerul Educației reia evaluarea disponibilității de vaccinare

Ministerul Educației reia în perioada 16 ianuarie-1 februarie 2021 numărătoarea angajaților care vor să se vaccineze și, implicit, a celor care nu vor. După o primă rundă, Ministerul Educației anunță că și-au declarat disponibilitatea de vaccinare „45,06% dintre angajați raportat la totalul de 292.872 de angajați din sistemul de învățământ preuniversitar (inclusiv persoanele care nu au răspuns)” și „59,64% (raportat la totalul de 51.094 de titulari angajați în sistemul de învățământ universitar + 9.295 de cadre didactice asociate – inclusiv persoanele care nu au răspuns)”. În total, „numărul angajaților din sistemul de învățământ care și-au declarat disponibilitatea de vaccinare până la data de 15 ianuarie este de 167.977 de persoane (131.962 – personal din sistemul de învățământ preuniversitar și 36.015 – personal din sistemul de învățământ universitar)”.

O primă evaluare neconcludentă

„Având în vedere suprapunerea între perioada de vacanță și perioada de interogare, suprapunere care a generat un număr important de persoane care nu s-au exprimat nici afirmativ, nici negativ cu privire la disponibilitatea de vaccinare, Ministerul Educației decide inițierea celei de-a doua etape de declarare a disponibilității de vaccinare”, cu „speranța că în cea de-a doua etapă vor răspunde și angajații care nu s-au pronunțat până acum asupra disponibilității la vaccinare”.

Cu alte cuvinte, prima „ediție” a evaluării intenției de vaccinare a fost neconcludentă. Motivul invocat îl reprezintă vacanța, însă relevanța investigației se dovedește discutabilă nu numai din această cauză. O spune Ministerul Educației însuși, făcând „precizarea că raportarea din care au rezultat procentele de disponibilitate s-a făcut incluzând și persoanele care nu s-au pronunțat în niciun fel asupra disponibilității de vaccinare (răspunsuri asimilate neconcludent răspunsurilor negative)”.

De asemenea, se poate pune întrebarea ce relevanță are evaluarea intenției de vaccinare pe categorii, pentru învățământul superior de stat și pentru învățământul superior privat și, pe deasupra, între cadre didactice titulare și cadre didactice asociate.

Până la urmă, nici socotirea pe categorii de felul „personal didactic de predare”, „personal didactic auxiliar”, „personal nedidactic” nu-și are rostul, deoarece comunitatea unității sau a instituției de învățământ este una singură, iar interacțiunile nu au cum să fie ghidate la milimetru și la secundă. De altfel, în lista categoriilor de persoane cu drept de vaccinare în etapa a doua scrie „personalul din unitățile de învățământ și creșe” și atât.

Procentele la sută

Cât despre comunicarea dinspre Ministerul Educației a situației intenției de vaccinare, dezinvoltura exprimărilor de felul „procentul privind disponibilitatea de vaccinare este de 59,64%” și, în tabelele centralizatoare, „Procent personal didactic de predare %” confirmă cât de necesar este ca școala să se desfășoare cum trebuie și să fie frecventată.

Distribuie acest articol!