Ministerul Educației și Cercetării a pus în dezbatere publică un proiect de metodologie privind predarea Religiei în școli. Documentul reglementează organizarea predării disciplinei, inclusiv modalitatea de înscriere a elevilor la aceste cursuri.
Astfel, potrivit proiectului, „părinții/reprezentantul legal, pentru elevul minor, respectiv elevii majori care doresc să își exercite dreptul de a participa la ora de Religie își exprimă opțiunea în scris, într-o cerere adresată unității de învățământ, în care precizează și numele cultului solicitat. Se pot depune cereri pentru frecventarea orei de Religie pentru cultele recunoscute de stat, în conformitate cu prevederile Legii nr. 489/2006, republicate, privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor”.
Aceeași sursă menționează că „schimbarea opțiunii de a frecventa ora de Religie se face tot prin cerere scrisă a elevului major, respectiv a părintelui sau a reprezentantului legal pentru elevul minor”. Foarte important, cererea depusă este valabilă pe toată perioada de școlarizare în învățământul preuniversitar sau până la schimbarea opțiunii.
Potrivit proiectului de metodologie pus în consultare publică, în cazul în care elevul nu frecventează orele de Religie, situația școlară se încheie fără această disciplină. De asemenea, „elevului care nu frecventează orele de Religie i se va asigura prezența în unitatea de învățământ pe durata derulării cursurilor”.
De asemenea, „în situația în care părinții/reprezentantul legal pentru elevul minor, respectiv elevul major decid, în cursul anului școlar, schimbarea opțiunii de a frecventa ora de Religie situația școlară a elevului respectiv pe anul în curs se încheie fără disciplina Religie”.
În plus, dacă numărul solicitărilor de frecventare a orei de Religie pentru un anumit cult, depuse de elevii de la același nivel de clasă, nu permite constituirea formațiunii de studiu pentru disciplina Religie cu respectarea efectivului minim prevăzut de lege, „studierea disciplinei Religie pentru cultul respectiv se poate face și în regim simultan. (…) Predarea în regim simultan se face pentru elevii care solicită studierea Religiei pentru cultul respectiv de la două sau mai multe niveluri de clasă aparținând aceluiași nivel de învățământ – primar/gimnazial/liceal”, mai prevede documentul citat.
Pentru elevii care nu solicită frecventarea orei de Religie sau cărora nu li s-au asigurat condițiile pentru frecventarea orelor la această disciplină, unitățile de învățământ stabilesc prin propriul regulament activitățile pe care aceștia le pot desfășura, spațiile în care se desfășoară acestea și responsabilitățile privind asigurarea supravegherii și siguranței elevilor, în intervalul orar în care ceilalți participă la ora de Religie. „Elevii cărora nu li se pot asigura condițiile pentru frecventarea orelor de Religie, conform confesiunii proprii, pot solicita să participe, în calitate de audienți, la orele de Religie organizate de unitatea de învățământ pentru elevii aparținând altor culte. Participarea se aprobă de către conducerea unității de învățământ, la solicitarea scrisă a părinților/reprezentanților legali pentru elevii minori, respectiv la solicitarea elevilor majori”, se mai precizează în proiectul de metodologie pus în consultare publică de către Ministerul Educației și Cercetării.