Refugiații ucraineni care au ales să rămână în România și care vor să își înscrie copiii la grădinițele, școlile și liceele de stat din țara noastră au posibilitatea de a înainta o cerere către inspectoratele școlare în limbile ucraineană, engleză sau română, a anunțat ministrul Eucației, Sorin Cîmpeanu. Ulterior, a precizat el, comisia de repartizare constituită la nivelul inspectoratului școlar va transmite solicitările de înscriere catre unitățile de învățământ pe care aceasta le-a desemnat.
Elevii ucraineni urmează să fie înscriși ca audienți: „Prin audient se înțelege elevul școlarizat într-un alt sistem de învățământ din altă țară, care își continuă, la cererea părintelui sau a reprezentantului legal al elevului minor, a elevului major sau a autorității competente, parcursul școlar într-o unitate de învățământ din sistemul de învățământ românesc și este înscris în cataloage provizorii, până la echivalarea studiilor și susținerea eventualelor diferențe”, se arată în ordonanța de urgență privind modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri de sprijin și asistență umanitară.
De asemenea, în situația în care pentru elevii audiențise solicit școlarizarea și înmatricularea în cadrul sistemului de învățământ preuniversitar românesc, în vederea dobândirii calității de elev în România, „aceasta se realizează în conformitate cu prevederile legale, în vigoare”. În acest caz, înscrierea „se face pe baza unor documente, urmând să vină din țara de proveniență cu studii care să ateste nivelul la care ajuns copilul: a făcut învățământ de clasele I-VI și vrea să se înscrie în România în clasa a VII-a. Acele documente complete se depun la inspectoratul școlar unde se echivalează studiile”, mai prevede ordonanța amintită.
De asemenea, reamintim, tinerii din Ucraina se pot înscrie ca studenți la programe de licență, master sau doctorat, la facultățile din România chiar și fără acte de studii, potrivit unui ordin de ministru semnat în 2 martie, cu condiția ca până la finalul ciclului de studiu aceștia să prezinte docuymentele necesare.
„În cazul în care studentul sau studentul doctorand nu poate dovedi studiile parcurse prin documente emise de către instituția de învățământ superior pe care a frecventat anterior în Ucraina, instituția de învățământ superior din România evaluează, pe baza unor criterii proprii și cu respectarea bunelor practici internaționale, rezultatele învățării, competențele și abilitățile și decide cu privire la recunoașterea și acordarea creditelor de studii transferabile.
Studentul sau studentul doctorand aflat în situația menționată mai sus „va prezenta instituției de învățământ superior din România, înainte de finalizarea studiilor, diplomele care i-au permis accesul în ciclul de studii la care a fost înmatriculat”, prevede un ordin de ministru.
În data de 10 martie, Sorin Cîmpeanu declara că procentul maxim de școlarizare pentru programele de studii universitare din țara noastră va putea fi depășită cu maximum 20% pentru ca studenții ucraineni refugiați să poată fi înmatriculați.