Ministerul Educației lansează proiectul pilot de informare și prevenție „Fumatul nu te face mare”

Ministerul Educației lansează proiectul pilot de informare și prevenție „Fumatul nu te face mare”

Ministerul Educației a încheiat un protocol cu mai multe instituții pentru o campanie de informare a elevilor cu vârste cuprinse între 12 și 16 ani din București și Ilfov cu privire la efectele nocive ale fumatului, fie că e vorba de țigări sau de dispozitive electronice pentru fumat, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

Grupul-țintă a fost ales, potrivit sursei citate, în urma centralizării datelor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății, potrivit căreia, în România, 28% dintre adolescenții de peste 15 ani s-au declarat ca fiind consumatori de tutun.

„Campania Fumatul nu te face mare este un proiect pilot prin care echipe multidisciplinare vor vorbi adolescenților despre ce modificări induce fumatul în corp, de la efectele directe ale tutunului la dependența de gest, prezentă la toate tipurile de dispozitive”, spune Dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București.

Protocolul a fost semnat între Ministerul Educației, reprezentat de Doamna Ligia Deca, Ministrul Educației, Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, reprezentat de dr. Beatrice Mahler, director, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București, reprezentată rectorul instituției, prof. univ. dr. Viorel Jinga, Facultatea de Psihologie și Științele Educației din cadrul Universității din București, reprezentată de prof. univ. dr.  Anca Nedelcu, prodecan, European Network for Smoking and Tobacco Prevention, reprezentată de prof. dr. Florin Mihălțan, președintele acesteia, Institutul Național de Sănătate Publică, reprezentat de directorul general al acestuia, dr. Simona Pârvu, Asociația de Educație în Boli Respiratorii, reprezentată de președintele acesteia, dr. Alina Croitoru și Societatea Studenților în Medicină din București, reprezentată de  Ileana Spătaru, președintele SSMB.

„I-am asigurat pe partenerii noștri de tot sprijinul Ministerului Educației pentru desfășurarea acțiunilor de informare cu privire la efectele nocive pe care tutunul și nicotina le au asupra organismului. Sunt de părere că elevilor trebuie să le fie asigurat accesul, în școală, la informații complete și, mai ales, corecte din punct de vedere medical, atunci când vine vorba despre consumul de tutun, informații pe care nu le pot primi decât de la specialiști în sănătate. Numărul tinerilor care ajung să consume aceste substanțe toxice este într-o continuă creștere, motiv pentru care este datoria noastră să ne asigurăm că beneficiază de tot sprijinul de care au nevoie pentru a se feri de activități care le pot afecta sănătatea”, a declarat, potrivit sursei citate, ministrul Educației, Ligia Deca.