Ministerul Educației – despre gestul de a oferi flori și mărțișoare de 1 martie în școli

Ministerul Educației – despre gestul de a oferi flori și mărțișoare de 1 martie în școli

Biroul de Presă al Ministerului Educației a făcut public un comunicat prin care a explicat în ce măsură pot fi oferite flori și mărțișoare în școli, cu ocazia zilei de 1 martie.

În contextul în care în Ordinul comun nr. 3235/2021 al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății este prevăzută interzicerea schimbului de obiecte personale, Ministerul Educației și-a făcut clară poziția adoptată cu privire la gestul de a oferi în școli mărțișoare sau flori: „Ministerul Educației nu a transmis și nu va transmite către unitățile și instituțiile de învățământ nici o interdicție expresă cu privire la oferirea de flori și mărțișoare.În Ordinul comun nr. 3235/2021 al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății se prevede interzicerea schimbului de obiecte personale (Anexă: Măsurile sanitare şi de protecţie în unităţile de învăţământ preuniversitar/unităţile conexe în perioada pandemiei de COVID-19 – II. Măsuri de organizare a spaţiilor, a accesului în unităţile de învăţământ preuniversitar/unităţile conexe şi a programului şcolar, în contextul epidemiologic al infecţiei cu SARS-CoV-2, b) organizarea sălilor de clasă).” – este precizat în comunicatul de presă.

Ministerul Educației nu dorește să schimbe sau să includă valorile-simbol „flori și mărțisoare” în categoria de „obiecte personale”, aceasta nefiind, în fapt, una dintre prerogativele ministerului.

Mărțișorul a fost înscris de UNESCO, în anul 2017, în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității și este clasificat drept un element de patrimoniu cultural imaterial, un simbol tradițional care definește valorile spiritului autentic românesc.

Ministerul Educației îndeamnă elevii și profesorii să fie precauți în vederea realizării oricărui tip de interacțiune sau contact care poate contribui la transmiterea virusului Covid-19, însă nu a transmis și nici nu va transmite către unitățile și instituțiile de învățământ nici o interdicție în acest sens, nici măcar la nivel de recomandare.