Ministerul Educației, despre controversata declarație pe propria răspundere

Referitor la controversa apărută în ultimul timp, în spațiul public, cu privire la obligativitatea semnării – de către profesori, elevi și părinți – a declarației pe propria răspundere, Ministerul Educației a dat câteva lămuriri.

Precizăm că, în formularele introduse de Ministerul Educației, atât profesorii, cât și părinții și, în unele situații, elevii se obligă să nu înregistreze sau să distribuie orele online și, în același timp, să ia toate măsurile necesare pentru prevenirea unor astfel de acțiuni.

Subsecretarul de Stat în Ministerul Educației și Cercetării, Luminița Barcari: „Acest demers este menit să responsabilizeze pe cei implicați în activitatea didactică și să accentueze, respectiv să potențeze importanța prevederilor legale menționate în acea declarație, să ajute atât cadrele didactice, cât și elevii, să utilizeze cu încredere tehnologia în activitatea de predare, învățare, evaluare în sistem online, fără temeri privind dreptul la imagine sau confidențialitatea informațiilor vehiculate.”

Aceste declarații, a mai precizat Luminița Barcari, nu trebuie semnate de elevi, dacă aceștia sunt minori, ci de părinții acestora.

„Copilul minor nu trebuie să semneze declarația. Pe declarație era: părintele sau elevul, în cazul în care este major (…) Adică, se scrie numele elevului care este reprezentat de părinte sau de tutorele legal”.

Mai mult,  prof. Luminița Barcari a dat asigurări că nu există un termen pentru completarea acestor declaraţii, deoarece nu se cunoaște scenariul în care se află şcoala respectivă şi nu se știe cât de repede  se poate organiza directorul respectivei școli/grădinițe. În următoarea perioadă, în funcţie de organizarea fiecărei unităţi de învăţământ, aceste declaraţii recomandăm să fie semnate şi asumate”, a mai spus oficialul de la minister.

Distribuie acest articol!