Ministerul Educației a publicat raportul privind starea învățământului superior din România pentru anul universitar 2021-2022.
Raportul arată că, în anul universitar menționat, În ultimul deceniu, rata de absolvire a învățământului superior (vârsta 25-34 ani) nu s-aîmbunătățit semnificativ și s-a înregistrat o tendință de stagnare pe termen lung, În anul 2021,această rată a fost de 23,3%, ceea ce reprezintă aproape jumătate din media UE (41,2%). Printrealte cauze, nivelurile scăzute de absolvire a învățământului superior sunt determinate de ratele ridicate de părăsire timpurie a școlii, de ratele scăzute de promovare a examenului de bacalaureat și de nivelurile scăzute de participare la învățământul superior a elevilor care provin din medii defavorizate. Egalitatea de acces şi de şanse rămâne o provocare semnificativă, cu o rată deosebit de scăzută de absolvire a învățământului terțiar în zonele rurale (8,2% în 2021 față de media UE de 29,6%). Rata de participare la învățământul superior a persoanelor din mediul rural nu s-a schimbat substanțial în ultimii 5 ani. Rata de absolvire în mediul urban este, de asemenea, sub media UE (44% față de 51,4 %), dar decalajul este mai mic. Diferențele dintre regiuni reflectă existența unor decalaje foarte ample între diferite zone(de exemplu, o rată de 50,5% în București, comparativ cu o rată de 15,3% în zona rurală din sudul Munteniei).
În sistemul de învățământ superior (toate ciclurile de studii) au fost înmatriculaţi 554.007 studenți. 87,8% dintre aceștia sunt înscrişi în instituții de învățământ superior de stat și 12,2% în instituții de învățământ particular. Pe cicluri de studii: 75,1% urmează programe de licență, 20,2% – programe de masterat, 4% – programe de doctorat, iar sub 1% – programe de studii postuniversitare.
Oferta universitară de licență a cuprins 386 de specializări de studii, structurate în 79 de domenii de studii, respectiv 2.537 programe de studii de licență. Dintre acestea: 6,4% sunt organizate cu predare în limbi străine de circulație internațională. Capacitatea maximă de școlarizare a fost de 203.648 locuri în anul I. Se remarcă anumite domenii de specializare cu număr mare de locuri alocate (Drept, Administrarea afacerilor, Limbă și literatură, Contabilitate, Management și Medicină)
Oferta pentru studiile universitare de masterat a cuprins 79 de domenii, cu 2.783 programe de studii. Acestea au fost organizate în 81 de instituții de învățământ universitar (53 de stat și 28 particulare). Capacitatea maximă de școlarizare în anul I a fost de 150.610 locuri (89,6% în instituții de stat și 10,4% în cele particulare). • Ciclul de studii universitare de masterat a cuprins 112.140 de studenți, în scădere cu aproape 4.000 față de anul anterior. 90,8% dintre aceștia sunt incluși în învățământul de stat și 9,2% în învățământul particular. Există domenii ISCED-F 2013 cu număr mare de studenți (Afaceri, administrație și drept; Inginerie, prelucrare și construcții), iar altele cu număr foarte redus (Agricultură, silvicultură, piscicultură și științe veterinare; Științele educației; Sănătate și asistență socială).
Rata de promovare a învățământului universitar de licență, în anul universitar 2021- 2022, a fost de 87%. A scăzut ponderea cazurilor de repetenție și situație școlară neîncheiată (3,6%), concomitent cu creșterea ponderii pierderilor/ abandonului pe parcurs (9,4%). Cele mai mari valori ale ratei de promovare s-au înregistrat în domeniile Ştiințele educației şi Sănătate şi asistență socială, iar mai reduse în domeniul Inginerie, prelucrare şi construcții.
În ultimii cinci ani universitari, a crescut numărul de absolvenți cu diplomă ai studiilor universitare de masterat. 40.585 de studenți au absolvit studiile de masterat: 88,6%învățământul de stat şi 11,4% învățământul particular.
Raportul complet privind starea învățământului superior din România este disponibil AICI