Milenialii, categoria de vârstă cea mai afectată economic de pandemie

Tinerii din generația millennials (generația Y, născuți spre sfârșitul anilor ’80 și în anii ’90) reprezintă categoria de vârstă cel mai mult afectată financiar de criza actuală, potrivit unui sondaj realizat de Euler Hermes, lider mondial în soluții de asigurare a creditelor, împreună cu compania de management al experienței Qualetrics. Sondajul a avut ca obiectiv impactul pandemiei asupra deciziilor economice și unele percepții ale riscului și a fost aplicat pe un eșantion reprezentativ de 1000 de persoane din Austria, Franța, Germania, Italia, Spania, Elveția și SUA, în perioada 28 septembrie-21 octombrie 2020. Din ansamblul rezultatelor și aprecierilor, reținem referirile la efectele crizei asupra tinerilor și la nevoia de educație financiară pentru depășirea unor astfel de situații și fenomene.

Alfabetizarea financiară, ajutor în timpul crizei Covid-19

Milenialii declară în proporție de 37,8% că au fost nevoiți să facă față veniturilor mai mici în această perioadă de pandemie, în timp la nivelul persoanelor care nu fac parte din această generație efectul veniturilor mai mici este declarat ca resimțit cu pondere de 27,2%. Disproporția, practic, în aceeași termeni, este semnalată și de femei în comparație cu bărbații: „32,7 % dintre respondenții de sex feminin au văzut o scădere semnificativă a veniturilor lor față de 27,1% dintre respondenții de sex masculin”.

Rezultatele sondajului „arată că nivelul cunoștiințelor financiare este extrem de scăzut”, încât „cunoștiințele financiare reprezintă motivul pentru care un segment al populației este mai capabil să facă față șocului în comparație cu alt segment”.

Ca nivel constatat al educației în domeniu, din cercetare reiese că „în general, doar 28,5% din respondenți sunt familiarizați cu termenii economici. Și mai alarmantă este diferența de gen în materie de alfabetizare financiară în toate țările: 36,4% dintre bărbați sunt alfabetizați financiar, comparativ cu 20,7% dintre femei. Acest lucru explică de ce impactul financiar este mai mare asupra femeilor. Nivelul de cunoaștere a riscurilor este, de asemenea, foarte scăzut (22,8%), iar diferența de gen este omniprezentă (9,6 puncte procentuale). Aversitatea mai mare la risc în rândul femeilor respondente indică alți factori neobservabili, cum ar fi personalitatea sau așteptările de rol social. Cu toate acestea, o alfabetizare financiară ridicată pare să ducă la decizii de investiții mai bine informate în perioade de dobânzi reale negative”.

Realizatorii sondajului trag un semnal de alarmă: „Fără cunoștințe solide, multe gospodării au adoptat decizii financiare greșite, cu consecințe devastatoare pentru viitorul bunăstării financiare. De aceea, educația financiară trebuie să fie inclusă în curriculum școlilor”.

Tinerilor le-au scăzut cel mai mult veniturile

Ponderea respondenților care și-au văzut venitul crescând sau scăzând, în funcție de țară și vârstă

Milenialii, categoria de vârstă cea mai afectată economic de pandemie

Sursa: Allianz Economic Research, Qualtrics.

Tinerii sunt cei cărora veniturile le-au scăzut cel mai mult dintre categoriile de vârstă investigate: „Mai mulți tineri ai generației Y au raportat un impact negativ asupra veniturilor decât restul respondenților. Cea mai mare diferență a fost în Franța, unde 47,3% din mileniali au raportat o scădere a câștigurilor în comparație cu 26,2% din celelalte categorii de vârstă.

În mod similar, în Italia, 49,4% din respondenții generației millennials au raportat pierderi, comparativ cu 34,3% din celelalte generații. În Germania, 27,7% dintre au spus că au un venit scăzut, comparativ cu 17,5%. În Spania, Elveția, SUA și Austria diferențele nu au fost semnificative. Cu toate acestea nu există doar o diviziune între generații”.

Pandemia a schimbat obiceiurile de consum ale tinerilor

Sub aspectul consumului, sondajul arată că „milenialii au văzut un impact mai mare asupra obiceiurilor de consum și un procent mai mic dintre aceștia au afirmat o schimbare de comportament mai mică. În Spania, generația Y a avut cea mai mare schimbare de comportament în termeni de consum (83,5% au înregistrat o schimbare majoră până la moderată a consumului din cauza Covid-19). Cea mai mare diferență de vârstă s-a observat în Germania, unde 61,2% dintre aceștia au raportat o schimbare semnificativă a consumului, în timp ce doar 43,7% alte grupe de vârstă au răspuns la fel. În Franța, diferența dintre grupele de vârstă a fost de 13 pp favorizând alte generații (61,5%). Singura țară în care diferențele de vârstă sunt nesemnificative este Elveția (generația Y: 52,5%, alte generații: 51,5%)”.

Ponderea respondenților care afirmă că pandemia Covid-19 a avut un impact semnificativ asupra capacității lor de cheltuieli, în funcție de țară și vârstă

Sursa: Allianz Economic Research, Qualtrics

Decidenții politici să acorde atenție sporită educației financiare

O apreciere de ansamblu în urma sondajului vizează nevoia de educație financiară: „Cunoștiințele financiare reprezintă factorul principal care explică de ce un sector al populației este mai capabil să facă față șocului în comparație cu alte țări. Alfabetizarea financiară se traduce prin decizii financiare mai bune, care duc la un succes financiar mai mare. Decalajul de gen există și în cunoștințele financiare. Femeile sunt mai predispuse să fie analfabete din punct de vedere financiar, dar sunt și mai susceptibile de a fi angajate temporar și în condiții mai precare decât bărbații. Datele Institutului European pentru Egalitatea de Gen arată că aproximativ un sfert (26,5%) dintre femeile angajate din UE se află într-un loc de muncă precar, comparativ cu 15,1% dintre bărbați.

Se pare că în țări precum Germania și Elveția, cu un nivel mai ridicat de cunoștințe financiare (DEU: 31,8%; CHE: 31,2%), persoanele sunt mai bine pregătite să facă față unui șoc precum cel cauzat de această pandemie. Persoanele alfabetizate din punct de vedere financiar reușesc să economisească minimul recomandat și sunt predispuse să raporteze un nivel negativ mai scăzut al impactului economic în diferite domenii financiare (venituri, consum și economii). Factorii de decizie politică ar trebui să acorde o atenție sporită acțiunilor în educația financiară”.

Distribuie acest articol!