Mergem pe drumul cel bun?

S‑ar părea, şi cititorii vor înţelege de ce‑am folosit reflexivul, că lucrurile, în ceea ce priveşte învăţământul, încep să se mişte şi‑au luat‑o pe‑un drum bun. Dar… până de parte mai este… foarte mult.
Recenta şedinţă a liderilor de sindicat din zona Rădăuţilor s‑a constituit într‑o nouă întâlnire cu aceştia şi, ce este mai important, i‑am găsit mai optimişti şi se pare că aveau de ce. Dar să nu ne pripim, ca să nu fie, cum spune proverbul românesc, „Bucurie în mână străină“.
Domnul profesor Gheorghe Şorodoc, liderul nostru zonal, a avut bunăvoinţa să‑mi spună câteva lucruri despre această şedinţă. Astfel am consemnat:
„Anul 2016 a însemnat o perioadă de confruntări şi schimbări în viaţa politică, cu promisiuni neonorate faţă de sistemul de învăţământ, cu un guvern tehnocrat preocupat mai mult de clientela politică şi fără o viziune coerentă şi unitară asupra sistemului de învăţământ. Legea salarizării, pe care au promis‑o, în care raportul unui debutant cu studii superioare să fie de 2,5 din salariul minim brut pe ţară, a rămas o amintire. Acum se lucrează pe varianta de lege unitară lăsată de fostul ministru Rovana Plumb.
Metodologia de concurs pentru directori, deşi a încălcat Legea 1/2011, a produs efecte. Cei care‑au câştigat concursul şi‑au primit deciziile. Problema neplăcută a rămas pentru acele şcoli în care nu s‑a rezolvat problema directorilor. Se va trece din nou la consultări şi se vor face propuneri de directori şi acolo. Numai că cei propuşi trebuie să facă parte din corpul de experţi. S‑au produs şi aici încălcări ale legislaţiei. Ministerul nostru va elabora calendarul desfăşurării concursului de selecţie pentru constituirea corpului de experţi în management educaţional, seria a XI‑a.
Anexele la legea salariilor unitare vor fi aprobate în Parlament în luna iunie a.c. Majorarea cu 15% se aplică şi personalului nedidactic. Iar de la 1 iulie va fi o majorare a salariilor de 20% şi de 30% din ianuarie 2018.
Începe sesiunea de acordare a gradaţiilor de merit pentru acest an şcolar şi perioadele următoare. Sesiunea începe la 13 februarie şi va trece prin toate etapele până la 23‑25 mai, iar rezultatele vor fi validate pe 26 mai. De gradaţia de merit vor beneficia 16% din cadrele didactice, respectându‑se şi procentul acordat în anii anteriori. Acest procent se va defalca pe fiecare disciplină şi categorie de personal în parte.
Conform calendarului de mişcare a personalului didactic, se vor depune cererile pentru prelungirea activităţii celor care trebuie să iasă la pensie.
Avizul pentru încadrare va fi dat de inspectoratul şcolar până la data de 17 februarie a.c.
La minister a avut loc o situaţie cam hazlie. S‑a discutat proiectul de contract colectiv de muncă pentru următorii doi ani în perioada 13‑14 decembrie 2016, dar reprezentanţii ministerului au uitat să‑l înregistreze la Ministerul Muncii. Din această cauză, vor urma alte discuţii cu noii reprezentanţi de la ministerele implicate.
Astăzi voi anunţa şi schimbările din cadrul consiliului coordonator. Unii lideri au fost promovaţi în funcţii de conducere, alţii au ieşit la pensie. Aşa că grupele sindicale din Frătăuţii Vechi, Dorneşti şi Milişăuţi au lideri noi.
Voi arăta liderilor de sindicat cum să se comporte în cadrul consiliilor de administraţie, mai ales în şcolile în care au fost numiţi directori noi. Trebuie să ştie şi liderii de sindicat că va creşte numărul de clase de şcoală profesională. Probleme mai grele vor fi la Colegiul Tehnic din Rădăuţi şi la Colegiul Andronic Motrescu. În schimb, va creşte numărul de clase teoretice la Colegiul Naţional E. Hurmuzachi.
Le voi ura liderilor de sindicat şi prin ei tuturor cadrelor didactice din şcolile zonei sănătate multă şi succese tot mai mari în perioada următoare, pentru a încheia anul şcolar cu rezultate cât mai bune.“
Aşa sperăm şi noi, mai ales într‑o grijă mai mare pentru sectorul de învăţământ a noilor foruri de conducere.
Prof. Gheorghe DOLINSKI