Federația Sindicatelor din Educație SPIRU HARET a luat act de faptul că Ministerul Educației Naționale (MEN) continuă politica de măsuri abuzive în învățământul preuniversitar, îndreptate, în general, împotriva salariaților, dar cu consecințe negative asupra actului educațional și, evident, asupra elevilor.
„Ținta cea mai nouă a ministerului o reprezintă salariații din centrele de resurse și asistență educațională (atât județene, cât și al Municipiului București), care nu mai beneficiază de sporul pentru învățământ special de 15% din salariul de bază. Aceasta în condițiile în care dreptul respectiv este prevăzut de Legea‑cadru nr. 153/2017, iar legislația în domeniu definește aceste instituții ca fiind instituții de învățământ special integrat. Mai mult, deși pentru colegii noștri – personal didactic – din cadrul CJRAE/CMBRAE au fost deja încheiate contracte individuale de muncă la plata cu ora, Ministerul Educației solicită expres «blocarea acordării plății cu ora la nivelul unităților de învățământ tip CJRAE/CMBRAE». Cu alte cuvinte, pentru munca prestată în baza acestor contracte de muncă, colegii noștri nu vor fi plătiți. De asemenea, în ciuda dezmințirilor din partea MEN, ca răspuns la comunicatul nostru din data de 31 august a.c. – prin care se dădeau asigurări că nu vor fi făcute disponibilizări în sistem –,
inspectoratele, din dispoziția ministerului, continuă campania de diminuare a numărului de posturi din învățământul preuniversitar de stat, inclusiv din învățământul special. Subliniem faptul că este vorba atât personal didactic de predare, cât și de personal didactic auxiliar și nedidactic. Grav este că nu vorbim despre posturi vacante, ci despre posturi ocupate de persoane încadrate cu contracte individuale de muncă. În total, peste 4.000 de posturi. Și toate acestea pentru acoperirea unui deficit pe fondul de salarii de 400 de milioane de lei – deficit despre care membrii Executivului afirmă că nu există“, a declarat Marius Ovidiu Nistor, președinte FSE SPIRU HARET.
Federația Sindicatelor din Educație SPIRU HARET solicită Guvernului României să dispună măsuri urgente pentru stoparea diminuării numărului de posturi și a salariilor personalului din învățământ – măsuri ilegale, inoportune și în contradicție cu interesul învățământului și cu necesitatea asigurării unui act educațional de calitate.
Federația Sindicatelor din Educație SPIRU HARET solicită prim‑ministrului Viorica Dăncilă să blocheze aplicarea Ordinului ministrului educației naționale nr. 4884/2018, care ar conduce la concedierea a peste 4.000 de angajați din învățământ.
„După ce, în urma comunicatului nostru din 31 august a.c., Ministerul Educației Naționale (MEN) ne‑a acuzat de dezinformare, începând de ieri (1 octombrie – n.r.), în baza OMEN nr. 4884/2018, inspectoratele școlare au trecut la tăierea a peste 4.000 de posturi, majoritatea fiind deja ocupate odată cu începerea anului școlar. Este vorba atât personal didactic de predare, cât și de personal didactic auxiliar și nedidactic. Grav este că MEN nici măcar nu a consultat federațiile sindicale cu privire la proiectul de ordin, în condițiile în care legislația în vigoare îl obligă pe acesta să pună în discuția partenerilor de dialog un astfel de act administrativ cu caracter normativ. În condițiile în care doamna prim‑ministru nu va lua măsuri pentru blocarea aplicării ordinului, Federația Sindicatelor din Educație SPIRU HARET va acționa în judecată MEN pentru anularea acestuia. De asemenea, FSE SPIRU HARET va asigura asistență juridică tuturor colegilor care ar urma să fie disponibilizați“, a declarat Marius Nistor, președinte FSE SPIRU HARET.
Menționăm că FSE SPIRU HARET a atenționat încă de luna trecută că fondurile alocate pentru plata salariilor în sistemul de învățământ preuniversitar nu ajung până la sfârșitul acestui an, iar MEN încearcă, prin diverse metode – mai mult sau mai puțin legale – și prin presiuni asupra inspectorilor școlari generali și directorilor, să facă economii.
Departamentul Comunicare şi Imagine