Mecanism de alertă în timp real pentru copiii dispăruţi

Mecanism de alertă în timp real pentru copiii dispăruţi

Este disponibil un mecanism de alertă în timp real pentru găsirea copiilor dispăruţi, prezentare și explicații funcționale în acest sens fiind oferite în contextul expunerii „Raportului privind eforturile şi realizările României în domeniul asistenţei umanitare a refugiaţilor, al drepturilor copilului şi al altor categorii vulnerabile pe anul 2022”.

Referitor la implementarea măsurilor incluse în planul naţional „Din grijă pentru copii”, raportul evidențiază:

  • „Numărul unic pentru copii abuzaţi, neglijaţi, exploataţi – 119 este funcţional 100% şi a salvat mii de copii din situaţii grave. Sunt peste 103.557 de apeluri şi 1.207 copii salvaţi din situaţii de la graniţa dintre viaţă şi moarte.
  • Implementarea unui mecanism de alertă în timp real pentru copiii dispăruţi RO Alert – copil dispărut. Peste 15 alerte date până în prezent.
  • – Sistem informatic integrat de analiză şi sortare intuitivă a imaginilor şi a clipurilor video cu caracter abuziv împotriva copiilor, care va eficientiza substanţial componenta de combatere a pornografiei infantile şi a exploatării şi abuzului minorilor online.
  • Au fost operaţionalizate 42 de camere de ascultare a copiilor victime ale infracţiunilor în toate judeţele.
  • Aproximativ 1.000 de poliţişti au fost formaţi în domeniul violenţei şi abuzurilor împotriva copiilor din perspectiva relaţionării cu minorii.
  • 70.000 de ore de consiliere psihologică şi psihoterapie pentru copiii identificaţi cu tulburări psiho-emoţionale generate de pandemia de Covid-19 şi nu numai.
  • Dezvoltarea platformei de resurse dingrijapentrucopii.gov.ro dedicată atât copiilor, cât şi specialiştilor şi părinţilor. Aceasta conţine materiale de specialitate realizate de profesioniştii în domeniu, ghiduri şi proceduri.”

Peste 47.000 de copii refugiați din Ucraina în România

Sub aspect umanitar, raportul guvernamental evidențiază răspunsul României în condițiile războiului din Ucraina. Între altele, este accentuat faptul că dintre cei peste 107.000 de cetăţeni ucraineni care au rămas în România, peste 47.000 sunt copii. În total, peste 3,2 milioane de cetăţeni ucraineni au trecut graniţele României în ultimele 12 luni, dintre care peste 2,5 milioane au beneficiat de sprijin direct de la Guvernul României, de la parteneri, organizații neguvernamentale etc.

Prim-ministrul Nicolae Ionel Ciucă: „România a dovedit că este un partener de încredere european şi internaţional care nu numai că delimitează războiul de pace şi stabilitate, dar a și oferit cele mai importante coridoare, la propriu şi la figurat, de sprijin internaţional pentru Ucraina, punând la dispoziţie infrastructura noastră naţională rutieră, feroviară, fluvială şi maritimă.”

Rapoartele pot fi accesate la următoarele adrese:
https://www.gov.ro/fisiere/stiri_fisiere/ANNUAL_STATUS_REPORT_ROMANIA_DEC_2022.pdf
https://gov.ro/fisiere/stiri_fisiere/Raport_program_Din_grij%C4%83_pentru_copii.pdf
https://gov.ro/fisiere/stiri_fisiere/RAPORT_TP.pdf