Măsuri legislative pentru combaterea hărțuirii în mediul universitar 

Foto: Guvernul României

Măsurile împotriva hărțuirii pe criteriul de sex și hărțuirii morale la locul de muncă devin aplicabile și în instituțiile de învățământ superior și în unitățile de învățământ preuniversitar. Guvernul României a adoptat în acest sens o hotărâre „pentru modificarea și completarea Metodologiei privind prevenirea și combaterea hărțuirii pe criteriul de sex, precum și a hărțuirii morale la locul de muncă, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 970/2023”.
După cum îl caracterizează Executivul, „actul normativ modifică și completează Anexa la Hotărârea de Guvern nr. 970/2023, extinzând aplicabilitatea Metodologiei privind prevenirea și combaterea hărțuirii pe criteriul de sex, precum și a hărțuirii morale la locul de muncă și în domeniul educației, inclusiv în instituțiile de învățământ superior și unitățile de învățământ preuniversitar, pe lângă instituțiile și autoritățile administrației publice centrale și locale, civile și militare, precum și companiile private. Scopul acestei extinderi este descurajarea fenomenului hărțuirii sexuale în relațiile profesor-elev/student.
Astfel, la nivelul sistemului de educație vor fi implementate măsuri de prevenție, consiliere și sancționare, iar condițiile de sesizare a faptelor de hărțuire sexuală vor fi modificate, astfel încât în mediul educațional să fie încurajată și menținută o cultură a interacțiunii profesor-elev/student, bazată pe respectul și demnitatea reciprocă.
Pentru a asigura egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați în domeniul muncii și al educației, actul normativ recunoaște dreptul fiecărui cetățean la un mediu de lucru și de educație lipsit de violență și hărțuire. În acest sens, instituțiile și autoritățile administrației publice centrale și locale, civile și militare, instituțiile de învățământ superior, și unitățile de învățământ preuniversitar, precum și companiile private vor avea obligația de a implementa Metodologia, pe baza Ghidului privind prevenirea și combaterea hărțuirii pe criteriul de sex, precum și a hărțuirii morale la locul de muncă, prevăzut în anexa metodologiei.
La nivelul sistemului de educație, vor fi introduse următoarele măsuri:

a) întocmirea unei proceduri interne privind promovarea, inclusiv ocuparea funcțiilor de decizie, a funcțiilor din consiliile de administrație și de supraveghere ale companiilor private

b) formarea continuă și dezvoltarea carierei

c) organizarea muncii, condițiile de muncă și mediul de muncă

d) asigurarea tratamentului egal în ceea ce privește sănătatea și securitatea în muncă.
Pentru protecția victimelor hărțuirii, vor fi introduse următoarele măsuri:

a) proceduri de analiză, gestionare și soluționare a sesizărilor privind cazurile de hărțuire pe criteriul de sex și al hărțuirii morale la locul de muncă, în spațiul școlar sau în mediul universitar

b) prevenirea actelor de hărțuire, prin măsuri stabilite în urma analizei și soluționării cazurilor

c) stabilirea rolului și responsabilităților în sarcina angajatorului/conducătorului, cât și a angajaților

d) adoptarea unor proceduri care să cuprindă mecanisme de verificare și acordare de suport victimei precum consiliere de specialitate și îndrumare pentru persoanele care reclamă fapte de hărțuire pe criteriul de sex sau hărțuire morală.
În ceea ce privește sesizările anonime, va fi introdusă o normă de excepție, care să permită victimei să depună sesizare scrisă și fără semnătura olografă. Sesizările care nu includ numele, prenumele sau datele de contact ale petentului vor fi examinate și soluționate dacă acestea conțin indicii referitoare la fapte de hărțuire sexuală sau morală.
Instituțiile de învățământ superior și unitățile de învățământ preuniversitar vor elabora un raport anual privind implementarea prevederilor metodologiei, care va fi transmis către Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES), pentru a asigura monitorizarea eficientă a măsurilor implementate și a progresului realizat în prevenirea și combaterea hărțuirii în sistemul educational”.

Distribuie acest articol!