Masterclass pentru tineri dirijori condus de Cristian Măcelaru în Concursul Enescu 2024

Masterclass pentru tineri dirijori condus de Cristian Măcelaru în Concursul Enescu 2024Un masterclass de interpretare dirijorală condus de maestrul Cristian Măcelaru va fi organizat în cadrul celei de a XIX-a ediții a Concursului Internațional George Enescu. Au aplicat pentru participare activă 45 de dirijori din 22 de țări precum Italia, Australia, Coreea de Sud, Grecia, Africa de Sud, SUA, Mexic, Japonia, Hong Kong, Franța, România, China, Germania, Polonia, Maroc, Olanda, Brazilia, Croația, Macedonia de Nord, Spania, Singapore și Elveția.

Au fost selectați șase tineri care să lucreze alături de maestrul Cristian Măcelaru și Orchestra Română de Tineret timp de o săptămână la București, în perioada 23-27 septembrie 2024: dirijoarele Eu-Lee Nam (Coreea de Sud, 34 de ani) și Ana Spasovska (Macedonia de Nord, 25 de ani), dirijorii Kyrian Friedenberg (SUA, 25 de ani), Omar El Jamali (Maroc, 32 de ani), Harris Han (SUA, 24 de ani) și Alex Amsel (SUA, 33 de ani).

Organizatorii precizează că, „după modelul de funcționare a Concursului Internațional George Enescu, inspirat de viața artistului al cărui nume îl poartă, masterclass-ul de interpretare dirijorală, instrumentală și aprofundare în studiul muzicii reprezintă o platformă unde tinerii muzicieni, instrumentiști sau dirijori, sunt ghidați în dezvoltarea unei cariere de succes în domeniul muzicii clasice, prin exersarea și îmbunătățirea abilităților interpretative și de comunicare.

Evenimentul se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și este un proiect cultural finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii.

Vineri, 27 septembrie 2024, ora 18:00, la Ateneul Român, trei dintre cei șase dirijori participanți la masterclass-ul de interpretare dirijorală și aprofundare în studiul muzicii vor urca la pupitrul Orchestrei Române de Tineret pentru a dirija, alături de maestrul Cristian Măcelaru, Concertul de închidere al Concursului Internațional George Enescu.

În program vor fi prezentate lucrări din repertoriul româno-francez universal, într-un regal muzical ce va cuprinde lucrări de George Enescu, Dan Dediu, Hector Berlioz, Claude Debussy și Igor Stravinski.

Până la data de 30 iunie 2024, tinerii muzicieni de până la 35 de ani sunt invitați să se înscrie pentru a fi selectați ca participanți pasivi la masterclass-ul de interpretare dirijorală, precum și participare activă și pasivă pentru masterclass-ul de interpretare instrumentală dedicat muzicienilor de până în 25 de ani.

Tot până la data de 30 iunie 2024 sunt deschise înscrierile și pentru secțiunea compoziție a Concursului Internațional George Enescu”.